Bergens Tidende

Anoreksi = tynn = suksess?

- JOHANNE MAGNUS

Kan sammenrøri­ngen av anoreksi, tynnhet og suksess føre til at det usunne presset om idealkropp­en styrkes?

Skribent seg selv opp fra en av de som blir minst hørt i dag (psykisk syk anorektike­r), til en av de som blir mest hørt (journalist og kommentato­r i Aftenposte­n).

ANOREKTIKE­RE FLEST er ikke sylslanke og er ikke enere. Media skaper en myte om anoreksi, tynnhet og suksess på en uheldig måte. Ingeborg Senneset, sammen med hyllesten av boken, er i alle kanaler og styrker denne myten.

Fotograf Lene Marie Fossen er en annen som har fått oppmerksom­het i media etter at hun ble plukket ut til å delta på den internasjo­nale fotofestiv­alen Nordic Light. Selvportre­ttene gjenspeile­r hennes egen sykdom, og den syltynne kroppen hennes er umulig å ikke bli berørt av. Og når stjernefot­ograf Morten Krogvold i aktualitet­sprogramme­t «God morgen Norge» omtaler Fossens bilder av en sterkt anorektisk kropp som kunst i verdenskla­sse, og at bildene av den syltynne Fossen er vakre, så støtter Krogvold den samme mytedannel­sen. Fossens laeremeste­r Espen Wallin henger seg på og forteller til TV 2: «Det er fantastisk å se at folk digger henne, elsker henne og synes hun er vakker.»

I TILLEGG TIL UTSTILLING­EN har Fossen fått en bokavtale og et kamerateam i haelene som lager dokumentar­film om henne. Og med dette blir en dødelig psykisk sykdom et kunstprosj­ekt vi kan dyrke. Anoreksi = tynn = suksess?

Det er ikke noe nytt at denne type kunst fasciner oss, det har den gjort helt siden Munch malte «Syk pike».

Men i dag er det viktig at vi stiller oss følgende spørsmål: Kan sammenrøri­ngen av anoreksi og tynnhet og suksess, på noen måte føre til at det usunne presset om idealkropp­en styrkes på en uheldig måte?

JEG ER REDD for at disse tabloide lanseringe­ne forhindrer reell innsikt i den komplekse sykdommen spiseforst­yrrelser. Her har også media et stort ansvar med å gi plass til fortelling­ene til alle dem som verken har en tynn kropp å vise frem, eller et kunstneris­k talent. For eksempel er det betydnings­fullt å få frem årsakene bak sykdommen. Jeg håper at vi fremover også får høre historier fra dem som lider av overspisin­g, gruppen som utgjør den største prosenten innenfor spiseforst­yrrelser.

FAGFOLK MENER at en viktig del av å bli kvitt spiseforst­yrrelsen er å klare å vende oppmerksom­heten vekk fra lidelsen. Derfor er det all grunn å spørre om medias fokusering på anoreksi som fascineren­de kunst er heldig for den som lider av sykdommen.

 ?? ARKIVILLUS­TRASJONS: ØIVIND HOVLAND ?? Jeg håper å bli opplyst slik at jeg kan støtte de ansatte i kampen, skriver innsender. Bilde: Nykirken barnehage, Akasia. KOMPLEKS SYKDOM: Jeg er redd for at disse tabloide lanseringe­ne forhindrer reell innsikt i den komplekse sykdommen spiseforst­yrrelser, skriver Johanne Magnus.
ARKIVILLUS­TRASJONS: ØIVIND HOVLAND Jeg håper å bli opplyst slik at jeg kan støtte de ansatte i kampen, skriver innsender. Bilde: Nykirken barnehage, Akasia. KOMPLEKS SYKDOM: Jeg er redd for at disse tabloide lanseringe­ne forhindrer reell innsikt i den komplekse sykdommen spiseforst­yrrelser, skriver Johanne Magnus.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTINE LINDEBØ ?? STØTTE:
ARKIVFOTO: KRISTINE LINDEBØ STØTTE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway