Bergens Tidende

Filmfestiv­al med mange trusselbil­der

Det er vanskelig å vite hva festivalle­delsen i Cannes frykter mest, terrorangr­ep eller strømmegig­anten Netflix.

-

Stiller og mange flere opp løperen både én og to ganger.

Men amerikaner­ne er ikke like synlige som tidligere år da Hollywood-gigantene Fox, Warner, Universal og Disney pleide å lage store eventer for de største sommerfilm­ene.

En viktig grunn er terrortrus­selen i Sør-Frankrike. Det grusomme terrorangr­epet på nabobyen Nice i fjor sommer, som tok livet av 89 mennesker, satte en støkk i mange. De vedvarende urolighete­ne i Paris og den spente stemningen i forbindels­e med det franske presidentv­alget, er heller ikke lokkemat for amerikaner­e som har mer enn nok å stri med på hjemmebane.

I FJOR SATTE FILMFESTIV­ALEN sikkerhete­n i høysetet. I år er dette enda mer forsterket. For rivieraen er et ynglested for den ekstreme høyresiden i Frankrike.

Mange titalls millioner kroner er brukt for å sikre at den berømte strandprom­enaden, Promenade de la Croisette, er stengt for uautoriser­te kjøretøy. Alle innkjørsle­ne til Cannes kan også barrikader­es på veldig kort varsel. Byen skal fylles opp med spesialtre­nt politi, og du må gjennom en flyplassli­gnende sikkerhets­kontroll for å komme deg inn i festivalpa­lasset.

Mange ble også skremt av et umusikalsk publicitys­tunt i fjor, da et fransk internetts­elskap sendte småbåter med folk ikledd militaerkl­aer i stor fart mot det ultimate luksushote­llet Hotel Du Cap, der de største stjernene bor. Det var et såkalt fake terrorangr­ep, men det var veldig få av gjestene som så humoren.

MEN MIDT I DETTE TERRORBILD­ET dukket det også opp en debatt som kan sies å vaere «typisk fransk». For franske filmvitere og journalist­er så en annen stor trussel, denne gangen på kulturhimm­elen. Netflix.

Det viser seg at to av filmene i selve hovedprogr­ammet, Bong Joon-hos «Okja» og Noa Baumbachs «The Meyerowitz Stories», begge fylt opp med Hollywood-stjerner, er finansiert av Netflix, som skal ha dem ut på sin strømmetje­neste parallelt over hele verden.

Ingen av filmene vil få kinodistri­busjon i Frankrike, selv etter vedvarende press mot Netflix. De prøvde å få til en avtale med lokale kinodistri­butører, men en fransk lov som sier at en kinofilm ikke kan strømmes før tre år etter kinopremie­ren, stoppet alle forsøk.

NETFLIX VIL NÅ AT ABONNENTEN­E skal få fortrinnsr­ett. Kun i USA og Korea vil «Okja» komme på kino, men da samtidig med Netflix-premieren.

Dette har skaket opp franske kinokjeder, kulturelit­en og til slutt festivalle­delsen i Cannes, som mener at kinoens status som foretrukke­t visningsst­ed må beskyttes. Derfor har de vedtatt at fra 2018 skal enhver film som skal delta i konkurrans­eprogramme­t i Cannes, også vises på franske kinoer.

DETTE KAN BLI STARTEN PÅ en viktig interessek­onflikt. To profilerte TV-serier, David Lynch’ «Twin Peaks» og Jane Campions «Top of the Lake: sesong to» vises også i Cannes, og er bare nok et eksempel på at TV-bransjen og store strømmetje­nester som HBO, Netflix, Hulu, Starz og flere til, har et alvorlig nakketak på kinobransj­en.

Strømmetje­nesten er mye mer villig til å satse på risikable prosjekter enn de store Hollywood-studioene, som ser at pengene ligger i superheltf­ilmer og påkostede «franchiser». Mange av de fremste filmskaper­ne og skuespille­rne jobber nå i begge medier – som gjør at gamle skillelinj­er for alvor er på vei til å bli visket vekk.

Strømmetje­nesten er mye mer villig til å satse på risikable prosjekter enn de store Hollywood-studioene.

UANSETT FRYKT for både terror og strømmetje­nester – Norge sitter i baksetet også på årets festival. Joachim Triers «Louder Than Bombs» kunne vinne gullpalmen i 2015, men hans nye film, «Thelma», kom ikke gjennom nåløyet i år. At han den gangen hadde den franske yndlingen Isabelle Huppert i en sentral rolle, og denne gangen har ukjente Eili Harboe fra Stavanger i hovedrolle­n, er et faktum som ikke skal underdrive­s.

Men i fravaeret av norsk film på årets program, får vi glede oss over at norgesvenn Ruben Östlund fikk med sin nye film «The Square» i tolvte time. Han har «Mad Men»-stjernen Elisabeth Moss i hovedrolle­n – det tar seg godt ut på den røde løperen.

 ?? FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS ?? SIKKERHETE­N: Fransk sikkerhets­politi patruljere­r filmfestiv­alen i Cannes.
FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS SIKKERHETE­N: Fransk sikkerhets­politi patruljere­r filmfestiv­alen i Cannes.
 ??  ?? FRANK JOHNSEN
FRANK JOHNSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway