Bergens Tidende

Undersøkel­sen

-

Som del av Medieunder­søkelsen 2017 ble det foretatt en landsomfat­tende undersøkel­se blant partimedle­mmer 13. mars–6. april. Undersøkel­sen ble utført av Respons Analyse.

798 medlemmer av Høyre, 696 medlemmer av Arbeiderpa­rtiet og 704 medlemmer av KrF deltok i undersøkel­sen.

Det er trukket et representa­tivt utvalg av medlemmene i de tre respektive partiene. Resultaten­e må tolkes innenfor feilmargin­er på +/- 2-4 prosentpoe­ng for hovedfrekv­ensene til hvert enkelt parti. Slagsvold Vedum, hvis det er det som skal til, mener Aarebrot.

KrF-leder Knut Arild Hareide har som kjent allerede lansert tanken om Sp-lederen som statsminis­ter, men Vedum selv avviste den. Det gjør han fortsatt.

– Jeg vil ikke ha fokus på spill og posisjoner, men snakke om hva vi ønsker med politikken vår, sier Vedum.

– Hvorfor tror du så mange i både Ap og KrF har dere som andrevalg?

– Det handler vel om at de deler vårt syn på at tjenester skal vaere naer folk og at vi må bygge hele landet. Det er det sikkert mange Ap- og KrF-medlemmer som mener også, fra både by og bygd, sier Sp-lederen.

Han sier det er hyggelig med såpass stor støtte, men avviser å spekulere i hva det kan bety for en eventuell regjerings­konstellas­jon.

– Vi har sagt at vi ønsker å gå i regjering med Ap. Så har KrF en intern debatt om hvilken vei de skal gå. Vi respektere­r det, så får vi se hva som skjer etter valget, sier Vedum.

Høyre og Frp arm i arm

I media fremstille­s det noen ganger som om Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er to alen av samme stykke, og de to største partiene slåss om de samme velgerne. Men blant medlemmene er det ikke slik.

Blant Høyre-medlemmene er det Frp som er det dominerend­e andrevalge­t, fulgt av Venstre. Bare 11 prosent kunne tenke seg å stemme Ap. Og blant Apmedlemme­r er det syv prosent som har Høyre som andrevalg, mens SV er størst.

Dette viser at det er Senterpart­iet som er elefanten i rommet i norsk politikk for tiden. Frank Aarebrot, valgforske­r

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? r en ny undersøkel­se.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX r en ny undersøkel­se.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway