Bergens Tidende

Oljefondet tar høyde for ekstremvae­r og tørke

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

En nobelprisv­inner i økonomi skal hjelpe Oljefondet til å møte klimaendri­ngene. Det gjelder å vaere forberedt hvis havet stiger.

– Det er to kjennetegn ved Oljefondet. Vi er meget langsiktig­e og vi er globale, sier direktør Ole Christian Bech-Moen i fondet.

Klimaendri­ngene er også globale og langsiktig­e. Dermed vil de kunne påvirke risikoen og den forventede avkastning­en av Oljefondet­s 8000 milliarder kroner investert kloden rundt.

Klimaendri­nger kan for eksempel komme i form av mer ekstremvae­r, mer tørke, mer nedbør, temperatur­stigning og stigende havnivå. Virkningen kan variere mellom regioner i verden, de kan variere mellom naeringer og de kan variere over tid.

Det store spørsmålet Oljefondet stiller seg er om risikoen for slike klimaendri­nger skal inngå i vurderinge­ne når fondet skrur på knappene i forvaltnin­gen.

Hvis svaret er ja, hvordan skal fondet i så fall gjøre det?

– Det ser ut til å vaere lite forskning på dette. Derfor har vi lyst ut forsknings­prosjekter for å øke kunnskapen om sammenheng­ene mellom klimaendri­nger og vår forvaltnin­g av penger.

Deler ut to prosjekter

For å kunne møte klimaendri­ngene har Oljefondet i internasjo­nal konkurrans­e tildelt to forsknings­prosjekter til to fremtreden­de amerikansk­e økonomer:

Nobelprisv­inneren i økonomi fra 2003, Robert Engle, ved New York University Stern School of Business er tildelt knapt 324.000 dollar (nesten 2,8 mill. kroner) over tre år, blant annet for å prøve å tallfeste sammenheng­ene mellom klimaendri­nger og risikoen og avkastning i forvaltnin­gen av oljepengen­e.

Harrison Hong ved Columbia University i New York er tildelt 105.000 dollar (900.000 kroner) for å forske og å arrangere to konferanse­r. Han skal blant annet prøve å finne ut om dagens finansmark­eder tar klimarisik­oen inn over seg.

Redusere risiko

Nobelprisv­inner Engle skal prøve å koble sammen to områder som har masse data: Børs og vaer. Ett eksempel, satt på spissen: Mer regn kan gi dårligere avkastning på investerin­ger i selskaper som driver fornøyelse­sparker. Men samtidig vil flere kjøpe gummistøvl­er. Faerre aksjer

Ii karuseller og flere aksjer i støvelprod­usenter kan derfor redusere risikoen for dårlig avkastning.

Om ikke Engle skal gå så detaljert til verks, kan det hende at han ser på naeringer og regioner som dataene forteller er utsatt for klimaendri­nger.

Dette må deretter innarbeide­s i livet ved skjermene i Oljefondet og kan peke i retning av at noen investerin­ger skal opp, mens andre skal ned.

– Håpet er at vi med bakgrunn i forskninge­n fra Engle skal vite mer om i hvilken grad vi bør endre investerin­gene våre som en følge av klimaendri­nger, sier Bech-Moen.

Mat og olje på topp

Oljefondet­s to største investerin­ger ved årsskiftet var i matvaresel­skapet Nestlé og oljeselska­pet Shell.

Mer tørke noen steder og mer flom andre steder kan påvirke prisene på Nestlés råvarer som påvirker prisen på produktene deres som påvirker salget som påvirker aksjekurse­n og utbyttet.

Shell selger olje og bensin, som er hovedkilde­n til klimaendri­ngene. Oljeselska­pet kan bli rammet av skjerpede klimaavgif­ter og veksten i antall miljøvennl­ige elbiler.

Forsknings­prosjekten­e skal gi Bech-Moen holdepunkt­er for å balansere mellom aksjer i Shell og aksjer i elbilprodu­senten Tesla.

Ved årsskiftet hadde fondet investert 46 milliarder kroner i Shell og 675 millioner i Tesla Motors.

I fjor økte verdien av fondets investerin­g i oljeselska­pet med 77 prosent. I elbilprodu­senten ble den redusert med over 60 prosent.

Forskninge­n kan gi noen svar på om det bør fortsette i denne retningen. HIPSTERTRO­LL: Det kan sjå ut som trollet har kome i eit byks over kanten, sett eit feiande flott telemarksn­edslag og blitt der. Det som er litt uklart er om dei fine kleda kom på før eller etter nedslaget. Trollet står mellom Mjåtveit og Dalstø i Meland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway