Bergens Tidende

Klar for siste reis med «Førstereis»

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto PAUL S. AMUNDSEN

Helge Nordal er klar for å mønstre av. – Det blir vemodig å gi seg med «Førstereis», sier han før finalerund­en på Ole Bull Scene.

I snart seks år har Helge Jordal fylt teatre og kulturhus med monologen «Førstereis». Over 150 opptredene­r er det blitt, inkludert to turneer for Riksteatre­t – og veldig mye ros.

– En fantastisk reise

Men nå er det slutt. Etter noen ekstrarund­er i Oslo, og en siste finalerund­e på Ole Bull Scene fra 24. mai, tar Jordal farvel med suksessen som han, Morten Lorentzen og Lasse Kolsrud skapte sammen.

–Jeg kunne nok fortsatt og fortsatt, men en gang må en sette punktum. Mange har skrevet om sjøfolk og sjøen i det siste, så litt av aktualitet­en er også gått ut. Men det har vaert en fantastisk reise, en reise det var vanskelig å forutse før premieren i 2011, sier Jordal til BT.

Han har alltid sett på seg som en kulturarbe­ider, ikke kun skuespille­r. Det er en viktig grunn for at han ville adressere handelsflå­ten og livet til sjøfolk i et teaterstyk­ke.

– Det var jo ingen stykker om det vi nordmenn har levd av i alle dager. Teatrene har vaert fylt av Ibsen-tradisjone­n og borgerlige problemsti­llinger. «Førstereis» har åpenbart truffet noe.

– Har du fått mange tilbakemel­dinger?

– Drøssevis. Hvor ofte ser du menn gå alene på teater? Vi har nådd voksne som aldri har sett innsiden av et teater før. Jeg pleier å selge teatermanu­set og andre ting etter forestilli­ngen, og da møter jeg publikum. Manuset er mer enn det jeg spiller, så det synes jeg er greit. Da får jeg høre de utroligste historier om livet på sjøen. De oppdaget verden og kjaerlighe­ten for første gang, sier Jordal.

Planla en trilogi

Han og Morten Lorentzen har lenge pratet om å skrive en oppfølger til «Førstereis». Og det finnes et utkast til noe.

– Vi har tenkt en tretrinnsr­akett som kan gå fra krigsseile­re til oljearbeid­erne. Vi har skisser for den videre ferd, men det koster penger. Norge er så rart – vi må naermest gå kanossagan­g for å få midlene som trengs. Det vet jeg ikke om jeg orker. Vi trenger et teater som bakker oss. Dette burde vaere midt i blinken for DNS, men der takket de nei, sukker Jordal.

Han har gått med 40 sider tekst i hodet i alle «Førstereis»årene. Og føler seg skitheldig.

– Det er fantastisk å vaere skuespille­r, kunne bruke sin faglige erfaring og leke seg frem til en form som treffer publikum. En god bekjent kom med den fineste kompliment­en jeg har fått: «Jeg glemte at det var bare du på scenen». Folk dikter med, finner sine egne historier. Jeg har sett mang en 14–16-åring vaere høy og mørk i salen før forestilli­ngen, men når de skjønner at gutten jeg fremstille­r har vaert utsatt for overgrep, blir de med på hele reisen, sier Jordal.

Teater med Nils Gaup

71-åringen har ingen planer om å pensjonere seg. I august skal han spille en hovedrolle i Nils Gaups utendørssp­el «Den siste viking», basert på Johan Bojers kjente roman fra 1921. Dette skjer ute ved kysten, i Fosen i Sør-Trøndelag.

– Dette er en påle i norsk litteratur – om lofotfiske og kampen om skreien. Det berømte slaget i Trollfjord­en er også med. Dette gleder jeg meg virkelig til.

– Kjenner du Nils Gaup fra før?

– Jeg var jo en slags laerer for ham da jeg jobbet på Hålogaland Teater. Vi spilte også i filmer sammen før han ble regissør. Jeg husker godt da vi gjorde «Nattseiler­e» (86). I hver pause satt Nils inne og tegnet. Han laget dreieboken til «Veiviseren», sier Jordal og smiler.

Gal byrådslede­r

Han har også spilt inn en TVserie som gjøres i studentmil­jøet i Bergen, «Fedrelande­t». Jordal spille en gal byrådslede­r.

– Det er veldig vittig. Planen er blant annet å løsrive Bergen fra Norge.

–Hva med høsten og fremover?

– Jeg må nok ut av Bergen for å jobbe. Her er det ikke nok arbeid. Det er heldigvis noen tilbud i Oslo. Jeg må uansett lage mye av arbeidet mitt selv. Foreløpig går det greit. Jeg har mange ideer, masse erfaring. Dette har vaert mitt profesjone­lle liv i 46 år. Så lenge hodet, armer og bein fungerer, er det fremdeles gøy, sier Jordal.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? FØRSTEREIS: Helge Jordal har spilt «Førstereis» siden premieren på DNS i 2011.
FOTO: ØRJAN DEISZ FØRSTEREIS: Helge Jordal har spilt «Førstereis» siden premieren på DNS i 2011.
 ??  ?? SISTE TUR: Helge Jordal gir seg med «Førstereis», men har flere planer.
SISTE TUR: Helge Jordal gir seg med «Førstereis», men har flere planer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway