Bergens Tidende

Dietmar Mögenburg

-

– akkurat slik Mögenburg beskriver.

Legen Leif Roar Falkum var medlem i teamet som skulle foreta testene under stevnet i 1987. Overfor Adresseavi­sen innrømmet han at det kunne ha forekommet lekkasjer som gjorde det mulig å unngå dopingtest.

– Dette er 30 år siden, så det er vanskelig å huske alle detaljer. Men vi i teamet tok imot de utøverne som var plukket ut til kontroll. Jeg husker at det var en del rykter og mistanker om at utøverne var varslet på forhånd, sier Falkum til Bergens Tidende.

Det var en delegat fra Det internasjo­nale friidretts­forbundet (IAAF) som bestemte hvem som skal testes. Dette ble bestemt før stevnet, og tanken var selvsagt at dette skulle holdes hemmelig.

– I etterpåklo­kskapens lys var det et svakt testsystem. Vi stolte jo på at det var greit. Men det er noe med «bukken og havresekke­n» som ikke er bra, sier Falkum.

– Ikke slett rekordene

Dopingdømt­e Ben Johnson var i 1998 inne på det samme. Han uttalte at flere topputøver­e klarte å unngå dopingtest­er ved å inngå spesielle avtaler med stevnearra­ngørene. Overfor NTB den gang innrømmet Svein Arne Hansen at også Bislettarr­angørene hadde fått forespørsl­er om slike avtaler.

Født: 15. august 1961, Leverkusen, Tyskland Bor: Baerum

Jobb: Laerer ved Wang Toppidrett

Viktigste meritter i høyde: OL-gull 1984 (bildet), VM-sølv innendørs 1989, EM-gull 1982, EM-gull innendørs 1980,

1982, 1984, 1986, 1989. Personlige rekorder:

2,39 meter innendørs

(1985), 2,36 meter utendørs (1984).

–Jo da, tidlig på 1980-tallet opplevde jeg det flere ganger, men slike avtaler gikk vi aldri med på, sa Hansen i 1998.

Dermed bekreftet han påstandene fra Ben Johnson, som ble avslørt etter 100-meterfinal­en i Seoul-lekene ti år tidligere:

– Utøverne eller managerne deres kunne si til stevnearra­ngørene at de ikke ville stille dersom de risikerte å bli testet. Det var avtalen, sa Ben Johnson til Daily Mail.

Dietmar Mögenburg sier at han ikke kjenner seg igjen i all kritikken som er kommet fra Sjöberg. Men han er enig i at dopingkont­rollene var altfor dårlige, og at man i enkelte tilfeller gikk inn for å skjule dopingen.

Mögenburg er også enig med Sjöberg i at det blir helt feil å slette de gamle europa- og verdensrek­ordene.

– Jeg er helt imot å slette rekordene. Det ville vaert et skikkelig slag i ansiktet mot alle som var rene, sier OL-helten fra 1984.

 ?? FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN, AFTENPOSTE­N ??
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN, AFTENPOSTE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway