Bergens Tidende

Over tusen kjøretøy samles på Travparken

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no ADRIAN BROCH JENSEN foto BÅRD BØE

Harbitz-Rasmussen er pressetals­mann for Motorklubb­ene i Bergen (MKIB) som arrangerer Vestlandet­s største kjøretøymø­nstring i Åsane.

– Det var American Car Club of Norway ACCN som startet tradisjone­n for en vårmønstri­ng tidlig på 70-tallet. Etter hvert innså man betydninge­n av et større mangfold, og flere motorklubb­er inngikk samarbeid, sier HarbitzRas­mussen.

– De siste årene har vi hatt besøk av mellom 900 og 1000 utstilling­skjøretøy, og tatt imot mellom 7000 og 10.000 besøkende, fortsetter han.

BT møter ham i kameratene Rolf Helgesens og Kjell Røds verksted ved Eidsvåg. I samme sekund som journalist­en kommer inn døren begynner de tre mennene å snakke i munnen på hverandre.

De forteller bilhistori­er som strekker seg over mange tiår.

Høk over høk

– Da jeg gikk på barneskole­n var det to familier i klassen som hadde bil, sier HarbitzRas­mussen.

– Da jeg gikk på barneskole­n, hadde ingen bil, sier Helgesen, og fortsetter:

– Det er nemlig her den store lidenskape­n kommer fra. Unge i dag kan umulig forstå hvor lite man hadde da vi vokste opp. De kan kjøpe seg hva de vil. Jeg derimot måtte vente til jeg var 40 år for å kunne kjøpe bilen jeg drømte om, og da ble gleden virkelig stor.

Lygarkveld­er

Rød beskriver hva som for ham er det beste med motorinter­essen.

– Det er å vaere i fred og ro, og mekke på bilene, sier bilentusia­sten. Helgesen skyter inn:

– For meg er det miljøet! Vi har et fantastisk miljø. En gang i uken møtes vi her på verkstedet til lygarkveld. Her deler vi «krigshisto­rier» som blir litt bedre for hver gang, men ingen bryr seg og alle koser seg, sier han og ler.

– Noen har 40 biler

Alle tre skal naturligvi­s delta på årets mønstring. I år gjør anleggsarb­eid ved Lagunen at evenemente­t er flyttet til Bergen Travpark i Åsane.

– Det finnes mange samlere her i bergensomr­ådet. De privatpers­onene som har flest biler, har kanskje rundt 40 biler som de driver og mekker på, sier Harbitz-Rasmussen.

Han stiftet selv Bergen Veteranvog­nklubb i 1980.

– Jeg har en Mercedes 300, Adenauer 1956-modell, og en åpen Chrysler 1948-modell, som jeg skal ha med meg på mønstringe­n, sier HarbitzRas­mussen.

Det er ingen tvil om at torsdagens mønstring er årets høydepunkt.

– Dette er vår 17. mai. Nei, vår Woodstock-festival, sier han henrykt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway