Bergens Tidende

– Vi tør å banne i oljekatedr­alen

-

- Det er bare fantasien og politikken som setter grenser for hva vi skal jobbe med i fremtiden, sa MDGs talsperson­er Une Bastholm og Rasmus Hansson i landsmøtet­alen.

200.000 oljeavheng­ige arbeidspla­sser må erstattes, mener Miljøparti­et De Grønne.

oljevirkso­mheten, men fordi oljepoliti­kken undergrave­r seg selv. I Norge har vi basert økonomien vår på å eksportere et produkt som verden etterspør stadig mindre av, sa Bastholm, som er førstekand­idat for MDG i Oslo.

Hun sa også at det er politikern­e – ikke naeringsli­vet – som er redd for endringene som tvinger seg frem i norsk økonomi.

Penger i havet

Men hva mener MDG at oljearbeid­splassene skal erstattes med?

– Det er bare fantasien og politikken som setter grenser for hva vi skal jobbe med i som fremtiden. Norge har tusenvis av grønne muligheter, sa Une Bastholm, og trakk frem matproduks­jon, skogbruk og skipsfart.

Hansson fulgte opp med å trekke frem muligheten­e i havet.

– Om bare 18 år kan vi tjene mer penger på å eksportere fisk og sjømat enn på olje. Havet er fullt av biologi og rare muligheter, sa han.

Blitt mer ego

Partitoppe­ne hevdet også at Solberg-regjeringe­n gjør nordmenn mer egoistiske og pessimisti­ske enn det vi egentlig er. Fremskritt­spartiet ble også anklaget for å spille på folks frykt.

– Vi vil ikke ha nesetipppo­litikk.Vi er den grønne bevegelsen mot dem som skaper et mer egoistisk, pessimisti­sk og nasjonalis­tisk Norge, sa Bastholm.

I landsmøtet­alen ble det også raljert over Frp-statsråder som brenner og boikotter aviser de ikke liker, og som nekter å ta innover seg «kilometerv­is med forskning om klimaendri­nger».

16-åringer med Botox

– Derfor sier vi tydelig nei til å støtte en regjering med Frp inngår etter valget. Vi sier nei til bare å tenke på oss selv, nei til å ødelegge jorden for dem som kommer etter oss, sa Bastholm.

MDG mener at hovedskill­et ikke lenger går mellom rødt og blått i politikken, men mellom grønt og grått. Og de grå er, i partiets øyne, alle de som vil «kvele byene med bilkøer» og «tviholde på oljejobben­e».

– Grønn politikk er å sette livskvalit­et først, ikke forbruk. Det er også derfor vi sier ifra på vegne av 16-åringen som tar Botox i leppene, og foreslår strengere regulering av reklame rettet mot barn og unge.

Der ingen skulle tru...

Hansson gjorde selv et poeng av at landsmøter hos De Grønne ikke er som i andre partier.

– Vi er partiet som brukte pausen i landsmøtet for to år siden til å rydde stranden i

 ?? FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX ?? «IKKE UTOPI»:
FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX «IKKE UTOPI»:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway