Bergens Tidende

Bystyret murer forretning­er og boliger inne

-

Mange av beboerne i Kinas hovedstad er rasende på sitt eget bystyre etter at byen har gått i gang med å mure inne flere av de såkalte «hutongene» i Beijing. Bystyret hevder de rydder opp i ulovlige byggverk, men innbyggern­e føler at de blir tvunget ut av byen.

I flere tiår har den kinesiske hovedstade­n, Beijing, vaert karakteris­ert av sine smale gater med lange rekker av små hus bygget i klassisk kinesisk stil – såkalte hutonger. Det var her livet i hovedstade­n for alvor utfoldet seg, med små barer, restaurant­er og butikker side om side.

Slik er det ikke lenger. Bystyret i Beijing har nemlig iverksatt en opprydning­skampanje som vil bety kroken på døren for mange av stedene som frem til få uker siden ga hovedstade­n sin sjarm. Overalt i byens sentrum ser man nå hus hvor vinduer og dører er blitt fjernet, for så å bli murt igjen.

Ifølge bystyret skal kampanjen fjerne illegale byggverk. Det er imidlertid en forklaring som mange av byens innbyggere ikke kjøper. De mener i stedet at bystyret forsøker å tvinge hovedstade­ns mange millioner migrantarb­eidere ut av byen.

Fikk døren murt igjen

45 år gamle Zhang eier en liten kjøpmannsf­orretning sammen med sin mann i et av hutongkvar­talene i Beijings sentrum. Det har aldri vaert store inntekter, og om kvelden ruller familien ut et teppe på butikkens gulv. Lokalet fungerer nemlig både som soverom og som butikk.

Tidligere var det en dør ut til gatenivå, men det er det nå satt en stopper for. For bare et par uker siden møtte representa­nter for bystyret opp uanmeldt, og satte straks i gang med å rive ut døren og mure igjen døråpninge­n. Kun ett lite vindu lot de vaere igjen i den nye murveggen.

Når kundene skal handle på butikken må de nå rope sine bestilling­er gjennom det lille vinduet, for deretter å få varene

 ??  ?? MURES IGJEN: Denne restaurant­en er en av mange i Beijing som myndighete­nes arbeidere nå har murt igjen.
MURES IGJEN: Denne restaurant­en er en av mange i Beijing som myndighete­nes arbeidere nå har murt igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway