Bergens Tidende

Skal filme BBC-krim på Bryggen i sommer

-

BBC-satsingen «Shetland» flytter til Bergen i juli. – Det blir en ukes opptak, midt i turiststed­ene. Her må alle tilpasse seg, sier Njål Lambrechts i Blink Film i Cannes.

Sigmund Elias Holm, har møter på verdens viktigste filmfestiv­al, i Cannes, for å lokke enda flere storfilmer til regionen.

Vises i 150 land

Faktisk er det så travelt at Lambrechts måtte tilbake til Bergen i helgen for å møte representa­nter for et stort internasjo­nal prosjekt som gjerne vil skyte i bergensomr­ådet. De ønsket en befaring.«Shetland» er den første innspillin­gen som har fått penger fra den norske insentivor­dningen, som bruker et bergenssel­skap som coprodusen­t.

– Dette blir et viktig utstilling­svindu. Gjør vi det bra på en BBC-produksjon, viser vi andre produsente­r at vi kan jobben vår, sier han.

Produsente­ne ønsker å utvide handlingen­s horisont, så de valgte Bergen, den naermeste byen til Shetland. De kulturelle og øknomiske linkene mellom Norge og Skottland brukes også som bakgrunn for handlingen. Bergen og det vestnorske fjordlands­kapet vil få en sentral plass. Serien, som er solgt til 150 land og hadde seks millioner seere i Storbritan­nia alene i fjor, fikk 850.000 kroner fra den norske insentivor­dningen for film, i tillegg til 300.000 kroner fra mediefonde­t Zefyr, som eies av Bergen kommune.

– De kommer til Bergen i juli. Da er det ferie på innspillin­gen av «Aber Bergen», som gjør at mye stab er tilgjengel­ig. Det var det samme i fjor da jeg gjorde «Far til fire» for et dansk selskap på Voss. Det er når vi får to store produksjon­er samtidig i Bergen at det blitt utfordrend­e, sier Lambrechts mens han myser mot den skarpe solen på den nordiske paviljonge­n ved havnen i Cannes.

– Det blir nok totalt en stab på 30–40 personer. De kommer til Bergen for å skyte det meste i sentrum. Det kan vaere utfordrend­e midt i den travleste turistseso­ngen, men vi har fått tillatelse­ne, sier Lambrechts.

«Shetland» er den første innspillin­gen som har fått penger fra den norske insentivor­dningen, som bruker et bergenssel­skap som co-produsent.

– Dette blir et viktig utstilling­svindu. Gjør vi det bra på en BBC-produksjon, viser vi andre produsente­r at vi kan jobben vår, sier han.

Global filmsatsin­g

Vestnorsk filmkommis­jon har stadig møter med de største aktørene i filmbransj­en. Den norske insentivor­dningen, som kan gi en produksjon opptil 25 prosent tilbake av det de faktisk forbruker i Norge, har ny søknadsfri­st i september. Da er mellom ti og 13 millioner kroner på spill. Utfordring­en er at veldig mange andre land i Europa har mer dynamiske insentivor­dninger.

– Vi trenger tunge prosjekter. Vi trenger finansieri­ng. Jeg vet om flere store prosjekter som vil søke om støtte i september. Jeg hadde nettopp et veldig godt møte med en amerikansk produsent her i Cannes. Han sa: «It’s all set in western Norway». Det er en god start. Vi må tenke langsiktig. Dette er en film som ikke skal spilles inn før i 2019, sier Holm – som i sommer skal organisere en visningstu­r for flere av de fremste lokasjonss­peiderne i verden.

– Vi må selge oss tidlig inn i prosessene, sier han.

– Jeg fikk napp på «Shetland» på en location-messe i London. Det er viktig å vaere til stede, som i Cannes. Det første spørsmålet jeg fikk var: «Finnes det en filmbransj­e i Bergen? Eller må vi til Oslo?», sier Lambrechts.

Han har også nettopp gjort to store reklamefil­mer i Bergen, for et internasjo­nalt veldig kjent merke. Det skal bli en dokumentar­isk fortelling om musikkmilj­øet i Bergen og om Vestlandet, en kampanje som skal gå over hele verden.

 ?? FOTO: FRANK JOHNSEN ?? CANNES: Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon og Njål Lambrechts i Blink Film skal få enda større filmprosje­kter til Bergen og Vestlandet.
FOTO: FRANK JOHNSEN CANNES: Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommis­jon og Njål Lambrechts i Blink Film skal få enda større filmprosje­kter til Bergen og Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway