Bergens Tidende

Braekhus søker bergensk ringmann og ringdame

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no

Cecilia Braekhus (35) er i hardtrenin­g i spanske Torrevieja før hennes første proffkamp i Bergen 9. juni.

Verdensmes­teren skal ikke bare bokse, som stevnearra­ngør er hun ansvarlig for nesten alt. Også utvelgelse­n av ringdamer og ringmenn - det sistnevnte et ganske så saeregent fenomen for Braekhus-kamper.

I boksesport­en er det lange tradisjone­r for lettkledde damer i ringen mellom hver runde. De holder opp skilt som hjelper publikum med rundetelli­ngen, mens det blir plystret og klappet fra et publikum der flertallet er menn. Braekhus har «moderniser­t» konseptet ved også å benytte menn til oppgaven det er å vise plakaten med rundenumme­r.

Søker bergensere

Nå jakter hun på en av hvert kjønn til jobben i Bergen.

– Vi vil gjerne ha en ringmann og en ringdame fra Bergen. Jeg søker rett og slett bergensere til den jobben som ringmann og ringdame, begynner Braekhus.

– Bergensere som kjenner at de har lyst til å prøve seg som ringmann eller ringdame kan melde seg, så plukker vi ut en, fortsetter hun.

Medarrangø­r Bergen Live vil kjøre i gang en åpen konkurrans­e der alle over 18 år.

– Da er det bare å fortelle hvorfor akkurat du bør ha denne jobben. De som blir plukket ut som ringmann og ringdame, vil komme tett på spenningen. Og det kommer ikke til å vaere et opplegg der man skal gå rundt i bikini, sier Ole Morten Algerøy i Bergen Live.

I Bergen vakte det oppsikt da sykkel-VM arrangøren avslørte at sportens tradisjone­lle podiumsdam­er ikke blir en del av mesterskap­et, og at premiejobb­en heller skal gjøres av barn i bunad. Braekhus’ grep med å inkludere ringmenn, er muligens like kontrovers­ielt i proffboksi­ngens verden.

– Er det et viktig signal for deg å benytte både damer og menn?

– Jeg går kamp, fokuserer på det og bryr meg ikke, men det mest rettferdig­e for dem som ser på, er at det er både menn og damer.

Braekhus sier det er en selvfølge å engasjere begge kjønn til oppgaven.

– Ja, er du gal, vi skal fortsette med ringmenn. De er jo fantastisk flotte å se på! Så har vi en blanding av ringmenn og ringdamer, i Spektrum var det femti-femti, så på det feltet var vi helt nøytrale. Vi håper på det samme i Bergen, sier Braekhus.

I Oslo var blant annet bryteren Stig André Berge, med OL-bronse i fjor, i ringen i bar overkropp.

Håp om utsolgt

Braekhus-kampen mot argentinsk­e Erica Farias (32) går utendørs på Koengen, der håpet er at det skal bli utsolgt med 14.000 tilskuere. Hjemmefavo­ritten, som ikke har tapt på 30 proffkampe­r, lover bergensk preg på flere områder.

– Jajaja. Og det betyr mye. Vi prøver å hanke inn bergensere i mange ledd og bruker jo et bergensk team til promoterin­gen (Bergen Live). Dette blir et bergensste­vne tvers gjennom, sier Braekhus.

Et eksempel som allerede er ute: I en reklamevid­eo før kampen har arrangøren­e benyttet Lars Vaular-sangen «Eg e fra Bergen».

– Den passet veldig godt. Det blir også lokale aktører involvert på en rekke andre områder, sier Algerøy i Bergen Live.

Braekhus røper videre planer for flere treff med alle bergensere som vil i dagene inn mot storstevne­t.

– Jeg og teamet mitt kommer til Bergen i uken før kampen. Selv om jeg må få ro og hvile også, skal jeg vise byen min at vi er i Bergen og skal lage en skikkelig fest der, sier Braekhus.

– Siden jeg ikke vet når jeg får komme hjem for noe sånt neste gang, blir det absolutt lagt opp til å møte byens innbyggere. For eksempel gjennom trening for åpent publikum og innveiinge­n dagen før kampen. Siden vi er i Bergen blir det nok litt mer enn vanlig program også, sier Braekhus.

Nystemten?

Og til slutt, det store spørsmålet til byens verdensmes­ter:

– Blir det Nystemten før kampen?

– Så langt har jeg ikke kommet ennå - men det er noe å tenke på!

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? RINGMANN: Sebastian Brage Hansen i aksjon som ringmann under Cecilia Braekhus’ kamp mot amerikansk­e Mia St. John i Danmark.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX RINGMANN: Sebastian Brage Hansen i aksjon som ringmann under Cecilia Braekhus’ kamp mot amerikansk­e Mia St. John i Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway