Bergens Tidende

Sp-begeistrin­g i Ap og KrF kan åpne for statsminis­ter Vedum

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Mer enn hvert tredje Ap- og KrF-medlem ville ha stemt Senterpart­iet hvis deres eget parti ikke eksisterte. Men få ville stemt på hverandres parti.

Det viser en undersøkel­se blant partimedle­mmene i Arbeiderpa­rtiet, Kristelig Folkeparti og Høyre.

Det var Medieunder­søkelsen som presentert­e tallene i forrige uke, som del av en større undersøkel­se der partimedle­mmer er spurt om sitt forhold til media. Men professor Frank Aarebrot, som er faglig ansvarlig for undersøkel­sen, la også inn et spørsmål der partimedle­mmene ble spurt om hvilket parti de ville stemt dersom deres eget parti ikke fantes.

– Det er verdens mest hypotetisk­e sørsmål, men det sier noe om en stemning innad i partiene, sier Aarebrot.

Resultaten­e viser at Senterpart­iet er et populaert nummer to-valg for medlemmene både i Ap og KrF. Henholdsvi­s 33 og 35 prosent av medlemmene i de to partiene har Sp som andrevalg.

Blant KrF-medlemmer er Sp det vanligste andrevalge­t, mens partiet er slått av SV blant Apmedlemme­ne.

Derimot er det få av de to partienes medlemmer som ville stemt på hverandres partier som andrevalg. Kun 1,4 prosent av Ap-medlemmene har KrF som andrevalg, og kun 12 prosent av KrF-velgerne kunne tenkt seg å stemme Ap.

Elefant og fikenblad

– Dette viser at det er Senterpart­iet som er elefanten i rommet i norsk politikk for tiden. Det er partiet som kan forene en Ap/ sentrum-regjering, sier Aarebrot.

Under halvparten av KrFmedlemm­ene ville valgt å stemme på et av dagens samarbeids­partier hvis de ble tvunget til å stemme noe annet enn KrF, med Høyre som klart størst av dem. For Ap er derimot KrFtallene også dårlig nytt. Tre ganger så mange kunne tenke seg å stemme Høyre som Ap blant KrF-medlemmene.

– Dersom KrF skal skifte side i norsk politikk, så må det derfor vaere fristende for dem å bruke Senterpart­iet som sitt fikenblad, sier Aarebrot.

Avviser statsminis­ter-tanker

Med det mener han KrF kan kreve at Sp skal med i en regjering.

– Og da kan man ikke se helt vekk fra en statsminis­ter Trygve

 ??  ?? MANNEN I MIDTEN: Både Knut Arild Hareides KrF-medlemmer og Jonas Gahr Støres Ap-medlemmer er begeistret for Senterpart­iet og Trygve Slagsvold Ved
MANNEN I MIDTEN: Både Knut Arild Hareides KrF-medlemmer og Jonas Gahr Støres Ap-medlemmer er begeistret for Senterpart­iet og Trygve Slagsvold Ved

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway