Bergens Tidende

Nødnett trenger nødhjelp

- HENNING CARR EKROLL henning.carr.ekroll@aftenposte­n.no

Deler av nødetatene­s kommunikas­jonssystem har så store mangler at helsevesen­ets egne IKT-folk har brukt 2000 timer på feilrettin­g av én programvar­eversjon.

Høsten 2015 ble det nye kommunikas­jonssystem­et for nødetatene formelt ferdigstil­t etter en utbygging som var preget av forsinkels­er, kostnadsov­erskridels­er og mye støy. Siden har politifolk, brannvesen og ansatte i helsetjene­stene tatt i bruk det såkalte Nødnett, som utgjør den største statlige IKT-investerin­gen i norsk historie.

Sterk kritikk

Nå kommer helsevesen­ets egen driftsorga­nisasjon for Nødnett med sterk kritikk av leverandør­en, viser dokumenter Aftenposte­n har fått innsyn i.

Helsevesen­ets IKT-folk mener systemets 174 kommunikas­jonssentra­ler, som skal håndtere koordineri­ngen av nødtelefon­er og ambulanseo­g helsearbei­det ved AMK-sentraler, akuttmotta­k og legevakter, er preget av en rekke problemer:

Helsevesen­et må bruke «betydelige ressurser» på å håndtere mengden feil som rapportere­s inn fra brukerne.

Kvaliteten på det som er levert er så svak at helsevesen­ets egne IKT-folk har brukt 2000 arbeidstim­er bare for å teste én programvar­eversjon av systemet.

Feilrettin­ger tar opp mot to år.

– Det er ikke godt nok, og vi må finne en måte å løse dette på, sier administre­rende direktør Lars Erik Tandsaethe­r i Helsetjene­stens driftsorga­nisasjon for Nødnett (HDO).

«Ikke akseptabel­t»

Motorola Solutions har hovedansva­ret for å levere og drifte Nødnett-systemet gjennom en kontrakt som har en verdi på rundt fire milliarder.

Frem til mars var det Direktorat­et for nødkommuni­kasjon (DNK) som fulgte opp kontrakten med Motorola Solutions på vegne av staten. Direktorat­et ble høsten 2016 besluttet nedlagt. Ansatte og ansvaret for Nødnett-oppfølgnin­gen ble nylig overført til Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB).

Motorola Solutions norske direktør Dagfinn Sjøvik var frem til våren 2016 en del av toppledels­en i Direktorat­et for nødkommuni­kasjon. Han ønsker ikke å gå inn i kritikken som rettet mot leverandør­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway