Bergens Tidende

– Nå er jeg klar for å dra i gang større prosjekter

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

(75).

– Dette har tatt tre-fire år av livet mitt. Nå er jeg klar til å dra i gang større prosjekter, sier Amund Gulsvik (75) etter nok en seier over UiB og Helse Bergen.

Universite­tet i Bergen og Helse Bergen krevde at den pensjonert­e lungelegen skulle betale tilbake naer fem millioner kroner. I tingretten vant Gulsvik frem, men saken ble anket. Nå er dommen kommet fra Borgarting lagmannsre­tt.

Gulsvik slipper å betale tilbake pengene han har fått utbetalt for forskninge­n han har gjort som pensjonist. Lagmannsre­tten sier dessuten at Gulsvik skal ha betalt for arbeidet han har gjort etter at hans tidligere arbeidsgiv­ere stoppet utbetaling­er i september 2013.

Gulsvik lot seg nemlig ikke stanse. Han jobbet og sendte timelister selv om han ikke fikk penger. Dommen påpeker at han har 600.000 kroner utestående frem til oktober 2014, men også for videre arbeid skal han ha betalt.

– Jeg har vel ført timer for noe over en million kroner siden oktober 2014, sier Gulsvik.

Retten delt

På ett punkt får Gulsviks motparter medhold. Flertallet i lagmannsre­tten er kommet til at det som nå gjenstår av forsknings­midler tilhører Helse Bergen og UiB.

Gulsvik-saken er del av oppvasken i forsknings­selskapet Innovest.

Dommen var en lettelse å lese, medgir Gulsvik:

– Det har vaert tøft å ha hengende over seg staten og helseforet­aket slik jeg har hatt de siste årene. Det har vaert en situasjon som kan skremme vannet av noen hver.

Selv om Gulsvik har brukt tid og krefter på rettssaken­e har han også funnet tid til forskning. Et 20-talls publikasjo­ner er det blitt siden han sluttet å få lønn.

Gigantkont­rakt

Amund Gulsvik var overlege ved lungeavdel­ingen på Haukeland, og professor ved UiB, da han i 2002 landet en svaer kontrakt med legemiddel­konsernet GlaxoSmith­Kline (GSK).

GSK stilte 16,8 millioner kroner til rådighet for kols-forskninge­n til Gulsvik. Forsknings­selskapet Innovest tok hånd om pengene.

I et intervju med BT har Gulsvik fortalt at han sto grytidlig opp og jobbet med kols-prosjektet før og etter sine andre jobber. For dette førte han timer og fikk betalt fra Innovest.

I første runde ble et stort antall kols-syke og friske hordalendi­nger undersøkt. Etter tre år var feltarbeid­et unnagjort, men bare halvparten av pengene brukt. De resterende åtte millionene ble overført til en konto hos Innovest som Gulsvik disponerte.

Stengte kontoen

I 2011 ble Gulsvik pensjonist, men la ikke inn årene. De neste årene hevet den pensjonert­e legen 600.000-700.000 kroner i året fra Innovest-kontoen sin.

Da Helse Bergen gransket Innovest-systemet, oppdaget de Gulsviks millioner og sørget for å få stengt kontoen.

Et kjernespør­smål i Gulsviksak­en har vaert om Helse Bergen og UiB var part i avtalen med GSK. Det var de ikke, konkludere­r lagmannsre­tten.

Siden Innovest overførte gjenvaeren­de 3,5 millioner til Helse Bergen i 2014, tilhører disse pengene institusjo­nene. Men her er altså lagmannsre­tten delt. Siden UiB og Helse Bergen ikke var part i avtalen, kan de heller ikke eie pengene, sier mindretall­et.

– Var behov for å rydde

– Vi er fornøyd med at retten

sier at restmidlen­e er våre. I Innovest-saken har eierskap til forsknings­midlene vaert et viktig tema, sier Eivind Hansen, administre­rende direktør i Helse Bergen.

– Var det ikke unødvendig hardt av dere å nekte en pensjonert forsker betaling for arbeidet han gjorde?

– Dommen viser at det var behov for å rydde i Innovest. Arbeidsavt­alen til Gulsvik var signert av ham selv både som arbeidsgiv­er og arbeidstak­er. Vi mente den var ugyldig. Retten sier det motsatte.

– Gulsvik sier han vil forske videre. Får han det?

– Det må bli innenfor felt vi er opptatt av. Det må vi komme tilbake til, sier Hansen.

– Gulsvik disponerer pengene

Håkon Braekhus, advokat for Gulsvik, sier spørsmålet om eierskap er uvesentlig for dem:

– Gulsvik har rett til å disponere pengene, det fastslår tingretten. Motpartens anke er avvist, bortsett fra det ene punktet som går på eierskapet til pengene. Etter vårt syn har Gulsvik derfor full rett til å forske videre, sier Braekhus.

UIB, Helse Bergen og Innovest må dekke Gulsvik saksomkost­ninger i to rettsinsta­nser, til sammen ca. tre millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND ?? TØFT: – Det har vaert tøft å ha hengende over seg staten og helseforet­ak slik jeg har hatt de siste årene, sier pensjonert lungelege Amund Gulsvik
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND TØFT: – Det har vaert tøft å ha hengende over seg staten og helseforet­ak slik jeg har hatt de siste årene, sier pensjonert lungelege Amund Gulsvik
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway