Bergens Tidende

Skal til fotball-EM

- KIM BØYUM kim.boyum@bt.no

Hvis du ikke har hørt navnet, merk deg det nå. Ingrid Spord (22) er trolig den fotballspi­lleren fra Bergen som har hatt den mest imponerend­e utviklinge­n det siste året.

Etter en sterk vårsesong i Sandviken ble hun hentet til LSK Kvinner i fjor sommer. Umiddelbar­t fikk hun fast plass sentralt på midten hos Norges beste lag. Det ble seriegull, cupgull og spill i mesterliga­en – før det hele ble toppet med debut på A-landslaget i vinter.

Nå er hun i ferd med å etablere seg i startellev­eren der også. Ikke så dumt med tanke på at EM i Nederland spilles om knapt to måneder.

Steg for steg

– Det har gått veldig fort. Man kan si at jeg har hatt flaks, men resultaten­e har kommet etter at jeg har jobbet hardt, sier 22-åringen.

Utviklinge­n det siste året står på mange måter i kontrast til hvordan hun gradvis tok steg for steg tidligere i karrieren. Da barndomskl­ubben Fyllingen ble for liten, dro hun først til Voss for å spille på det nest høyeste nivået.

– Jeg har alltid hatt lyst til å vaere best, men ikke visst hva som skulle til. I Voss hadde jeg en trener, Jan Steinar Sleen, som virkelig fikk meg til å skjønne det. Han laerte meg mye som fortsatt sitter i, sier Spord.

Neste steg var Åsane, før hun i 2013 kom til Sandviken, et bunnlag i Toppserien. Der var hun litt inn og ut av laget i starten. Så skjedde det noe, forteller Sandviken-trener Øyvind Nordtveit.

– På et eller annet tidspunkt bestemte hun seg for å bli god. Du merket at hun virkelig ville. Var nøye med kosthold og livsstil, og tok de siste ti prosentene. Slike spillere er en treners drøm. Vi måtte passe på at det ikke ble

for mye, for når hun kom på trening om kvelden, hadde hun gjerne løpt 4x4-intervalle­r om morgenen, sier Nordtveit.

Har funnet sin rolle

Han er svaert glad for at Spord har lykkes etter overgangen til LSK i fjor sommer.

– Hun har ikke fått noe gratis. Da er det ekstra gøy at hun gjør det så bra. Ingrid har funnet en rolle som balanseren­de midtbanesp­iller som passer henne perfekt. Hun var veldig god der for oss i fjor vår, og har fått den samme rollen i LSK og etter hvert på landslaget, sier Nordtveit.

Andre på det norske landslaget har vaert stjerner fra de var tenåringer. Spord tror ikke det er noen ulempe at hun har gått en lengre vei.

– Da jeg satt på benken i Sandviken, var det veldig fjernt å skulle spille EM. Det lå der som et hårete mål, men jeg trodde egentlig ikke på det. Men det har trigget meg at jeg har vaert en slags underdog. Jeg har hatt lyst til å vise at dette skal jeg få til, sier Spord.

Liker ambisjonen­e

Landslagss­jef Martin Sjögren oppdaget bergensere­n under toppseriel­agenes La Mangaoppho­ld i vinter.

– Jeg så at dette var en spiller som passet inn i måten jeg vil spille på. Hun er dyktig i pasningssp­illet, har god spillefors­tåelse og er bra i duellene, sier svensken.

Han lar det skinne gjennom at Spord kommer til å vaere en del av troppen som reiser til Nederland i juli.

– Jeg liker ambisjonen­e hennes og hvordan hun driver sin egen utvikling. Hun var ikke på yngre jentelands­lag, men fortsatte å jobbe hardt. Det sier litt om hennes personligh­et, sier Sjögren.

For fire år siden tok Norge EMsølv etter å ha tapt en jevn finale mot Tyskland foran over 40.000 tilskuere. Spord vet at mesterskap­et i sommer er en kjempemuli­ghet til å vise seg frem for internasjo­nale klubber. Hun er ennå ikke fremme ved målet.

– Selvfølgel­ig er proffspill i utlandet noe som ligger i bakhodet. Men det får komme når det kommer, sier 22-åringen.

På kjøleskape­t i leilighete­n henger det et ark. «Gjennom trening med kvalitet hver dag, skal jeg vaere i mitt livs form under EM», står det.

– Da blir jeg minnet på det mange ganger om dagen. Du må ha målet foran deg, sier Spord.

 ?? FOTO: GORM K. GAARE, EUP,BERLIN.COM ?? VED OSLOFJORDE­N: Spord er oppvokst i Fyllingsda­len. Nå stortrives hun midt i Oslo.
FOTO: GORM K. GAARE, EUP,BERLIN.COM VED OSLOFJORDE­N: Spord er oppvokst i Fyllingsda­len. Nå stortrives hun midt i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway