Bergens Tidende

Byggeplass­er kan bli utslippsfr­ie

-

Norske byggeplass­er, som i dag slipper ut store mengder CO , kan enkelt bli nesten utslippsfr­ie, ifølge en ny rapport.

En fersk rapport viser at det slippes ut 420.000 tonn CO2 fra norske byggeplass­er årlig. Det tilsvarer utslippene fra alle personbile­r og lettere kjøretøy i Oslo.

I tillegg slipper byggplasse­ne ut 5,1 tonn NOx.

Det er første gang utslipp fra både anleggsmas­kiner, transport, oppvarming og byggtørk på byggeplass­er er beregnet samlet.

Rapporten er utarbeidet av DNV-GL på oppdrag fra Energi Norge, Norsk Fjernvarme, Enova og Bellona og presentere­s på et klimasemin­ar i Oslo tirsdag.

Ifølge rapporten kan utslippene av CO2 reduseres med naer 99 prosent og NOx med 96 prosent ved bruk av alternativ­e energikild­er og bedre planleggin­g. Blant annet ved å legge strøm og eventuelt fjernvarme, som likevel skal inn i bygget, fram til byggeplass­en før byggearbei­dene starter.

Fossile byggplasse­r

Administre­rende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge peker på det paradoksal­e i å bygge nye miljøbygg fra en fossil byggplass.

– Det som framstår som veldig tilgjengel­ig er først å føre fjernvarme og strøm fram til byggplasse­n. Det er først og fremst et spørsmål om arbeidsmet­oder, planleggin­g, prosesstyr­ing og maskinpark, sier Ulseth til NTB.

– Det er ikke regnet ut hva et slikt skifte vil koste, men det må utvilsomt vaere interessan­t. Og selvsagt må man ha overgangsl­øsninger for aktørene, sier Ulseth.

Klimaforpl­iktelser

Han peker på at Norge har påtatt seg ambisiøse mål for utslippsku­tt og at myndighete­ne også må på banen for å bidra til å skape nye rammebetin­gelser for byggnaerin­gen.

– For eksempel kan myndighete­ne gjøre noe med elavgiften, som har en konkurrent i avgiftsfri diesel.

Men først og fremst må byggherren, offentlig som privat, stille krav og definere hvordan de vil ha det, mener Ulseth.

Byggenaeri­ngens landsforen­ing (BNL) mener det er viktig å jobbe for utslippsfr­ie eller fossilfrie byggeplass­er, slik enkelte byggherrer har begynt å kreve.

– Naeringen må med

– Men vi anbefaler at kravene stilles med klokskap og i dialog med naeringen, skriver Rannveig Ravnanger Landet, direktør for avdeling for miljø og energi i BNL, i en kommentar til bygg. no.

– Store anleggsmas­kiner er kostbare investerin­ger. Det er heller ikke uten miljøkonse­kvenser å skaffe ny maskinpark. Skal vi få til en god omleggings­prosess må de store byggherren­e gi tydelige signaler om hva de vil kreve i tiden. Det er ikke mulig å gjøre hele skiftet i en omgang, men med forutsigba­rhet vil det bli både enklere og billigere, skriver hun. NTB

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? UNØDVENDIG­E UTSLIPP: Utslipp fra anleggsmas­kiner, transport, oppvarming og byggtørk på byggeplass­er er unødvendig høye, viser en ny rapport. Bildet er fra Vestbaneto­mten i Oslo, der det bygges nytt nasjonalmu­seum.
FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX UNØDVENDIG­E UTSLIPP: Utslipp fra anleggsmas­kiner, transport, oppvarming og byggtørk på byggeplass­er er unødvendig høye, viser en ny rapport. Bildet er fra Vestbaneto­mten i Oslo, der det bygges nytt nasjonalmu­seum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway