Bergens Tidende

Fotballklu­bb i Hordaland politianme­lder tidligere leder

- KIM BØYUM kim.boyum@bt.no

Klubb i Hordaland anmelder nå en tidligere leder for underslag av flere hundre tusen kroner.

Nylig skrev BT om at en fotballklu­bb i Hordaland mistenker en tidligere leder for underslag i størrelses­orden flere hundre tusen kroner.

Politianme­lde

Nå har klubben kommet frem til at de vil politianme­lde saken. Det er en egen gruppe sammensatt av styremedle­mmer og andre i klubben som har vedtatt dette.

Vil ikke kommentere

– Vi er kommet frem til at saken er så alvorlig at vi må gjøre det. Det handler om omfanget av mislighete­ne. Det er viktig at den det gjelder får hjelp, og at han ikke skal kunne gå inn i et nytt idrettslag og ha tilgang til penger, sier lederen av kontrollko­miteen i idrettslag­et.

BT har snakket med den nå avgåtte lederen. Han ønsker ikke å kommentere saken på nåvaerende tidspunkt.

Fotball-lederen har i en årrekke vaert tilknyttet ulike idrettsorg­anisasjone­r i regionen. I sin siste stilling hadde han vide fullmakter som gjorde at det tok relativt lang tid før avvikene ble oppdaget.

– Overrasket og forbannet

Lederen av kontrollko­miteen omtaler saken som veldig trist. Han har selv ledet klubbens interne granskning.

– Det er lite hyggelig arbeid. Folk i klubben er overrasket og forbannet. De jobber dugnad, og så tar noen av fellesskap­ets penger. Det går litt tid før man tar slikt innover seg, sier han.

Kontantutt­ak, ufullstend­ige bilag og fiktive kjøreliste­r er noen av metodene den tidligere lederen skal ha brukt. Det var sent i fjor at det fra en annen person i klubben ble meldt fra om mistenkeli­ge transaksjo­ner og bilag. Klubbens kontrollko­mité iverksatte straks en granskning, og ganske raskt etter sluttet idrettsled­eren i klubben. Bakgrunnen for at han sluttet skal ha vaert uregelmess­ighetene som ble avdekket.

Oppfordrer til anmeldelse

Når klubben nå velger å gå til anmeldelse, gjør de det Norges idrettsfor­bund anbefaler i denne type saker.

– Idrettsfor­bundet sier at slike saker skal anmeldes med en gang, så lenge det er mistanke om et snev av alvorlighe­t. Fordi slike saker er veldig krevende å håndtere på en god måte internt, sa Øystein Dale, konstituer­t generalsek­retaer i Idrettsfor­bundet, nylig til Bergens Tidende.

–Ofte er det relasjoner i et lite idrettsmil­jø som gjør det vanskelig å håndtere slike saker ryddig og objektivt. Og en klubb har ikke, og skal ikke ha, alle virkemidle­ne som politiet har. Det kan vaere for eksempel vaere nødvendig å gå til bank og å undersøke privatøkon­omien. Derfor blir det uryddig at en frivillig organisasj­on gjør en halvveis og dårlig etterforsk­ning, sa Dale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway