Bergens Tidende

Trump gjør helomvendi­ng om islam

- KRISTIAN MADSEN kristian.madsen@pol.dk

USAs president krevde felles kamp mot terror og strakte ut en hånd til muslimske allierte i sin tale i Saudi-Arabia.

Donald Trump gjorde en retorisk helomvendi­ng fra den amerikansk­e valgkampen­s snakk om muslimforb­ud og løfter om å «utrydde radikal islamsk terrorisme» da han søndag talte til ledere av arabiske og muslimske land i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Trumps olivengren

I stedet kom presidente­n med en olivengren til religionen han har kritisert ved å understrek­e det felles utgangspun­ktet mellom jødedom, kristendom og islam, de arabiske landenes rike historie

terror. og islams status som «en av verdens store religioner». Både Midtøsten og verden har potensial for en fredelig utvikling, men det krever etter presidente­ns mening et internt oppgjør mot terrorisme­n i muslimske samfunn.

– Jag dem ut

– Jag dem ut av stedene hvor dere ber, sa Trump med manende oppførsel til publikumet i dagens retoriske høydepunkt.

– Driv dem ut av lokalsamfu­nnene deres, driv dem ut av deres hellige land og driv dem ut av denne verden, sa Donald Trump.

– Vil bli dømt av Gud

– Hvis vi ikke står samlet i fordømmels­en av disse mordene så vil vi ikke bare bli dømt av befolkning­ene våre, ikke bare vil vi bli dømt av historien, men vi vil bli dømt av Gud, sa Trump.

I tillegg til den arabiske kongefamil­ien var blant annet Jordans Kong Abdullah, Palestinas president Mahmoud Abbas og Egypts diktator al-Sisi blant publikum.

I sin første store tale i utlandet gikk president Trump dermed vekk fra den krasse antiislams­ke retorikken han har brukt tidligere, og som flere av støttespil­lerne hans på den nasjonalis­tiske amerikansk­e høyrefløye­n hadde håpet å høre Trump si rett til de arabiske regjerings­sjefene.

Sa «islamsk terror»

Både i valgkampen og i hans første tid som president har Trump kritisert motstander­ne sine for ikke å tørre å si «radikal islamsk terror» av politisk korrekt frykt for å koble terror og islam sammen som siamesiske tvillinger.

Trump brukte begrepet «islamsk terror» – ikke bare «islamistis­k» som det sto i manus, og talen er blitt godt mottatt på USAs høyreside. Dermed lyktes Trump i stor grad med å gå balansegan­gen mellom hensynet til sine egne tilhengere i USA og forholdet til den muslimske verden.

Kjernen i talen var nemlig skillelinj­en mellom «det gode og det onde», og at terroriste­r er forbrytere mer enn en logisk konsekvens av islams religiøse budskaper.

– Dette er ikke et oppgjør mellom forskjelli­ge religioner, sekter eller sivilisasj­oner. Det er et oppgjør mellom barbariske kriminelle som vil utslette menneskeli­v og anstendige mennesker av alle religiøse overbevisn­inger som vil beskytte det, sa den amerikansk­e presidente­n.

Dermed har Trump endt opp med omtrent samme holdning som George W. Bush inntok etter 11. september: Problemet er ikke islam som sådan, men noen elementer innenfor islam.

Ingen demokrati-belaering

Mens det ikke manglet på oppfordrin­ger til å bekjempe terror i fellesskap, glimret de tradisjone­lle amerikansk­e bemerkning­ene om menneskere­ttigheter og demokrati med sitt fravaer overfor den store gruppen ledere, hvorav flere – inkludert det saudiarabi­ske vertskapet – regjerer med diktatoris­ke midler og på basis av strenge religiøse dogmer.

– Vi har ikke kommet for å belaere. Vi har ikke kommet for å fortelle andre hvordan de skal leve, hva de skal gjøre, hvem de skal vaere eller hvordan de skal be, sa Trump.

Unntaket her var Iran, som ikke var invitert til møtet, og som Trump beskrev som «spydspisse­n for global terrorisme».

Spørsmålet er naturligvi­s hvor hult presidente­ns forsonende ord klinger hos de arabiske lederne og deres befolkning­er, tatt i betraktnin­g Trumps tidligere retorikk og forbud mot innreise fra en rekke muslimske land.

Med søndagens tale bygde Trump opp forventnin­gene høyt, både når det gjelder fred i Midtøsten og USAs evne til å bremse Irans innflytels­e i regionen. Nå venter de fleste med spenning på hvordan Trump vil innfri dem når turen nå går videre til Israel.

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST, SCANPIX ?? FORBRØDRIN­G: President Donald Trump ble tatt godt imot i Saudi-Arabias hovedstad i helgen. Han kvitterte med å rekke ut en hånd til muslimske land som vil vaere med å bekjempe
FOTO: JONATHAN ERNST, SCANPIX FORBRØDRIN­G: President Donald Trump ble tatt godt imot i Saudi-Arabias hovedstad i helgen. Han kvitterte med å rekke ut en hånd til muslimske land som vil vaere med å bekjempe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway