Bergens Tidende

Politisk selvskadin­g

MDG sliter både med å finne seg selv og å komme over sperregren­sen.

-

VI TØR Å BANNE i oljekatedr­alen og si at det faktisk må ta slutt, sa Rasmus Hansson da Miljøparti­et De Grønne (MDG) åpnet sitt landsmøte på Lillehamme­r i helgen.

Partiet vedtok blant annet å fase ut hele den norske olje- og gassvirkso­mheten i løpet av 15 år. Slik befester MDG sin posisjon som utopist. Det forpurrer både samarbeid med andre partier og kampen mot sperregren­sen.

ET PARTI SOM vil avvikle en av Norges viktigste naeringer på rekordtid, må ha en troverdig plan for hvordan det skal skje. Det har ikke MDG.

I stedet vedtok partiet å redusere den nasjonale arbeidstid­en til 30 timer per uke. Motivet er ikke omsorg for landets arbeidere, men at alle skal få mindre å rutte med, slik at forbruksve­ksten reduseres.

Mindre arbeid er ikke den nye oljen. Skal MDG vinne troverdigh­et som stortingsp­arti, trenger de en betydelig mer realitetso­rientert økonomisk politikk.

HISTORISK SETT

er konfliktli­njen mellom

I«fundis» og «realos» sentral i forståelse­n av grønne partier, noe som ble saerlig tydelig i det tyske «Die Grünen» på 1990-tallet. Samme konflikt er å spore i MDGs pågående prosess med å finne seg selv.

Realosene vil ha realistisk politikk, makt og resultater. Fundisene, eller fundamenta­listene, er dogmatisk opptatt av grønn samfunnsom­veltning.

MDG har beveget seg betydelig i pragmatisk retning, men fundis-innflytels­en gjør fortsatt at partiet kan fremstå som en parodi på seg selv.

Konfliktli­njene har preget både fjorårets lederstrid og arbeidet med nytt partiprogr­am. Både forslaget om en raskere utfasing av oljevirkso­mheten og redusert arbeidstid ble for eksempel vedtatt i strid med de rutinerte kreftene i partiet.

DET ER IKKE ÅPENBART

hva som vil vaere den beste, langsiktig­e strategien for partiet: En radikal, ideologisk profil, eller generell miljøorgan­isasjon med politisk representa­sjon. Balansegan­gen er avgjørende, og har stor betydning for både identitet og velgeropps­lutning.

MDG FIKK sitt store nasjonale gjennombru­dd ved stortingsv­alget i 2013, og sikter seg inn mot fem prosents oppslutnin­g ved årets valg.

Det er lite realistisk. Ifølge nettstedet Pollofpoll­s har MDG en oppslutnin­g på rundt 2,7 prosent. Partiet sliter med lav velgerloja­litet, lekker velgere til Ap og kjemper mot både SV og Venstre om miljøtrone­n. Byrådsmakt i Oslo har ikke bare gitt positiv oppmerksom­het. Miljøpolit­ikk mobilisere­r riktignok velgere, men lite tyder på at MDG klarer å karre seg over sperregren­sen denne gangen. STORFIN UTSIKT: Dronning Sonja sto for den offisielle opninga av gondolbana til fjellet Hoven i Loen i helga.

Mindre arbeid er ikke den nye oljen.

 ?? FOTO: PEDERSEN, TERJE, SCANPIX ??
FOTO: PEDERSEN, TERJE, SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway