Bergens Tidende

– Vi drukner i brukte sykler

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no MATS ARNESEN foto ELIAS DAHLEN

Hundrevis av brukte sykler fra Bergen skal brukes av skolebarn i Afrika. – Vi har flere sykler enn vi har lagerplass til, sier Tonny Kolås.

Ytterst på verftsområ­det i Laksevåg er Tonny Kolås i ferd med å klargjøre 200 sykler som skal stables inn i en gedigen container og skipes sørover til Marokko. Syklene har alle sammen rullet rundt på bergensk brostein. Noen i mange år, andre knapt en sesong.

– Vi drukner i brukte sykler. Flere enn vi har lagerplass til, sier Kolås, som er innehaver av bruktbutik­ken Den Grønne Sykkel på Damsgård.

Kolås har likevel vegret seg for å sende sykler videre til fattige land.

– Vi har stilt krav om at det må vaere et verksted hos mottakerne, der syklene kan fikses og vedlikehol­des. Hvis ikke ender syklene som søppel etter kort tid, sier han.

I Norge selges det rundt 400.000 sykler årlig, viser tall fra Sportsbran­sjen AS. Sammenlign­et med våre naboland

FYLLER CONTAINERE­N: Tonny Kolås stabler syklene inn i containere­n. er vi ivrigere til å kjøpe enn til å bruke sykkel.

Denne gang har hjelpeorga­nisasjonen Mosaic forsikret at verkstedet er på plass hos mottakerne i Atlasfjell­ene, et stykke utenfor Marrakech.

– For oss er disse syklene gull verdt, selv om noen av dem må fikses, sier Ali Bouabdilla­h, som represente­rer Mosaic. Det er en marokkansk frivillig organisasj­on for kulturelt mangfold i Norge.

Sykkeltran­sporten sørover handler om å støtte en yrkesskole i Atlasfjell­ene.

– Planen er å bruke skolebygge­t til sykkelverk­sted i sommer, slik at syklene er klare ved skolestart i august, forteller han.

Ungdommene bor spredt i fjellområd­ene. Med sykler klarer de turen til og fra skolen – og vil forhåpentl­ig fullføre utdanninge­n sin.

– Det har vaert utrolig mye arbeid både med pengeinnsa­mling til transport og de nødvendige tillatelse­r for tollfri innførsel, sier Bouabdilla­h.

Flere hindre

Kolås har jobbet i mange år med å gi brukte sykler nytt liv. Tre forhold hindrer satsingen på bruktsykle­r, påpeker han:

– Det første er momsen på 25 prosent, som gjør det vanskelige­re å konkurrere prismessig med nye billigsykl­er.

Det andre hinderet er utgiftene til oppbevarin­g. Sykler tar plass og lagerplass koster. Den Grønne Sykkel drives fra selveide lokaler i Damsgårdsv­eien, mens returpunkt­et Stiftelsen Sykkelfabr­ikken har lagerplass på det gamle verftsområ­det til BMV på Laksevåg.

Åse Simonsen, som tidligere i år ble kåret til årets sykkelilds­jel av Bergen kommune, donerte prispengen­e på 5000 kroner til etablering av stiftelsen og la til 5000 av egne penger.

– Tre hinder, sa du. Hva er det tredje?

– Mangel på sykkelrepa­ratører. I Norge tar folk doktorgrad i alt mellom himmel og jord, men det fins ikke fagutdanni­ng for sykkelrepa­ratører. Mangel på kyndige folk gjør at sykkelbuti­kkene prakker nye sykler på folk, som egentlig burde fikset den gamle.

Ingen stjålne sykler

– Hvordan vet vi at det ikke er stjålne sykler som nå sendes sørover til Afrika?

– Vi har faste rutiner for å hindre at stjålne sykler havner hos oss. Vi loggfører alt som kommer inn og deler vår nettbasert­e logg med politiet, sier Kolås.

 ??  ??
 ??  ?? SYKLER TIL UTDANNELSE: Syklene skal ende opp i Aghbalou utenfor Marrakech. Her skal syklene bli brukt av barn slik at de kommer seg til og fra skolen. Fra v. Tonny Kolås, Ali Bouabdilla­h, Caspar Christie og Gimi Zdzislaw.
SYKLER TIL UTDANNELSE: Syklene skal ende opp i Aghbalou utenfor Marrakech. Her skal syklene bli brukt av barn slik at de kommer seg til og fra skolen. Fra v. Tonny Kolås, Ali Bouabdilla­h, Caspar Christie og Gimi Zdzislaw.
 ??  ?? DEN GRØNNE SYKKEL: Innehaver av bruktbutik­ken for sykler, Tonny Kolås, mener moms, oppbevarin­g og mangel på sykkelrepa­ratører gjør livet vanskelig for Den Grønne Sykkel.
DEN GRØNNE SYKKEL: Innehaver av bruktbutik­ken for sykler, Tonny Kolås, mener moms, oppbevarin­g og mangel på sykkelrepa­ratører gjør livet vanskelig for Den Grønne Sykkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway