Bergens Tidende

Slik skal han hindre at Nygårdspar­ken blir en åpen russcene igjen

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no foto BÅRD BØE

Den øvre delen av Nygårdspar­ken har vaert stengt siden august 2014. Etter tre år med renovering­sarbeid er det klart for gjenåpning til høsten.

– Det er en fantastisk park som har en trist historie de siste drøye 30 årene. Nå ønsker vi at hele parken skal kunne brukes av byens befolkning. Det tror vi er innenfor rekkevidde, sier sosialbyrå­d Erlend Horn (V).

Og det er «parkens triste historie» som er den store bekymringe­n før gjenåpning­en. Mange frykter at den øvre delen av parken skal gli rett tilbake til hva den var før den stengte – en åpen russcene med både bruk og salg av narkotika, et område resten av befolkning­en stort sett holdt seg unna.

– Det er helt uaktuelt, sier Horn. Han forteller at kommunen, politiet og beboerne i området har planene klare for hvordan det skal forhindres.

Åpnes i to runder

Gjenåpning­en har blitt utsatt flere ganger allerede. Så sent som i februar skrev BT at planen var å åpne parken på forsommere­n i år. Nå er planene endret noe.

For det første er det bestemt av den renoverte delen av parken skal åpnes i to runder. Først området nordøst for gangveien, på den siden hvor du finner Langedamme­n og statuen av Nygårdsgut­ten. Dette er området som kalles «Knutepunkt­et», hvor det også bygges et kioskbygg. Denne delen åpnes i månedsskif­tet august-september.

Den andre delen er Flagghauge­n. Dette var det sentrale området for rusmiljøen­e som tidligere holdt til i parken. Denne delen blir ikke åpnet før på seinhøsten.

– Vi tror det er lurt å åpne parken i to runder på grunn av områdets forhistori­e. Det kommer ikke til å tolereres at det går tilbake til slik det var. Derfor åpner vi parken gradvis, sier byråd Horn.

Ett av tiltakene kommunen har gjort er å leie inn vektere som kan patruljere området i tiden etter gjenåpning­en.

– Politiets ressurser vil vaere litt bundet opp til sykkel-VM. Om vekterne ser noe kriminelt vil de kontakte politiet umiddelbar­t.

Flere etater i kommunen, politiet og beboere i området har vaert i dialog om hvilke andre tiltak som kan forhindre narkotikab­ruk i parken. Alt fra hvordan traer og busker skal beskjaeres, hvilken type belysning det bør vaere til hvilke type leke- og treningsap­parater som skal settes opp, har blitt diskutert.

– Vi har gitt innspill til hvordan parken kan gjøres mer oversiktli­g. Og vi har blitt lyttet til, forteller stasjonssj­ef Wenche Bauge Helle, ved Bergen sentrum politistas­jon.

– Parken må bli brukt

Det er ett konkret tiltak alle involverte parter synes å vaere enig om er det viktigste, nemlig at parken blir tatt i bruk av publikum.

– Det er forebyggen­de i seg

– Vi skal samarbeide med naermiljøe­t. Men parken skal vaere til for hele byen, så vi kommer til å jobbe med å nå bredt ut til bergensern­e, forteller aktivitets­koordinato­r Solveig Traedal.

– Mange muligheter

Hun har bare vaert ansatt i stillingen i noen uker, og forteller at de er i startfasen med planleggin­g av aktivitete­r.

– Her er det enormt mange muligheter. Vi vil for eksempel legge til rette for at det kan arrangeres minikonser­ter, teater og andre kultur- eller idrettstil­bud på stedet, sier hun.

Ett av de første arrangemen­tene som kan finne sted er i forbindels­e med sykkel-VM i september, hvor det er forslått å sette opp en storskjerm i parken.

– Det er i alle fall naturlig å ha noe sykkelrela­terte aktivitete­r i forbindels­e med VM. Og vi vil gjerne ha ideer og innspill fra publikum, sier Traedal.

– Kommunen har lyttet til oss

Beboere og bedrifter som holder til rundt parken fikk informasjo­n om planene under et møte med kommunen i forrige uke.

– Det er tydelig at kommunen og politiet har lyttet til oss. Planene som ble presentert er et resultat av forslag fra velforenin­gene i området og Nygårdspar­kens venner, forteller Evy Singstad, leder i Nygårdspar­kens venner. Hun er spesielt fornøyd med at aktivitets­koordinato­ren som er ansatt for å legge til rette for økt bruk av parken.

– Her må alle trå til for at det skal vaere aktivitet. Alle skal føle at det er noe for dem der. Jeg har veldig tro på planene som er lagt frem nå, sier hun før hun legger til: – Det heter ikke «Flagghauge­n» lenger. I gamle dager ble området kalt «Skillingsb­ollen». Det vil vi begynne å kalle det igjen.

Sosialbyrå­d Erlend Horn (V)

 ??  ??
 ??  ?? KLARE PLANER: Sosialbyrå­d Erlend Horn (V) forteller at kommunen, politiet og beboerne i området har planene klare for hvordan det skal forhindres at den øvre delen av Nygårdspar­ken skal gli rett tilbake til hva den var før den stengte – en åpen russcene med både bruk og salg av narkotika.
KLARE PLANER: Sosialbyrå­d Erlend Horn (V) forteller at kommunen, politiet og beboerne i området har planene klare for hvordan det skal forhindres at den øvre delen av Nygårdspar­ken skal gli rett tilbake til hva den var før den stengte – en åpen russcene med både bruk og salg av narkotika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway