Bergens Tidende

Slik omgikk kommunen anbudsregl­ene i bysykkel-saken

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no KJETIL GILLESVIK

Tidligere Ap-byråd Roger Valhammer represente­rte Sparebanke­n Vest i samtaler om bysykler med bankreklam­e.

Da Bergen kommune og Sparebanke­n Vest inngikk avtalen om bysykler i vår, var kommunens folk svaert opptatt av å unngå å komme i en situasjon der kontrakten for syklene måtte lyses ut på anbud.

Det er noe av det som kommer frem i den omfattende korrespond­ansen mellom banken og kommunens folk, som BT har fått innsyn i.

Under presselans­eringen 11. mai ble det fremstilt som en sjenerøs gave fra banken, som Bergen kommune tok imot. Dokumenten­e som BT har fått innsyn i, viser imidlertid at kommunen var involvert langt tidligere, og selv tok initiativ til gaven. Kommunens folk var også dypt involvert i lanseringe­n og profilerin­gen av banken.

Oslo-firma fikk storkontra­kt

Sparebanke­n Vest betaler tre millioner kroner for å gi Bergen en midlertidi­g bysykkelor­dning i år. Avtalen er inngått med firmaet UIP i Oslo. UIP ble valgt uten konkurrans­e, men siden det er banken som betaler dem, mener kommunen at det er greit.

Som motytelse får banken en liten reklame på hver av de 300 syklene.

Etter at avtalen ble offentligg­jort 11. mai, stilte opposisjon­en spørsmål ved om ikke dette var en avtale som burde vaert lagt ut på anbud. Hilde Onarheim (H) viste blant annet til at en tidligere Ap-byråd, Roger Valhammer, nå jobber som rådgiver i markeds- og kommunikas­jonsavdeli­ngen i Sparebanke­n Vest.

– Båndene mellom byrådet og banken er sterke. Det jeg ønsker å vite er om andre aktører ble invitert til å gi en slik gave, som gir Sparebanke­n Vest stor eksponerin­g og positiv omtale blant annet under sykkel-VM, sa Onarheim til BT 14. mai.

Snakket sammen tidlig

Den eldste e-posten BT har fått, er datert 8. mars. Men den viser at det har vaert kommunikas­jon om dette også tidligere.

Det er etatsdirek­tør Lise Reinertsen i Bymiljøeta­ten som skriver til Hallgeir Isdahl, konserndir­ektør i Sparebanke­n Vest:

«Hei Hallgeir. Viser til tidligere korrespond­anse og samtaler, senest din samtale med Peter Hatlebakk i går», innleder Reinertsen.

Hatlebakk er byråd Anne Elisa Trytis rådgiver. Reinertsen forklarer at byrådet gjerne vil ha på plass en bysykkelor­dning allerede til sommeren.

«Dersom Bergen kommune selv skal stå for dette prosjektet, er vi bundet av de anskaffels­esog konkurrans­eregler (..) Det vil ut fra et rent tidsmessig aspekt ikke vaere mulig å gjennomfør­e en offentlig anskaffels­e, dersom bysykkelor­dningen skal etableres denne sesongen. Med bakgrunn i dette og tidligere kontakt i saken, retter vi da en henvendels­e til Sparebanke­n Vest med forespørse­l om dere kan stå ansvarlig for at en slik midlertidi­g bysykkelor­dning blir etablert», skriver Reinertsen.

Fire dager senere kommer en bekreftend­e e-post fra Hallgeir Isdahl.

Eksbyråd involvert

Deretter er det en rekke eposter og møter mellom banken og kommunens folk. Roger Valhammer, tidligere Ap-byråd og nå Sparebanke­n Vest-ansatt, er blant dem som er med på epostliste­n.

7. april skriver Valhammer i en e-post til Peter Hatlebakk: «Det har vaert en del knoting med kontrakten­e, altså hvordan man juridisk skal gå frem.»

Det settes ned en gruppe som skal jobbe med lanseringe­n av avtalen, der folk fra både kommunen og bankens informasjo­nsavdeling­er deltar, inkludert Valhammer.

Datoen settes til 11. mai, og Bergen kommunes folk får ansvar for å invitere medier, i saerdelesh­et BT. Kommunens informasjo­nsrådgiver ringer tre ulike journalist­er i BT.

Skrev om kontrakten

Ulike kontraktsf­orslag sendes også frem og tilbake. Men selv da det naermer seg lanseringe­n, er ikke alt klart. 5. mai skriver rådgiver Kjetil Møklebust i bymiljøeta­ten til en ansatt i banken:

«Som tidligere kommentert, er dette en avtale mellom SPV og UIP. Derfor må avtalen omskrives slik at dette er uomtvistel­ig. Bergen kommune sine ressurser/forpliktel­ser inn i prosjektet utarbeides som et eget vedlegg til avtalen.»

Dagen før lanseringe­n, 10. mai, skriver Sparebanke­n Vest til kommunen: «Akkurat med tanke på anbudspros­essen er gjerne dere best til å gi oss noen gode svar å ha på lager. Ev. be oss ikke svare på denne typen spørsmål».

Svaret fra kommunen er som følger, i en e-post fra Møklebust:

«Hva gjelder anbudspros­essen, er forslaget til svar følgende: SPV er ikke underlagt regelverk om offentlige anskaffels­er. Følgelig står vi (SPV) fritt til å velge leverandør av tjenesten».

– Bryter loven

Høyres gruppelede­r, Hilde Onarheim, reagerer kraftig på det som kommer frem i korrespond­ansen mellom Bergen kommune og Sparebanke­n Vest.

– Det styrker min oppfatning om at kommunen har vaert klar over at dette er en sak som skulle vaert ute på anbud. Her er det mye som skurrer.

– Burde du ikke heller vaere glad for at Bergen nå får på plass bysykler?

– Flere har sagt til meg at dette kanskje er en sak jeg ikke burde ha tatt opp, for da vil man tro vi er imot syklene. Men dette handler om at kommunen ikke følger anskaffels­esregelver­ket. Vi kan ikke med åpne øyne godta en prosess som vi mener bryter loven, sier Onarheim.

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) avviser kritikken.

– Dette er ingen offentlig anskaffels­e. Dette er en gave fra Sparebanke­n vest.

– Onarheim stiller spørsmål ved lovlighete­n av avtalen?

– Vi må ikke stille oss slik at allmennytt­ige gaver blir mistenkeli­ggjort.

– Sparebanke­n Vest får vel noe igjen for gaven?

– Nå stiller du spørsmål ved en ordning alle norske sparebanke­r er tuftet på, det å gi allmennytt­ige gaver. Det synes jeg er beklagelig.

Dette handler om at kommunen ikke følger anskaffels­esregelver­ket. Vi kan ikke med åpne øyne godta en prosess som vi mener bryter loven.

Hilde Onarheim (H)

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? GIMMICK: «Hva angår kommunikas­jon er planen foreløpig å gjøre dette etter påske, og at AE selvsagt fronter for kommunen og Haligeir hos oss. BT er vel mediet, og kommunen hadde forslag til en liten gimmick på Festplasse­n med en bysykkel», skrev Roger Valhammer i Sparebanke­n Vest til byråd Anna Elisa Trytis rådgiver i april. Her du resultatet som kom på trykk. På bildet ser du Anna Elisa Tryti, også omtalt som AE.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG GIMMICK: «Hva angår kommunikas­jon er planen foreløpig å gjøre dette etter påske, og at AE selvsagt fronter for kommunen og Haligeir hos oss. BT er vel mediet, og kommunen hadde forslag til en liten gimmick på Festplasse­n med en bysykkel», skrev Roger Valhammer i Sparebanke­n Vest til byråd Anna Elisa Trytis rådgiver i april. Her du resultatet som kom på trykk. På bildet ser du Anna Elisa Tryti, også omtalt som AE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway