Bergens Tidende

Ja til kjøttfri dag, nei til snål frukt

-

MDG vil ha kjøttfri dag og kortere arbeidsuke, men sa nei til selvkjøren­de droner for frakt av mennesker.

Landsmøtet til Miljøparti­et De Grønne (MDG) ble avsluttet på Lillehamme­r søndag ettermidda­g.

Her er noen av vedtakene blir del av det nye partiprogr­ammet.

KLIMA: Alle nybiler som selges fra 2020, skal vaere fossilfrie. Olje- og gassnaerin­gen i Norge skal fases ut i løpet av femten år.

SAMFERDSEL: Biltrafikk­en i storbyområ­dene skal kuttes med 20 prosent i løpet av stortingsp­erioden. Partiet vil utrede muligheten for hyperloopb­ane – et slags vakuumtog – mellom Oslo og København. Bygge høyhastigh­etsbane mellom de store norske byene. MAT OG FORBRUK: Innføre minst én kjøttfri dag i alle offentlige kantiner og kreve at 50 prosent av offentlig matinnkjøp skal vaere lokalprodu­sert eller økologisk. Avvikle taxfree-ordningen. ARBEIDSLIV: Redusere arbeidstid­en gradvis fra 37 til 30 timer pr. uke og at den reduserte arbeidstid­en skal erstatte reallønnsv­ekst.

LOV OG RETT: Oppretthol­de forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester. Partiet sier ja til eggdonasjo­n, men ikke surrogati. Partiet sa nei til nasjonale og lokale tiggeforbu­d. ASYL OG INTEGRERIN­G: Fjerne ordningen med midlertidi­g oppholdsti­llatelse for enslige mindreårig­e asylsøkere, og som et minimum sikre at disse og unge papirløse alltid får fullføre videregåen­de opplaering som er startet i Norge, også etter fylte 18 år. OPPDRETT: Krav om lukket teknologi på alle eksisteren­de anlegg innen 2025. UTENRIKS: MDG vil utrede en straffeavg­ift eller «miljøtoll» mot land som ikke følger opp miljøavtal­er. Et forslag om å øke bistandspr­osenten til 1,2 prosent av nasjonalin­ntekten ble nedstemt.

SKOLE: MDG vil erstatte faget KRLE med FRED (filosofi, religion, etikk, demokrati).

Her er noen av dem som ble nedstemt:

Legge til rette for prøveprosj­ekter med selvkjøren­de droner for frakt av mennesker.

Benytte mer «snål» frukt og grønt, sammen med egendyrket mat der brukerne har krefter og lyst til det, på omsorgsins­titusjoner og offentlige kantiner.

Støtte lokale entusiaste­r som «jobber for å øke kunnskap om vitenskap, makerkultu­r og reparasjon, gjennom for eksempel hackerspac­es, biohackers­paces og makerspace­s».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway