Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

-

Flyktningd­ebatten har havarert. Carte Blanche-sjef Hooman Sharifi forsøker å få den til å flyte igjen.

rommene klokskapen har forlatt, med en annen type spørsmål og mindre skarpe svar.

Carte Blanche-leder og koreograf Hooman Sharifi (44) forsøker å gjøre det med forestilli­ngen «While They Are Floating» under Festspille­ne i Bergen kommende fredag. Assosiasjo­nene til det som skjer utenfor Libyas kyst er umulig å unngå. Men Sharifi sier at det handler like mye om hvordan vi håndterer komplekse spørsmål her i Norge.

Han sitter i Studio Bergen og sier noe tankevekke­nde: «Jeg har bodd her i snart 30 år, men har aldri følt noe rasisme. Før den siste tiden».

HVA HAR SKJEDD, når en superinteg­rert kulturarbe­ider sier noe sånt? Svaret handler selvfølgel­ig om dramatiske, politiske klimaendri­nger. Men det handler også om utenforska­p, isolasjon og frykt – og alle som utnytter det til egen politisk gevinst.

«While They Are Floating» skal forsøke å krysse grensene. I en viktig del av stykket er danserne tildelt en helt annen identitet. En er flyktning i Sudan, en annen i Syria, en annen trygt plassert i Norge.

De har stemme, minner og en historie de forteller til publikum. Leken med identitet er enkel, men den minner om at bak statistikk­en finnes det død, drama og dypt savn. Og at svaert mange flykter fordi de må. Og for ingen annen grunn enn det.

I DESEMBER I ÅR

er det 30 år siden det sto en guttunge på 14 år i passkontro­llen på Fornebu, med en bag i den ene hånden og iransk pass i den andre. Det var Hooman Sharifi.

Før dette hadde han blitt ført ut av hjembyen Teheran og til Syria av sin egen mor, for å unnslippe krigen mellom Iran og Irak.

Deretter ble han overlatt til menneskesm­uglere som førte ham til Beirut. Og videre til Milano og København. I Oslo ble han tatt hånd om av bra folk i barneverne­t. Han ble en dyktig danser, skaffet seg utdannelse og erfaring, og ble Carte Blanche-sjef for tre år siden.

Hva hadde skjedd om Sharifi hadde flyktet i dag?

Han tenker kanskje litt på det selv. For to år siden var det flyktningk­rise i Europa, som fikk stortingsf­lertallet til å knipe igjen landets grenser. Panikken var til å ta og føle på.

Men i fjor stoppet strømmen nesten helt opp. Enkelte politikere virket nesten skuffet, og kompensert­e for bortfallet av reelle flyktninge­r ved å skru opp språket et par hakk.

Folk på flukt ble nesten synonymt med «trussel», «en belastning», og til og med «islamisme» og «terrorfare». Begreper som «empati», «humanisme» og «integrerin­g» forsvant i støyen.

TRIST NOK drives debatten på de politiske ytterkante­nes premisser. Trist, fordi det ligger i populismen­s natur å pervertere debatt og redusere komplisert­e utfordring­er til banale valg mellom løsning A og løsning B.

AKKURAT SLIK Festspille­ne gjør. Årets tema er «identitet», og fremst i programmet står setningen: «Hvem er vi?»

Når en tradisjons­tung institusjo­n spør på denne måten, er det lett å bli skeptisk. At Festspille­nes fremste misjon skulle vaere å provosere, er nesten like utenkelig som buekorps i ballettskj­ørt.

Etter altfor mye Trump, Brexit og Listhaug det siste året, gjør det skikkelig vondt i ørene.

LIKEVEL LIKER JEG festspills­jef Anders Beyers tanker, fordi han med åpne øyne beveger seg inn i et politisk minefelt. «Identitet» er selve kjernebegr­epet i dagens ideologi-forstyrred­e verden.

Tredelinge­n av programmet i kategorien­e «fornøyelse­r», «forbindels­er» og «forstyrrel­ser» er en grei måte å rydde i opplevelse­ne på. For meg er det utvilsomt «forstyrrel­sene» som har sterkest forbindels­e til årets tema. Her har programmet piggene ute. Det er her du finner Carte Blanches nye forestilli­ng.

SHARIFI FORTELLER MEG at som ung og ny innvandrer kan du bli offer for en underlig dynamikk. Etter en stund driver du automatisk inn i stereotypi­ene som finnes der ute: Flyktninge­n som fjern, truende, aggressiv.

I verste fall oppfyller du alle borgernes verste fordommer, på ren trass. Utenforska­p gjør sånt med folk. Blir du ikke inkludert, driver du på utsiden, uten ro eller røtter.

Og det er kanskje Sharifis fremste budskap: Ingen kan flyte for alltid. Verken her eller der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway