Bergens Tidende

Robert Wilsons eventyr med Jon Fosse og Lady Gaga

-

Den legendaris­ke regissøren Robert Wilson hyller både Jon Fosse og Lady Gaga før han kommer til Festspille­ne. – Fosse er absolutt en norsk nasjonalsk­att, sier Wilson til BT.

han først iscenesatt­e sammen med komponist og artist Rufus Wainwright i Berlin i 2009.

– Enorm utfordring

Begge stiller på den norske premieren i Grieghalle­n 24. mai.

– Det blir en ganske forskjelli­g versjon fra den vi fremførte i 2009. Mye fordi den originale besetninge­n ikke lenger er med. Utfordring­en med «sonettene» er å finne en rød linje mellom de ulike tekstene og skape en teaterstru­ktur der det i utgangspun­ktet ikke er noen struktur, sier Wilson.

Han har vaert i Bergen tidligere. I 2005 ble hans oppsetning av Ibsens «Peer Gynt» vist på Festspille­ne. Dette var et samarbeid mellom Det Norske Teatret og Den Nationale Scene. Jon Fosse oversatte den gangen Ibsens tekst til nynorsk.

– Jeg har veldig gode minner fra tiden i Bergen, det vakre landskapet og det flotte teatret. Jeg føler at festivalen er ganske nyskapende, så jeg gleder meg til å komme tilbake. «Peer Gynt» var en enorm utfordring, en av de desidert største i karrieren – ikke minst det å gjøre et norsk teatermest­erverk på norsk. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk tilliten.

– Det var snakk om at du og Jon Fosse skulle gjøre flere prosjekter for Festspille­ne i årene etterpå. Hva skjedde?

– Det var snakk om det, ja, men jeg mener å huske at det ble finansiell­e restriksjo­ner. Dessverre. For jeg er veldig åpen for å jobbe enda mer med Fosse, saerlig i Bergen.

– Du gjorde «Edda» med Fosse på Det Norske Teatret tidligere i år. Hva er det med ham som fascinerer deg?

– Hans språksans er nydelig. Tekstene er som granitt – de kan ikke ødelegges. Du kan putte ordene på månen, på en motorvei, på havet, likevel vil integritet­en beholdes. Å sette opp arbeidet hans på teater er frigjørend­e – han dikterer ikke hva jeg skal gjøre som regissør. Friheten er enorm, sier Wilson.

– Rufus’ kunnskap er unik

Nå kommer han til Bergen med canadiske Rufus Wainwright. De har kjent hverandre svaert lenge.

–Rufus besøkte jevnlig The Watermill Center, et internasjo­nalt senter for kunst og humanitet som jeg etablerte i 1990–1991 utenfor New York. Vi snakket ofte om å skape noe sammen. I 2008 fikk jeg denne ideen om å dramatiser­e «Shakespear­es sonetter», så jeg spurte ham. Rufus’ kunnskap om musikk og historie er naermest unik. Jeg følte det ville passe til sonettene, for han refererer både datidens musikk og dagens musikk.

– Blir de to forestilli­ngene

Jeg har veldig gode minner fra tiden i Bergen, det vakre landskapet og det flotte teatret.

Robert Wilson

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LADY GAGA.:
FOTO: NTB SCANPIX LADY GAGA.:
 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N ?? JON FOSSE.:
FOTO: AFTENPOSTE­N JON FOSSE.:
 ??  ?? STORSLAGEN­T: Berliener Ensemble er her i aksjon med «Shakespear­es sonet
STORSLAGEN­T: Berliener Ensemble er her i aksjon med «Shakespear­es sonet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway