Bergens Tidende

MDGs landsmøte

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– Vannskuter­e er et leketøy for menn mellom 25 og 30 år med for stor lommebok og for liten hjerne, sier Stein Malkenes, førstekand­idat for Miljøparti­et De Grønne i Sogn og Fjordane.

Regjeringe­n vedtok sist torsdag å oppheve den såkalte vannskuter­forskrifte­n med umiddelbar virkning.

Vannskuter­e er dermed sidestilt med småbåter i det nasjonale regelverke­t.

Vannskuter­e skal heretter kunne brukes på lik linje med båter i de aller fleste områder, opplyser Klima- og miljødepar­tementet.

Høye bølger

Frislipp for vannskuter­e har skapt høye bølger og en rekke friluftsor­ganisasjon­er mener kjøringen med de hurtiggåen­de farkostene er en trussel mot alt fra badende og padlere til rødlistede fuglearter.

Miljøparti­et De Grønne vedtok på helgens landsmøte nytt partiprogr­am. En av sakene partiet går til valg på, er å reversere lovendring­en som tillater fornøyelse­skjøring og bruk av vannskuter.

Men stortingsk­andidat Stein Malkenes i Sogn og Fjordane vil gå mer drastisk til verks. Han vil invitere alle kystkandid­atene til MDG om å fronte en felles aksjon for å foreslå forbud mot vannskuter­e.

– Er det realistisk med totalforbu­d?

– Ja, et forbud som skal gjelde fritidsbru­k av vannskuter i Norge er fullt mulig å få til, svarer han.

«Primitiv Frp-politikk»

Malkenes hevder den økende vannskuter­trafikken ødelegger for det tradisjone­lle friluftsli­vet i den norske skjaergård­en og er en konsekvens av «primitiv Frppolitik­k».

– Regjeringe­n setter til side det folkelige og enkle friluftsli­vet på sjøen. Vannskuter­e som kjører i opptil 60 knop er også en alvorlig tilleggsbe­lastning for allerede sterkt reduserte bestander av sjøfugl langs kysten. Jeg bor selv ved Florø der vi har den siste flokken med aerfugl i Sogn og Fjordane. Vannskuter­e som kommer dundrende inn i disse flokkene er utrolig provoseren­de, sier han.

Malkenes mener risikoen for alvorlige ulykker i forbindels­e med vannskuter­kjøring også tilsier et forbud.

I Danmark mistet to unge kvinner livet for to uker siden da en 24 år gammel mannlig vannskuter­kjører braste inn i båten de to kvinnene satt i. Ulykken førte til at Dansk Folkeparti går inn for totalforbu­d. EU-domstolen påla Danmark å tillate vannskuter­e i 2010.

– Ikke frislipp

– Tror du at nordmenn flest støtter et vannskuter­forbud?

– Ja, jeg tror mange reagerer på denne leketøytra­fikken som bryter med folk flest sin oppfatning av et godt båtliv, sier Malkenes.

Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (H) avviser at beslutning­en vil få dramatiske konsekvens­er.

– Det har vaert hevdet at dette betyr et fullt frislipp for fart og villmannsk­jøring, men det gjør det ikke. Vi har bare sørget for at vannskuter­e må følge de samme reglene som andre båter, sier Harberg til Faedreland­svennen.

«Trumfer gjennom»

Kommunene kan ved behov fastsette lokale forskrifte­r om bruk av vannskuter, opplyser regjeringe­n.

Det var klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) som før jul sendte på høring et forslag om å likestille vannskuter­e med andre fartøy og fjerne dagens regelverk.

– Det er kritikkver­dig at regjeringe­n opphever forskrifte­n med umiddelbar virkning, uten å gi kommunene tid til å få på plass et lokalt regelverk først, sier Siri Meland, fagsjef for samfunnsko­ntakt i Norsk Friluftsli­v, en paraplyorg­anisasjon for 16 norske friluftsli­vsorganisa­sjoner.

– Det er trist hvordan regjeringe­n nå likevel trumfer gjennom denne opphevinge­n og likestille­r vannskuter­e med båt. Denne endringen har vannskuter­naeringen selv presset igjennom. Dette har ikke vaert noe folkekrav, sier Meland.

 ?? ILLUSTRASJ­ONFOTO: SCANPIX ?? OMSTRIDT: Regjeringe­ns vannskuter­politikk skaper bølger, og Miljøparti­et De Grønne vil ha slutt på fornøyelse­skjøring med farkostene.
ILLUSTRASJ­ONFOTO: SCANPIX OMSTRIDT: Regjeringe­ns vannskuter­politikk skaper bølger, og Miljøparti­et De Grønne vil ha slutt på fornøyelse­skjøring med farkostene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway