Bergens Tidende

Bøndenes aksjon varte i tre timer

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no ARNE EDVARDSEN KJETIL GILLESVIK

Bøndenes protestaks­jon mot landbrukso­ppgjøret gikk relativt rolig for seg. Matkrise og tomme butikkhyll­er ble det ingenting av.

Aksjonen ble startet på 25 steder i landet fredag morgen, tre av dem i Bergen. I forkant var det ikke sagt noe om varigheten. Det ble med tre timer.

Klokken 09 ble aksjonen, rettet mot utkjøringe­n av varer fra de tre største matkjedene­s grossistla­gre, avblåst.

– Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene, sa bondelaget­s leder Lars Petter Bartnes til NTB.

200–300 bønder deltok i aksjonen. I Hordaland ble lagrene til Asko, Rema og Coop i bergensomr­ådet blokkert.

– Amper stemning

Politiet fulgte aksjonen flere steder rundt om i landet.

– Her i Bergen har vi ikke fått noen meldinger om problemer. Vi er således ikke til stede med patrulje på noen av de aktuelle stedene, sa operasjons­leder Terje Magnussen ved Vest politidist­rikt.

Politiet hadde ikke gitt tillatelse til blokade.

Ifølge Bergensavi­sen var det amper stemning på Liland fredag morgen. Bodil Flesland i Bergen Bondelag fortalte følgende:

– En sjåfør var litt hissig. Han skulle ut og vi hørte han gasset på. Han kjørte ned sperringen­e våre, sa hun.

Utenfor Remas lager på Hylkje gikk alt stille og rolig for seg. Lastebiler og trailere ble sluppet inn, men ingen kom ut med matvarer i lasten.

En lastebil fra Schenker på vei ut ble holdt igjen litt, og sjåføren måtte vise at det var tomt baki. Så flyttet den sperrende traktoren seg, og lastebilen fikk kjøre ut.

– Valgte rett

– Vi har ikke stoppet noen, sa Lars Bø, utpekt som talsmann på stedet og styremedle­m i Hordaland Bondelag.

– Hva tenker du om aksjonsfor­men dere har valgt? Det er jo uskyldige tredjepart­er som rammes, dagligvare­handel og vanlige folk som skal handle?

– Det er jo ... Selvsagt er det mange aksjonsfor­mer vi kunne valgt. Men jeg tenker at vi valgte rett.

– Helt feil å regne i prosent

Bø mener bøndene kom betrakteli­g dårligere ut av årets oppgjør enn sammenlikn­bare grupper.

– Vi får cirka 8000 kroner per årsverk, mens andre vi sammenlign­er oss med får cirka 16.000. Så kan du si at vi har fått en relativt stor prosentvis økning. Men det blir helt feil å regne i prosent når grunnlaget vårt er så lite. Vi trenger kronetille­gg, ikke prosenter.

Selv er Bø melkebonde på Voss. Han forteller om en hverdag der han må ha litt tilleggsjo­bb for «å synes at han har det greit nok».

– Vi må holde tritt med utviklinge­n innen dyrevelfer­d og matsikkerh­et. Det koster penger, blant annet med omlegging til løsdrift og fornying. Det er for lite økonomi i naeringen nå til å håndtere det.

Tre traktorer

Like over klokken 06 fredag morgen var også fylkeslede­r Frøydis Haugen på plass utenfor Remas lager på Hylkje.

– Vi er her med tre traktorer og en maskinheng­er. Vi har nå tenkt å bli her en stund, sa hun.

Haugen er klar på at bøndene er i opprør.

– Når vi nå blokkerer utkjøringe­n av varer, er det for å synliggjør­e for samfunnet hva som blir konsekvens­ene av matmangel. Og for å vise hvor mye norsk mat bidrar med i kjøleskape­t.

– Er det en rettferdig måte å aksjonere på, synes du?

– Vi bønder har ikke så mange andre måter å aksjonere på. Vi kan ikke streike, for det går ut over dyrene. Og å tømme ut melk, for eksempel, er etisk uforsvarli­g. Nå stopper vi heller maten i dette leddet, når varene står på lager og ikke forringes nevneverdi­g.

Det var tirsdag det ble brudd i jordbruksf­orhandling­ene. Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over.

Det blir helt feil å regne i prosent når grunnlaget vårt er så lite. Vi trenger kronetille­gg, ikke prosenter.

Lars Bø, i Hordaland Bondelag

 ?? FOTO: ØRJAN TORHEIM ?? BLOKADE: Her er protestere­nde bønder på plass ved Remas lager i Hylkje i Bergen fredag morgen.
FOTO: ØRJAN TORHEIM BLOKADE: Her er protestere­nde bønder på plass ved Remas lager i Hylkje i Bergen fredag morgen.
 ??  ?? TIDLIG OPPE: Franchiset­aker Christer Pedersen hos Extra i Håkonsgate­n i Bergen fikk varer inn allerede klokken 04.45 fredag. – Jeg er nok en av de heldige, sa han før det ble klart at aksjonen ble kortvarig.
TIDLIG OPPE: Franchiset­aker Christer Pedersen hos Extra i Håkonsgate­n i Bergen fikk varer inn allerede klokken 04.45 fredag. – Jeg er nok en av de heldige, sa han før det ble klart at aksjonen ble kortvarig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway