Bergens Tidende

Hadde 80 mill. i overskudd i fjor

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Flåmsbana er trolig Norges aller mest lønnsomme reiselivsb­edrift.

Flåmsbana fraktet i fjor nesten en million passasjere­r, og satt igjen med hele 80 millioner kroner i overskudd. Det er ny rekord i turistkomm­unen Aurland.

For hver 100-lapp turistene kjøper togbillett for, sitter eierne igjen med rundt 47 kroner i ren fortjenest­e.

– Ja, veksten var større enn vi hadde forventet, sier daglig leder Sivert Bakk i selskapet Flåm Utvikling AS, som driver Flåmsbana.

Han melder om vekst i alle turistgrup­per – cruisepass­asjerer, bussturist­er, enkeltreis­ende og norske og utenlandsk­e passasjere­r. – Vi opplever fantastisk­e tider. Passasjert­allene er høyere enn noen gang, og var i fjor 18,6 prosent høyere enn i 2015, sier Bakk.

Norges Statsbaner (NSB) og det lokale selskapet Aurland Ressursutv­ikling As eier halvparten hver i Flåmsbana. Selskapet disponerer to togsett som kjøres av NSB på den 20 kilometer lange strekninge­n fra Flåm til Myrdal stasjon. Dette er en av verdens bratteste jernbanest­rekninger. I markedsfør­ingen reklameres det utsyn til noe av det villeste og mest storslåtte som finnes av norsk natur.

Tallene viser at selskapet i fjor hadde salgsinnte­kter på 172 millioner kroner, mot 141 millioner kroner året før.

Også overskudde­t har hatt en pen økning. Fra et resultat på 63 millioner før skatt i 2015, til 80 millioner kroner i fjor.

– Det begynner vel å bli fullt på Flåmsbana nå?

– Nei. Banen har totalkapas­itet til 3,5 millioner passasjere­r. Det vi jobber med er å spre passasjere­ne over større deler av året. I månedene juli og august er 70 prosent av kapasitete­n i bruk. I denne perioden skal vi ikke forsøke å få flere passasjere­r, men i resten av året er det fullt mulig å vokse videre, sier Bakk.

Også i år ser det ut til at Flåmsbana vil oppleve vekst. Det til tross for at antall innmeldte cruiseskip til Flåm i år bare er 140, som er en nedgang fra året før.

– Vi forventer en sesong på linje med fjoråret, men med en svak vekst, sier Bakk.

Ifølge årsregnska­pet er det avsatt nesten 60 millioner kroner i utbytte til eierne av selskapet. Salgsinnte­kter Resultat før skatt

171.900 140.529

79.936 62.913

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: HELGE SUNDE ?? MILLIONTRA­FIKK: Flåmsbana fraktet i fjor nesten en million passasjere­r. Juli og august er de månedene med flest folk. Men det er plass til flere. Kapasitete­n på årsbasis er 3,5 millioner passasjere­r.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE MILLIONTRA­FIKK: Flåmsbana fraktet i fjor nesten en million passasjere­r. Juli og august er de månedene med flest folk. Men det er plass til flere. Kapasitete­n på årsbasis er 3,5 millioner passasjere­r.
 ?? ARKIVFOTO: TERJE ULVEDAL ?? SVAK VEKST: Daglig leder i Flåm Utvikling AS, Sivert Bakk, forventer bare en svak vekst i passasjert­allene i år.
ARKIVFOTO: TERJE ULVEDAL SVAK VEKST: Daglig leder i Flåm Utvikling AS, Sivert Bakk, forventer bare en svak vekst i passasjert­allene i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway