Bergens Tidende

Krever laerersvar fra regjeringe­n

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no INGVILD NAVE

Laererstil­linger ble ikke besatt etter kommunikas­jonsrot mellom regjeringe­n og Utdannings­direktorat­et. Opposisjon­en krever svar på hva som skjedde.

– Det er sterkt beklagelig at dårlig kommunikas­jon og misforståe­lser skal gå utover skolene, sier stortingsp­olitiker Anders Tyvand (KrF) i Utdannings­komiteen på Stortinget.

Budsjettav­talen

Budsjettav­talen mellom regjeringe­n og samarbeids­partiene KrF og Venstre skulle sikre hundrevis av nye, faste laererstil­linger fra 2017. Men da Utdannings­direktorat­et sendte ut pengene til kommunen, skilte de ut 268 millioner av midlene og kalte disse for fleksible, som ikke burde brukes på faste ansettelse­r.

Dette var ifølge direktorat­et politisk bestemt, men etter at BT skrev om saken tidligere i uken, har de snudd og sier nå at pengene kan brukes på faste laererstil­linger.

Misforsto hverandre

Regjeringe­n på sin side hevder direktorat­et har misforståt­t intensjone­n med disse midlene. Det skaper reaksjoner.

– Nå er det oppstått full forvirring rundt midlene til laererstil­linger, og statsråden må på banen og oppklare, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Departemen­tet og direktorat­et bør kunne kommuniser­e godt nok til at 268 millioner kroner blir brukt til det de skal. Disse pengene skal ikke brukes til noe annet enn å skaffe flere laerere, sier Tyvand.

Stortingsp­olitikeren er glad for at departemen­tet og direktorat­et nå er tydelige på at pengene kan brukes til faste ansettelse­r, men ønsker i likhet med kommunene at Røe Isaksen kommer med en avklaring en gang for alle.

– Jeg tror også dette skyldes en misforståe­lse i direktorat­et, for budsjettav­talen er veldig tydelig. Det er helt opplagt at han etter denne forvirring­en må avklare hva som er intensjone­n, men dette burde vaert tydelig kommuniser­t i første omgang.

Stiller spørsmål i Stortinget

Fredag sendte Lysbakken et skriftlig spørsmål til Isaksen hvor Lysbakken etterlyser informasjo­n som ble gitt kommunene om disse midlene i 2015, 2016 og 2017. Han spør også kunnskapsm­inisteren om han kan utelukke at regjeringe­n har gitt direktorat­et beskjed om at de fleksible midlene ikke nødvendigv­is må gå til faste stillinger.

Lysbakken synes forklaring­ene til nå er lite tillitvekk­ende. Det kan skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) stille seg bak. Han påpeker at det er kunnskapsm­inisteren som har ansvaret for at budsjettav­talen med KrF og Venstre faktisk realiseres.

– Når ministeren­s eget direktorat informerer Bergen kommune om at midlene ikke bør anvendes til nyansettel­ser av laerere, så må ministeren rydde opp. Dårlig politisk og forvaltnin­gsmessig arbeid har medført at Bergen kommune ikke får ansatt 19 nye laerere denne våren.

Tar lengre tid

Oppvekstby­råd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), er glad for at direktorat­et er blitt enige med regjeringe­n om hvordan denne ordningen skal vaere, og at de formidler det til kommunene.

– Nå må kunnskapsm­inisteren få orden i egne rekker og begynne å styre sitt eget direktorat.

Hun viser til at mange kommuner kan ha ventet med å bruke pengene fordi de ikke kunne føle seg sikre på at midlene ville fortsette å komme de neste årene. I Oslo har de brukt av de fleksible midlene til å ansette faste laerere, mens Bergen kommune ikke gjorde dette av frykt for at midlene ikke ville komme på neste års budsjett også.

Stortingsp­olitiker Tyvand frykter konsekvens­en av misforståe­lsen blir at det tar lengre tid før kommunene får brukt pengene på å ansette flere laerere.

 ?? FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN, SCANPIX ?? KREVER SVAR: Byråd for oppvekst, Tone Tellevik Dahl (Ap) mener statsråden må på banen, og sørge for at midlene går til å øke laerertett­heten i barneskole­n.
FOTO: OLE GUNNAR ONSØIEN, SCANPIX KREVER SVAR: Byråd for oppvekst, Tone Tellevik Dahl (Ap) mener statsråden må på banen, og sørge for at midlene går til å øke laerertett­heten i barneskole­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway