Bergens Tidende

Syv ting som har gjort g-ordet aktuelt i Bergen

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Tør du tenke tanken på at Brann kan vinne serien?

Det er ti år siden sist, nå. Ti år siden festplasse­n var full av folk og forventnin­ger til den kampen mot Aalesund. Ti år siden mandagen da Viking slo Stabaek og gullet var et ubestridel­ig faktum. Ti år siden gullet ble utdelt etter at Brann hadde høvlet over Viking med festfotbal­l.

Egentlig er ikke ti år så lang ventetid for Brann-fans som er vant til å vente 44 vintre på å vinne seriemeste­rskapet. Men kan det skje i år?

Ser du på de matematisk­e realiteter, er svaret ja. Det er mulig. Brann er bare ett poeng bak serieleder Rosenborg etter 10 av 30 kamper. Men er det virkelig mulig? Tør du tenke tanken? Her er syv punkter som har ført Brann dit de er nå.

Kristoffer Barmens 1–0mål mot Strømsgods­et: Årets første hjemmemål var starten på den overrasken­de nedkjempin­gen av Strømsgods­et. Østlending­ene var et lag forventet å vaere med helt i toppen av eliteserie­n, men ingenting tydet på det på Stadion denne torsdagskv­elden i april. Bare 8706 hadde kjøpt billett, men de få som faktisk var på Stadion fikk se et Brannlag som var klart best. Barmens mål kom slik: Fredrik Haugen slo inn en dødball med sin silkefot, Sivert Heltne Nilsen headet ballen tilbake fra lengste stolpe, og foran mål var Barmen sist på ballen for å putte det første av årets mange hjemmemål i kassen.

Gilli Rólantsson­s berøring med haelen mot Lillestrøm: Brann ledet 0–1 på Åråsen, og hjemmelage­t gjorde sitt beste for å komme tilbake. Men i stedet punkterte Brann kampen – og det på et vis verdig et topplag. Kristoffer Barmen tenkte fort og fant Daniel Braaten som kom på et helhjertet løp fremover på høyrekante­n. Braaten slo perfekt inn foran mål, der faerøyske Rólantsson langt fra tok den enkle varianten med å styre ballen i mål med innsiden av foten fra fem meter. Nei da, i stedet valgte han å bruke haelen og på det viset danse inn Branns første borteseier i år.

Bismar Acostas takling av Fredrik Brustad mot Molde: Det så mørkt ut da Bismar Acosta misset fullstendi­g da han skulle motta en enkel pasning og ga ballen bort til Fredrik Brustad. Molde-spissen benyttet gavepakken til å storme alene mot Piotr Leciejewsk­i. Men Acosta nektet å la tabbe vaere tabbe, brukte tempoet sitt til å spurte etter Brustad for så å sette inn en høyrisikot­akling – som lyktes. Det kunne blitt rødt kort. Det kunne blitt baklengsmå­l. Men det ble en vellykket forsvarsjo­bb. Dermed var det Brann som fikk score det første målet i 4–1-seieren over Molde og ikke motsatt. PS! Det er ikke den eneste gangen i år Acosta har gjort en slik takling, også mot Sogndal taklet han med høy risiko.

«Signalspil­leren» Jakob Orlov: Brann slet i første omgang mot Molde, men etter at Jakob Orlov kom inn, ble laget som før pause hadde vaert som en skilpadde på vei for å varme eggene i sanden, omgjort til en okse på vei ut på bøen etter en vinter i fjøset. «Igjen må jeg erkjenne min inkompetan­se. Ikke visste jeg at Orlov kunne vaere et ess.», erkjente BTs Brannblogg­er Doddo. «Vi fikk inn en signalspil­ler i Jakob etter pause ... Jakob var nøkkelen til denne seieren», sa Lars Arne Nilsen.

Aron Sigurdarso­ns scoring på Lerkendal: Kunne noe egentlig toppe den fantastisk­e 5–0-seieren over Sandefjord på Stadion 16. mai? Kanskje ikke, men det som skjedde senere på kvelden var det herligste tilbehør til festmiddag­en Brann nettopp hadde servert. Det sto 1–1 mellom RBK og Tromsø, og foran et fullsatt Lerkendal skjedde det motsatte som i Branns kamp i Trondheim. Bortelaget scoret! Gjermund Aasen slo inn, og inne i boksen var Sigurdarso­n og puttet 1–2. Dermed var jakten på RBK for alvor i gang.

Comebacket i Sogndal: Tenk deg følgende scenario: Du er et topplag med mye å tape, du har ikke vunnet på den banen du skal spille på på 15 år og motstander­ne synes kampen er årets viktigste. Så tar du i tillegg med i beregninge­n at du ligger under ufortjent 2–0 etter en time spilt. Der har du Sogndal – Brann. Hvem klarer å reise seg i en sådan stund? Jo, akkurat nå er svaret på det spørsmålet Brann. Først puttet Kristoffer Barmen, så Peter Orry Larsen. Så fra 25 meter ble Fredrik Haugen, årets beste Brann-spiller, matchvinne­r med en herlig scoring. Flott fotball. Perfekt resultat.

Lars Arne Nilsen: Trenerens statistikk og lagets meritter har overgått alles forventnin­ger. Først snudde han alt da han tok over etter Rikard Norlings fiaskostar­t i 1. divisjon i 2015. I fjor ble det sølv etter at Brann var bortimot uslåelige på hjemmebane – 11–3–1. I 2017 har laget utviklet seg igjen. Denne gangen er det angrepsspi­llet som er blitt bedre. På hele fjorårsses­ongen scoret Brann 42 mål. Så langt i år er det blitt 23, noe som er et snitt på 2,3 mål pr. kamp. Dette har skjedd uten at laget er blitt nevneverdi­g dårligere bakover. I fjor slapp Brann inn åtte mål på de første ti kampene. I år er det blitt ni baklengs.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? JUBEL: Blir det gulljubel?
FOTO: TOR HØVIK JUBEL: Blir det gulljubel?
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Jakob Orlov fikk skryt av trener Lars Arne Nilsen etter kampen mot Molde.BRAGD:
FOTO: SCANPIX Jakob Orlov fikk skryt av trener Lars Arne Nilsen etter kampen mot Molde.BRAGD:
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Brann sto for en liten bragd da de snudde 0–2 til 3–2 på en bane de ikke hadde vunnet på på 15 år.
FOTO: SCANPIX Brann sto for en liten bragd da de snudde 0–2 til 3–2 på en bane de ikke hadde vunnet på på 15 år.
 ??  ?? FIKK SKRYT:
FIKK SKRYT:
 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? SCORER: Kristoffer Barmen har scoret tre ganger allerede i eliteserie­n.
FOTO: TOR HØVIK SCORER: Kristoffer Barmen har scoret tre ganger allerede i eliteserie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway