Bergens Tidende

Nei, oljen skal ikke bli liggende

- TOM-CHRISTER NILSEN

Stortingsk­andidat, Høyre MANGE KONKURRERE­R for tiden om å gi vår største industri den siste olje. Sist ute er noen LO-forbund. De har fått laget en rapport som sier at stans i leteboring og utvikling av nye felt vil medføre et tap på 63.000 arbeidspla­sser. Det er ikke overrasken­de.

Det som overrasker, er at LOs konklusjon er at dette må vi gjøre og erstatte jobbene med offentlige arbeidspla­sser. Finansiert da av de ca. 100 milliarder i skatteinnt­ekter og 163 milliarder i årlige eksportinn­tekter som blir borte.

NÅ ER JEG RETT og slett lei av en lettvint omgang med vår viktigste industri og ett av de viktigste grunnlagen­e for vår velferd. Jeg er også lei av å høre om den nye oljen, om det nå er kunst, media, stein, landbruk eller offentlige ansatte. Jeg er lei av å høre om oljens død, og om hvor ondskapsfu­llt dette produktet er. For de flere tusen som har mistet jobben i naeringen, er det å baere sten til byrden.

Ja, delingsøko­nomien og miljøtekno­logi er viktig, det er også mange andre naeringer. Det grønne skiftet er viktig, og vi skal nå Paris-forpliktel­sene våre. Men lønnsomhet­en i de nye grønne naeringene er foreløpig ikke i naerheten av å fylle hullet etter olje og gass.

MEN NÅR NOEN fremstille­r det som om olje- og gassindust­rien ikke både er nødvendig for å lykkes på disse områdene, eller at det i morgen eller i 2050 skal vaere slutt på den, så må en enten vaere kunnskapsl­øs eller ha et ønske om å ødelegge det norske arbeidsmar­kedet og velferdsst­aten. Siden oljeprisfa­llethar blant annet Statoil redusert sin breakeven-kostnad på nye oljefelt fra over 70 dollar fatet til under 40. Det er kanskje den mest betydelige effektivis­ering innen tradisjone­ll industri vi har sett, uten et fundamenta­lt teknologis­k skifte som fra hest til dampmaskin. Det trygger tusenvis av jobber fra Nordsjøen til den lille underlever­andøren langt inne på land. Det viktige for dem er nemlig at det fortsetter å komme prosjekter i Nordsjøen, Norskehave­t og Barentshav­et.

REAKSJONEN SPENNER fra skuldertre­kk til å fokusere på at dette er en trussel for sikkerhete­n, eller som nå, at det er et problem fordi vi skal jo slutte med det. Men strengt tatter jo dette viktigere for norsk sysselsett­ing enn noe annet

INGEN PROGNOSER antyder at det ikke skal vaere bruk for olje og gass i neste generasjon, eller at ikke norske arbeidssøk­ere og den norske velferdsst­aten har bruk for en fremtidsre­ttet industri. Det er ikke tvil om at ikke norsk gass vil vaere en viktig faktor i å redusere klimautsli­ppene. Selv om en kan finne enkelte oljefelt som er bedre enn den norske sektoren, så har den norske utvinnings­sektoren de laveste samlede utslippene pr. produsert enhet. Teknologie­n utviklet i naeringen danner grunnlag for verdiskapn­ing i mange sektorer. Så vaer heller stolt av hva vi har fått til, og hva vi skal få til.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? LEI: Jeg er lei av å høre om oljens død og om hvor ondskapsfu­llt dette produktet er, skriver Tom-Christer Nilsen (H).
FOTO: SCANPIX LEI: Jeg er lei av å høre om oljens død og om hvor ondskapsfu­llt dette produktet er, skriver Tom-Christer Nilsen (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway