Bergens Tidende

Et av verdens mest militarise­rte land

-

Da president Donald Trump i går kom til Israel, kom han også til et av de mest militarise­rte land i verden. Det har USA selv bidratt til.

Israel bruker i dag over 21 prosent av statsbudsj­ettet på militaerve­senet, sikkerhets­tjenesten og etterretni­ng. Landets 18-åringer avtjener tre års verneplikt, men jenter slipper med to år. Det israelske forsvarsbu­dsjettet er i år på drøyt 150 milliarder kroner. Sikkerhets­tjenesten Shin Bet, som opererer i de okkuperte palestinsk­e områdene, og etterretni­ngsorganis­asjonen Mossad, som opererer i utlandet, får i tillegg drøyt 20 milliarder kroner.

Krig koster

Forsvarsbu­dsjettet spiser i dag 5,8 prosent av Israels bruttonasj­onalproduk­t (BNP). Dette er over tre ganger så mye som i de fleste NATO-land, og med noen få unntak mer enn noen andre land i verden. Forsvarsbu­dsjettet inkluderer ikke såkalt «uventede sikkerhets­hendelser», som da Israel gikk til krig mot Libanon i 2006. Denne krigen ble finansiert med en ekstrabevi­lgning på 20 milliarder kroner. De israelske militaerof­fensivene mot Gazastripe­n i 2009 og 2014 ble finansiert med ekstrabevi­lgninger på 23 milliarder kroner.

Tiårsavtal­e med USA

Noe av det siste president Barack Obama gjorde før han ryddet kontoret i Det hvite hus, var å undertegne en ny tiårsavtal­e om militaerhj­elp til Israel.

Avtalen sikrer landet 38 milliarder dollar i amerikansk militaerhj­elp de neste ti årene. Det tilsvarer naermere 33 milliarder kroner årlig, eller over 90 millioner kroner daglig frem til 2028.

USA finansiere­r dermed rundt 22 prosent av dagens israelske forsvarsbu­dsjett.

Finansiere­r okkupasjon

Siden seksdagers­krigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredde­n, Gazastripe­n, Sinaihalvø­ya og Golanhøyde­ne, har landet mottatt 710 milliarder kroner i amerikansk militaerst­øtte. Det viser tall NTB har hentet hos Congressio­nal Research Service (CRS) i USA. Israel har i tillegg fått 95 milliarder kroner i såkalt militaere lån, og i gjennomsni­tt har landet dermed mottatt 44 millioner kroner daglig gjennom hele den 50 år lange okkupasjon­en.

Dette har skjedd til tross for at USA i likhet med resten av verden har slått fast at okkupasjon­en er ulovlig og at utallige FN-resolusjon­er krever israelsk tilbaketre­kning.

Øker stadig

USAs vilje til å finansiere Israels

Statsminis­ter Benjamin Netanyahu

krigføring har ikke avtatt med årene. Den forrige tiårsavtal­en om militaerst­øtte, som ble inngått under president George W. Bush i 2007, innebar en økning på 25 prosent.

Tiårsavtal­en som ble inngått i desember i fjor, innebar en ytterliger­e økning på nesten 27 prosent. Forholdet mellom USA og Israel kommer neppe til å forverres under president Donald Trump.

– Samarbeide­t mellom våre to land bygger på felles verdier og har fremmet frihet, verdighet og fred, slo han fast da han tok imot statsminis­ter Benjamin Netanyahu i februar. Den oppfatning­en deles ikke av okkuperte og fordrevne palestiner­e.

– Israel har ingen bedre alliert enn USA, konstatert­e Netanyahu under besøket i Det hvite hus. NTB

 ?? FOTO: AMIR COHEN, REUTERS ?? VENTER PÅ TRUMP: Israelske militaere hadde i går formiddag gjort alt klar for president Donald Trumps ankomst til Ben Gurion-flyplassen i Israel.
FOTO: AMIR COHEN, REUTERS VENTER PÅ TRUMP: Israelske militaere hadde i går formiddag gjort alt klar for president Donald Trumps ankomst til Ben Gurion-flyplassen i Israel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway