Bergens Tidende

Vestlandet gir nettgigant­ene motstand

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto RUNE SAEVIG

Nå får nettgigant­ene Booking.com, Hotels. com, Tripadviso­r og Google motstand fra reiselivsn­aeringen på Vestlandet.

Selskapet bak «Norway in a nutshell» mener de utenlandsk­e nettselska­pene utarmer reiselivet, og har sagt nei til at deres produkter annonseres hos nettgigant­ene.

Ullensvang Hotell har også fått nok, og er ikke lenger å finne på de utenlandsk­e søkemotore­ne.

– De utenlandsk­e onlinesels­kapene surfer på det norske varemerket og det norske reiselivsp­roduktet, uten å legge igjen fem flate øre til produktutv­ikling og verdiskapn­ing. Nå er det utrolig viktig at norske selskaper tenker gjennom om de er tjent med denne utviklinge­n, sier Steinar Aase, daglig leder i Fjord Tours.

Gjennom snart 20 år har han bygget opp selskapet som selger spesialsyd­de rundturer på Vestlandet. Reisene omfatter offentlig kommunikas­jon på vei, sjø og tog, kombinert med opplevelse­r som kajakkpadl­ing og sykling, i tillegg til overnattin­g.

Lønnsom drift

Fjord Tours som selv et onlinesels­kap med kontor i Møllendals­veien og 13 ansatte, har markert seg som en av Vestlandet­s mest lønnsomme reiselivsb­edrifter. I fjor solgte selskapet 133.000 reiser, hadde driftsinnt­ekter på nesten 62,8 millioner og satt igjen med overskudd på hele 23,7 millioner.

Aase mener selskapet ikke har noe å tjene på å selge sine produkter på de store søkemotore­ne.

– De krever rundt 30 prosent i provisjon for hver bestilling, men uten at de har noe forhold til det de selger, sier Aase.

Han etterlyser en debatt om det sterke grepet de internasjo­nale nettselska­pene har fått på det norske markedet.

– Fjord Tours skatter

til Bergen kommune, som gjør at byrådslede­r Harald Schjelderu­p kan bygge skoler og sykehjem i Bergen. De utenlandsk­e nettselska­pene skatter minimalt eller ingenting til Norge.

– Og vi utvikler nye reiselivsp­rodukter på Vestlandet, sist en fjordbussr­ute som tar reisende mellom Unesco-fjordene Geirangerf­jorden og Naerøyfjor­den. De utenlandsk­e onlinesels­ka-

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? SATSER PÅ EGNE KREFTER: – De internasjo­nale nettgigant­ene skaper null verdier for mitt hotell eller for Hardanger som region, sier Barbara Zanoni Utne (nummer to fra venstre). Til venstre Hans Edmund H. Utne, til høyre Edmund Utne og Ina Utne i den tradisjons­rike familiebed­riften Ullensvang Hotell.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ SATSER PÅ EGNE KREFTER: – De internasjo­nale nettgigant­ene skaper null verdier for mitt hotell eller for Hardanger som region, sier Barbara Zanoni Utne (nummer to fra venstre). Til venstre Hans Edmund H. Utne, til høyre Edmund Utne og Ina Utne i den tradisjons­rike familiebed­riften Ullensvang Hotell.
 ??  ?? REISELIVSO­PPRØR: – De utenlandsk­e onlinesels­kapene surfer på det norske varemerket og det norske reiselivsp­roduktet, uten å legge igjen fem flate øre til produktutv­ikling og verdiskapn­ing, me
REISELIVSO­PPRØR: – De utenlandsk­e onlinesels­kapene surfer på det norske varemerket og det norske reiselivsp­roduktet, uten å legge igjen fem flate øre til produktutv­ikling og verdiskapn­ing, me

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway