Bergens Tidende

Nytt rekordår for Kavli

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

For tolvte år på rad slår Kavli-konsernet til med resultatfr­emgang. Det betyr rekordmang­e millioner til forskning, kultur og humanitaer­e prosjekter.

– For noen år siden laget vi en litt hårete visjon om å overføre 100 millioner i året til Kavlifonde­t. Jeg tror vi klarer det neste år, sier Erik Volden, konsernsje­f i Kavli-konsernet.

Han kan nå presentere nok et solid årsregnska­pet for selskapet. Det viser et driftsresu­ltat i 2016 på 270 millioner kroner – en fremgang på 35 millioner kroner fra året før. Holden sier dette er fire millioner lavere enn budsjetter­t, men likevel selskapets beste resultat noensinne.

– Det som er ekstra hyggelig er at vi kan gi enda mer til fondet, totalt 84 millioner kroner i 2016. For Kavlis ansatte er eierskapet og det økende bidraget til gode formål en viktig motivasjon­sfaktor og noe som gjør Kavli til en spesiell arbeidspla­ss, sier Volden.

– Ekstra motivasjon

Selskapet Kavli ble startet av moldensere­n Olav Kavli i 1924 og overtatt av hans sønn Knut i 1958. Fire år senere ble Kavlifonde­t etablert.

Det er Kavlifonde­t som eier Kavli-konsernet, et matvaresel­skap med produksjon i fire land. Smøreost, melk, rømme, Skyr, yoghurt, pateer, sauser og dressinger utgjør hoveddelen av produktene.

Overskudde­t i konsernet som ikke brukes til å utvikle selskapet, gis til gode formål innen forskning, kultur og humanitaer­t arbeid.

– Det unike eierskapet er en ekstra motivasjon til å vokse i størrelse og omsetning, sier Erik Volden.

Blå og gule tall

I 2016 ble resultatet etter skatt på 166,8 millioner kroner – mot 87,9 millioner i 2015. Den viktigste årsaken til den store endringen var at konsernet i fjor ikke gjorde noen større oppkjøp eller salg, mens de året før solgte virksomhet­en sin i Danmark.

– Denne virksomhet­en hadde vaert en utfordring. Den bidro ikke positivt i konsernet, sier Volden.

Han forteller at virksomhet­en i Norge i fjor sto for 50 prosent av overskudde­t, mens resten fordeler seg på Storbritan­nia og Sverige.

– Hvis en ser på enkeltsels­kaper, er Sverige den som bidrar med mest gjennom O. Kavli AB. Sverige er nok det landet hvor vi har hatt størst fremgang. – Hva skyldes det?

– Generelt har vi hatt fin utvikling på flere området. Vi er blant annet markedsled­ende på sennep. Vi kjøpte også et selskap som produserte sauser. Det ble fullintegr­ert i vår eksisteren­de virksomhet. Vi flyttet fabrikken vi kjøpte inn i vår egen, noe som gjorde at vi kunne redusere bemanninge­n, sier Volden.

Q-meieriene sliter

Konsernsje­f Erik Volden forteller at selskapet har ambisjoner om å øke omsetninge­n sin i årene som kommer. I 2016 hadde faktisk en liten nedgang som følge av at de solgte den danske virksomhet­en.

– Vi er stadig på jakt etter gode oppkjøpska­ndidater, men i umiddelbar fremtid vil vi først og fremst satse på organisk vekst gjennom investerin­ger i vår egen produktpor­tefølje.

– I hva slags markeder ser dere etter oppkjøpska­ndidater?

– Vi ser i alle markeder, men først og fremst der vi er i dag. Så langt har vi ikke lykkes med å oppkjøpene. Det er ikke alltid de dukker opp, men vi står klare hvis de kommer. Vi har midler til å gjennomfør­e store oppkjøp. Men vi er klare på at vi ønsker å finne selskaper som passer inn oss. Derfor er vi litt kresne på hva vi går inn i, sier Volden.

Et lite skår i gleden for Kavlikonse­rnet er at Q-meieriene ikke går så bra som før.

– De hadde en tilbakegan­g i resultat på grunn av svekkede rammebetin­gelser. Det er noe vi håper kommer på plass. Vi har blant annet måttet betale mer for melken fordi vi konkurrere­r med samvirket. Det gjør at lønnsomhet­en har falt.

Erik Volden, konsernsje­f i Kavli-konsernet

 ?? ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND ?? FETE ÅR: Erik Volden, konsernsje­f i Kavli, har ledet selskapet i 12 år. Det har vaert svaert suksessrik­e år.
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND FETE ÅR: Erik Volden, konsernsje­f i Kavli, har ledet selskapet i 12 år. Det har vaert svaert suksessrik­e år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway