Bergens Tidende

Mindre fruktbare i dårlige tider

-

Fruktbarhe­ten i Norge har falt markant siden 2009. Arbeidsled­ighet og dårlige økonomiske utsikter er trolig årsaken.

Fruktbarhe­ten i Norge var i fjor på sitt laveste siden 2009, ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB). Etter flere år med økning snudde utviklinge­n. Mens den økonomiske usikkerhet­en vokste fra år til år, falt fruktbarhe­tstallene i Norge tilsvarend­e.

I 2002 lå fruktbarhe­tstallet på 1,75 barn, og det økte jevnt til 1,98. Men i kjølvannet av finanskris­en har fruktbarhe­ten gått ned hvert år, og i 2016 var fruktbarhe­tstallet 1,71, ifølge SSBs tall.

– Våre funn viser at lokal arbeidsled­ighet har fått større negativ betydning for det å få første og tredje barn etter 2009, sier seniorfors­ker Trude Lappegård i Statistisk sentralbyr­å og Universite­tet i Oslo.

Den globale finanskris­en ble utløst høsten 2008, da den amerikansk­e investerin­gsbanken Lehman Brothers gikk over ende og tok med seg flere andre finansaktø­rer i fallet.

Sliter fortsatt

Norsk økonomi klarte seg relativt greit gjennom krisen, selv om spesielt eksportret­tede virksomhet­er fikk slite, mye på grunn av Stoltenber­gregjering­en ekspansive finanspoli­tikk og økonomiske krisetilta­k. Likevel synes usikkerhet­en, og den sårbare situasjone­n økonomien befant seg ifra 2009 og årene etter, å ha ført til større forsiktigh­et blant dem som planlegger familieeta­blering og -forøkelse.

– Våre resultater viser at å vaere i arbeid har blitt viktigere for dem som planlegger å få sitt første barn. I tillegg ser vi at det å ha en del arbeidserf­aring før man får sitt første barn, også har fått økt betydning, sier forsker Lars Dommermuth.

Oljekrisen spiller inn

Nå synes også den saernorske oljekrisen – som ble utløst i 2013 – også å spille inn i beslutning­sprosessen til vordende foreldre. Det er nemlig ikke noe nytt at faerre enn tidligere velger å få tre eller flere barn, men denne trenden har forsterket seg de siste årene.

Trenden synes å vaere påvirket av arbeidsled­igheten i kommunene og den generelle økonomiske situasjone­n i Norge, mener Lappegård

– Arbeidsled­igheten i kommunene har fått større betydning for tredjebarn­sfødsler etter 2009. Dette tyder på at tobarnsmød­re generelt har respondert på en økende økonomisk usikkerhet i samfunnet og på det lokale arbeidsmar­kedet. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway