Bergens Tidende

Munter åpning av barnas nye sykehus

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto PAUL S. AMUNDSEN

Dette var dagen statsminis­teren både spilte piano med føttene og foretok den høytidelig­e åpning av det nye Barne- og Ungdomssyk­ehuset.

– Dette kaller jeg å trampe i klaveret, utbryter statsminis­ter Erna Solberg og bykser over tangentene i det digitale pianoet som ligger i gulvet av et klasserom på den nye sykehussko­len.

Sykehussko­len var siste post på programmet under tirsdagens åpning. Først hadde statsminis­teren sammen med hundrevis av gjester og ansatte vaert gjennom en halvannen times åpningsser­emoni for første byggetrinn av Barne- og Ungdomssyk­ehuset på Haukeland universite­tssykehus.

Statsminis­teren klippet ballongsno­rer og erklaerte sykehuset for åpnet. Før det hadde nybygget vaert priset av både direktør Eivind Hansen, styreleder i Helse Bergen, Svein Gjedrem, ordfører Marte Mjøs Persen, leder i ungdomsråd­et Benedicte Holmefjord – prosjektle­der og arkitekt.

Folkegaven rives nå

Det hadde vaert barnekor, danseshow og dronefilm – alt som hører med når et sykehusbyg­g til 1,7 milliarder skal åpnes offisielt.

Statsminis­teren minnet forsamling­en om at like nedenfor nybygget pågår rivingen av det gamle barnesykeh­uset, som var en folkegave fra svenskene etter frigjøring­en og sto ferdig i

1950. Den gang kom kronprinse­sse Märtha med nattoget til Bergen for å klippe snoren. Ifølge Filmavisen var det et bygg som kalte på livsmotet.

– Da må dette kalle på overmotet, spøkte Solberg.

Etter seremonien var det omvisning i nybygget. Først gjennom svømmeanle­gget som er en del av Energisent­eret for barn og unge. Så opp til sykehussko­len, som er en avdeling av Nordahl Grieg videregåen­de skole.

Her får de yngste sykehuspas­ientene undervisni­ng helt fra første klasse til videregåen­de.

– På en vanlig uke har vi

20–30 elever, opplyser avdelingsl­eder Håkon Sjursen.

– Bedre enn hjemme?

I et klasserom sitter fem elever tålmodig og venter på storfint besøk.

– Så fin skole dere har. Er den finere enn den dere har hjemme, spør statsminis­teren.

– Ja, svarer sykehusele­vene i kor og viser hvordan de kan leke seg til kunnskap med det digitale gulvet. På tavlen står en lekse i koding – et fag som barn i Norge sjelden får i skolen.

Så er det lov for både elever og statsminis­tre å trampe i klaveret.

 ??  ?? FOTARBEID: Statsminis­ter Erna Solberg prøver seg forsiktig på de laveste tonene. Markus Gaulen Øren og Viljar Kvåle Reigstad spiller med. Bak står Jan Ove Hanstveit, laerer på sykehussko­len og til venstre sitter Jonas Gaulen Øren, tvillingbr­or til Markus.
FOTARBEID: Statsminis­ter Erna Solberg prøver seg forsiktig på de laveste tonene. Markus Gaulen Øren og Viljar Kvåle Reigstad spiller med. Bak står Jan Ove Hanstveit, laerer på sykehussko­len og til venstre sitter Jonas Gaulen Øren, tvillingbr­or til Markus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway