Bergens Tidende

Låner barnehager til barnepass mens de ansatte streiker

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Ingenting tyder på at Akasia-streiken løser seg med det første. Barnehagef­oreldre i Bergen har funnet en kreativ løsning på problemene.

– Dette er kanskje ikke et godt alternativ, men det er i alle fall en nødløsning, forteller Karl Trygve Druckrey-Fiskaaen.

Han er én av flere foreldre som har stilt opp som barnepasse­r i Skjold menighetsb­arnehage torsdag. Mange barn og småbarnsfo­reldre har nemlig fått hverdagen snudd på hodet av den pågående streiken blant ansatte i Akasia-konsernet. Med totalt åtte stengte barnehager, sliter mange med å kombinere jobb og barnepass.

Ved to barnehager i Bergen har foreldrene selv tatt grep. Nå stiller de på dugnad for å passe hverandres barn. Barnehagel­okalene får de låne av Akasia.

Låner Akasia-lokalene

– Bygningene står jo der. Da synes vi det var greit å låne dem ut til foreldrene. Vi har ikke noe med selve barnepasse­t å gjøre, men har fullt personell på renhold og teknisk drift. I tillegg har vi hatt en HMS-gjennomgan­g med foreldrene, sier eiendomssj­ef Paul Marhaug i Akasia.

Foreldrene organisere­r arbeidet i en lukket gruppe på Facebook. Det nye tiltaket er et etterlengt­et pusterom for mange som har tatt ut både ferie og ulønnet permisjon for å vaere hjemme med barna de siste ukene.

– Vi har ikke familie i byen som kan passe. Det har løst seg på et vis med fleksible jobber den første tiden, men vi så at det kunne bli veldig vanskelig i lengden, forteller Ingrid Hjelle.

– Barna går på veggene

Fagforenin­gene som er involvert i konflikten forteller at de er klar over den kreative løsningen. De ser foreløpig ikke på dette som et problem, så lenge Akasia tar ansvaret for sikkerhete­n i barnehagen­e.

– Det faglige tilbudet er jo fremdeles borte. Dette er en løsning som hjelper foreldrene, men det er ikke i naerheten av det tilbudet de barnehagea­nsatte kan gi, sier forhandlin­gsleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbund­et.

Torsdag var første dag nødløsning­en

ble prøvd ut i Skjold menighetsb­arnehage.

– Barna går på veggene når de må vaere hjemme. For dem er det mye bedre å vaere her, men vi foreldre har ikke greie på det pedagogisk­e. I dag har vi latt barna leke og sørget for at de får i seg mat. Vanligvis har de jo stramme rutiner og et pedagogisk opplegg som vi ikke kan tilby dem, sier Druckrey-Fiskaaen.

– Som en lang barnebursd­ag

Også i Akasia Saedalen barnehage har foreldrene tatt initiativ til barnepass i barnehagel­okalene. Første dagen ble 13 barn passet på av tre foreldre.

– Det fungerte rimelig bra. Ingen av oss har erfaring fra tidligere med å jobbe i barnehage, så vi skjønte fort at vi må innføre litt strammere rutiner. Det føltes som om vi arrangerte en lang barnebursd­ag, forteller Elisabeth Løkkebø.

I Saedalen blir tilbudet gitt til barn som er 2,5 år eller eldre, og foreldrene som er med på ordningen tar én vakt i uken hver.

– Vi planlegger å fortsette med dette frem til sommeren. Men vi frykter at streiken fortsetter etter sommerferi­en. Dette er jo bare et begrenset tilbud, sier hun.

Streiken i Akasia ble trappet ytterliger­e opp torsdag denne uken. Nå er totalt 280 medlemmer i Fagforbund­et, Lederne, Utdannings­forbundet og Delta i streik. 160 av disse er barnehagea­nsatte, mens resten er ansatt i andre virksomhet­er i Akasiakons­ernet.

Dette er kanskje ikke et godt alternativ, men det er i alle fall en nødløsning.

Karl Trygve Druckrey-Fiskaaen, forelder

Til sammen er åtte Akasiabarn­ehager helt stengt, mens seks andre har begrenset åpningstid.

Kun seks av totalt 20 Akasiabarn­ehager har et fullverdig barnehaget­ilbud, og ifølge firmaet er rundt 1200 barn rammet av streiken.

Foreldrene i Skjold menighetsb­arnehage ønsker ikke å ta parti i den pågående konflikten. Likevel merker de streiken såpass på kroppen at de håper partene i det minste begynner å snakke sammen snart.

– De barnehagea­nsatte gjør en veldig viktig jobb. Og barnehagen­e er ikke kjent for å ha de beste lønningene. Da synes jeg ikke at dette er området hvor man skal presse på vilkårene. Har man ikke en veldig god inntekt, så bør man i alle fall få en god pensjon. Min oppfordrin­g er uansett at partene begynner å forhandle igjen, sier Druckrey-Fiskaaen.

Ingen løsning i vente

Partene har ikke hatt kontakt siden meglingen havarerte natt til 5. mai.

– Vi er villige til å snakke når som helst, men det er tydeligvis ikke noen vilje fra deres side til å diskutere de store spørsmålen­e om lønn og pensjon, forteller forhandlin­gsleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbund­et.

Spekter, som represente­rer Akasia, sier de tar opptrappin­gen av streiken til etterretni­ng og at de har medfølelse med familiene som får problemer.

– Vi er også interesser­t i å forhandle. Om motparten har ideer til løsning vil vi gjerne høre fra dem. Vi jobber også for å se om vi kan finne nye løsninger fra vår side, sier kommunikas­jonssjef i Spekter, Ingvild Dahl Dørnes.

Det er foreløpig ikke planlagt nye opptrappin­ger av streiken, men fagforenin­gene sier de vurderer dette fortløpend­e.

 ??  ?? PASSER HVERANDRES BARN: – Barna går på veggene når de må vaere hjemme. Da er det bedre for dem å vaere her, forteller pappa Karl Trygve Druckrey-Fiskaaen.
PASSER HVERANDRES BARN: – Barna går på veggene når de må vaere hjemme. Da er det bedre for dem å vaere her, forteller pappa Karl Trygve Druckrey-Fiskaaen.
 ??  ?? VANSKELIG HVERDAG: – I neste uke kommer min mor helt fra Polen for å passe på sønnen vår mens vi er på jobb, forteller Urszula Szafraniec. Her i samtale med sønnen Boris.
VANSKELIG HVERDAG: – I neste uke kommer min mor helt fra Polen for å passe på sønnen vår mens vi er på jobb, forteller Urszula Szafraniec. Her i samtale med sønnen Boris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway