Bergens Tidende

EU-opprør naermer seg bristepu

- THOMAS LAURITZEN thomas.lauritzen@pol.dk

Etter årelang strid er andre europeiske regjeringe­r i ferd med å miste tålmodighe­ten med EUskeptisk­e ledere i Polen og Ungarn.

Állítsuk meg Brüsszelt! – «La oss stoppe Brussel!» Slik står det i avisannons­er, på gateskilt i Budapest og i personlige brev som Ungarns rundt åtte millioner stemmebere­ttigede borgere har mottatt den siste måneden.

I en ny «nasjonal høring» angriper Ungarns leder Viktor Orbán nok en gang europeiske beslutning­er, før regjeringe­n hans via spørreskje­maer ber om velgernes støtte til å ignorere dem. Spørsmålen­e kan neppe kalles objektive.

Nye asyllover

For eksempel blir terrorisme satt i direkte forbindels­e med asylsøkere, som «Brussel vil tvinge Ungarn til å slippe inn i landet». Deretter blir de spurt om a) ungarske myndighete­r skal overvåke disse menneskene «av hensyn til ungarernes sikkerhet», eller b) de skal bare gå fritt rundt i landet.

Formålet er å kunne demonstrer­e folkelig støtte til en ny lovgivning om å sperre alle asylsøkere inne i bevoktede leirer, som Orbans dominerend­e parti Fidesz tross høylytte protester fra EU og FN kjørte gjennom det ungarske parlamente­t i begynnelse­n av mars.

Et annet spørsmål til innbyggern­e om å la myndighete­ne

 ??  ?? ANTI-EU: Den ungarske regjeringe­n fører en aggressiv politikk mot EU, blant annet gjennom store reklamepla­kater med budskapet «La oss stoppe Brussel». Nå er tålmodighe­ten i EU i ferd med
ANTI-EU: Den ungarske regjeringe­n fører en aggressiv politikk mot EU, blant annet gjennom store reklamepla­kater med budskapet «La oss stoppe Brussel». Nå er tålmodighe­ten i EU i ferd med

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway