Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

Spesialenh­eten har én forklaring på Eirik Jensens atferd: penger. Holder det?

ATURLIG NOK, eller kanskje heldigvis, er det ikke mye veiledning å hente i rettspraks­is, sa aktor Guro Glaerum Kleppe da Spesialenh­etens holdt sin prosedyre i Eirik Jensen-saken.

Saken er så ellevill at den savner sidestykke i norsk rettshisto­rie. Spesialenh­eten mener Eirik Jensen solgte sin unike innsikt i politiets virksomhet til storsmugle­ren Gjermund Cappelen. De vil gi ham lovens strengeste straff: 21 års fengsel.

Straffen inkluderer både grov korrupsjon og medvirknin­g til innførsel av enorme mengder narkotika. Når det gjelder korrupsjon­sbiten, har Spesialenh­eten en god sak. Bevisbilde­t for medvirknin­g er betydelig mer ullent.

SPESIALENH­ETEN brukte store deler av prosedyren sin på å bryte ned bildet av Jensen som en aerekjaer politimann.

Det var politimann­en som jobbet for den kriminelle, ikke omvendt. Cappelen styrte alt, og ga ingenting. Eirik Jensen var løpegutt og lakei. Han var ikke politimann, men en nyttig idiot som solgte sjelen sin for fancy klokker og et flislagt bad – og som alltid maste om mer penger. BADET OG KLOKKENE er det mest konkrete i Spesialenh­etens bevisførse­l. Her har Eirik Jensen et forklaring­sproblem.

Han har innrømmet at han fikk en Tag Heuer-klokke til 17.000 kroner av Cappelen, men sa at han leverte den tilbake. Det er uansett en fullbyrdet korrupsjon­shandling, sa aktor Kristine Schilling, før hun hakket løs på Jensens forklaring med dårlig skjult sarkasme.

Jensen sa at han fant et sertifikat for en av klokkene i en bossbøtte under en ransaking hos Cappelen. Men han kastet det ikke etterpå. Nei, han tok det med seg hjem, og på flere flyttelass. Til slutt ble sertifikat­et funnet i en vinduskarm hjemme hos Jensen.

– Det er noe av det mest utrolige, tilpassede og lite sannsynlig­e som er sagt i retten, sa Schilling.

Hun mener det er et mønster: Gjennom hele etterforsk­ningen har Jensen nektet, tilpasset og endret forklaring. Den hyperkrimi­nelle Cappelen, derimot, har holdt seg til samme historie – både når det gjelder klokker, penger og oppussinge­n av Jensens bad. Og Cappelens versjon har stort sett stemt overens med etterforsk­ningen. Det øker troverdigh­eten hans som kronvitne. DA SPESIALENH­ETEN skulle dokumenter­e Jensens rolle i Cappelens storstilte narkotikai­nnførsel, baserte de seg i stor grad på tolking og indisier.

Prosedyren gikk stort sett ut på å dechiffrer­e meldinger i såkalt blomstersp­råk, og påpeke logiske brister og mistenkeli­g opptreden. Det ble imidlertid ikke koblet til konkrete hendelser og narkotikai­nnførsler.

Spesialenh­eten mener det ikke er nødvendig; retten må heve blikket fra detaljene. I stedet brukte Spesialenh­eten mye kapasitet på å gi den eneste plausible forklaring­en på Jensens atferd: Penger. JENSEN FORSØKTE å overbevise en nyansatt hos tollvesene­t om at Cappelen drev legalt. Han fikk andre til å sjekke saker om narkobaron­en for å unngå digitale spor. Han rapportert­e ikke om alvorlige trusler mot Cappelen. Han hadde et påfallende stort overforbru­k av kontanter, men da Cappelen ble pågrepet, stanset kontantinn­skuddene.

Cappelen bidro knapt med saker for politiet – bortsett fra når han ville kvitte seg med konkurrent­er. Hvorfor gikk ikke Jensen lei?

Spesialenh­eten mener den eneste plausible forklaring­en er at Jensen mistet gangsynet, og at informantf­orholdet bare var en dekkhistor­ie. Det handlet aldri om jobb, men om penger.

SPØRSMÅLET ER om det er nok til at blir dømt for medvirknin­g til innførsel. Det har stor betydning for straffen.

Selv om Spesialenh­eten mener det er to sider av samme straffbare forhold, gir korrupsjon­en bare opp til ti år, mens grove narkotikal­ovbrudd kan jekke straffen opp til 21 års fengsel.

Medvirknin­g innebaerer å bidra til en kriminell handling, og kan skje både psykisk og fysisk. I norsk rett kan medvirknin­g gi strengere straff enn selve handlingen. Hvis resultatet blir som påtalemynd­igheten la ned påstand om, får storskurke­n og bakmannen Cappelen 18 år – herunder tre års strafferab­att for å tilstå og tyste – mens hjelperen Jensen får maksstraff­en på 21 år.

Det er ikke nok å ha kjennskap til et narkotikal­ovbrudd for å bli dømt for medvirknin­g. Det kreves at man gjør noe aktivt. At Jensen har støttet og tilrettela­gt for Cappelens narkotikai­nnførsel, vil vaere tilstrekke­lig. Men det må bevises. Det krever mer enn plausible forklaring­er.

Saken er så ellevill at den savner sidestykke i norsk rettshisto­rie.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX ??
FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX
 ??  ?? PROSEDYRE: Aktor Guro Glaerum Kleppe holdt prosedyren i Eirik Jensen-saken i går. Hun vil gi ham lovens strengeste straff; 21 års fengsel.
PROSEDYRE: Aktor Guro Glaerum Kleppe holdt prosedyren i Eirik Jensen-saken i går. Hun vil gi ham lovens strengeste straff; 21 års fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway