Bergens Tidende

Tatt i stjålet brannbåt etter dramatisk jakt på sjøen

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

33-åringens neste sjøslag blir i retten.

Bergensman­nen fikk en hel liten armada av båter etter seg, inkludert Kystvakten, da han fredag 30. juni i fjor stakk av med den splitter nye båten til Øygarden brannvesen.

Jakten varte i mange timer og endte på åpent hav, vest av Utvaer i Sognesjøen.

I flere meter høye bølger ble han til slutt pågrepet av mannskap fra Kystvakten. Da var den stjålne brannbåten, med en prislapp på 500.000 kroner, gått tom for bensin. – Mannen nektet å stoppe. Han var havnet så langt ute i åpen sjø at de kunne se Troll-feltet, sa Ronald Drotningsv­ik ved 110-sentralen.

I september må den 33 år gamle mannen, omtalt som en kjenning av politiet, møte i Bergen tingrett.

Nytt drama

Han er tiltalt for tyveriet av brannbåten og ytterliger­e fem privateide båter i etterkant av det. De fem andre båtene ble tatt fra Fjell, Bergen, Lindås og Radøy.

– Brannbåten skal vaere i beredskap for å redde liv. I det øyeblikket båten blir stjålet er den ikke lenger i beredskap, og det er noe vi ser saerlig alvorlig på, sier politiadvo­kat Thomas Bjåstad Arntsen i Vest politidist­rikt.

33-åringen har i avhør forklart at han ikke ble oppmerksom på at båten tilhørte brannvesen­et før han var kommet til sjøs. Båten er heller ikke uniformert.

Det siste båttyverie­t mannen er tiltalt for, endte også med drama. Om kvelden torsdag

19. januar i år stjal han, ifølge tiltalen, en Tobias 23 kombi motorbåt. Båtturen endte med savnetmeld­ing og søk gjennom natten.

Morgenen etter ble båten lokalisert utenfor Vågenes i Radøy kommune, med mannen om bord. Han kom seg i land selv og ble fraktet fra stedet i Sea King-helikopter­et som Hovedredni­ngssentral­en hadde sendt ut.

Tatt på nytt

Tiltalen mot mannen gjelder totalt 17 saker. I tillegg til de seks båttyverie­ne er det snakk om både vold, heleri, oppbevarin­g av narkotiske tabletter og råkjøring uten gyldig førerkort.

I forbindels­e med båttyverie­t i januar i år er han også tiltalt for å ha ført båten i påvirket tilstand.

I forrige uke ble mannen også pågrepet, mistenkt for å ha stått bak flere biltyverie­r i området Møllendal, opplyser Arntsen.

Han ba lørdag om at 33-åringen – som tidligere er straffedøm­t en rekke ganger – måtte bli varetektsf­engslet i fire uker.

– Men vi tar sikte på å prøve å holde ham fengslet frem til rettssaken, sier Thomas Bjåstad Arntsen.

Mannens forsvarer, advokat Kent Fredriksen, ønsker ikke å kommentere tiltalen.

 ??  ??
 ??  ?? JAKT: Tyveriet av denne nye brannbåten i fjor endte med at en bergensman­n ble pågrepet langt ute på havet. Nå er mannen i 30-årene tiltalt for dette båttyverie­t og en rekke andre saker.
JAKT: Tyveriet av denne nye brannbåten i fjor endte med at en bergensman­n ble pågrepet langt ute på havet. Nå er mannen i 30-årene tiltalt for dette båttyverie­t og en rekke andre saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway