Bergens Tidende

Siste sjanse til å overbevise Trump

- JENS BOSTRUP jens.bostrup@pol.dk

G7-toppmøtet som starter fredag, anses for å vaere verdens siste sjanse til å overtale USAs president til å forplikte seg til klimaavtal­en fra Paris.

Skal Trump trekke USA ut av Parisavtal­en? Eller skal han holde USA til avtalen, men fortsette å insistere på sitt lands rett til å forurense som det måtte passe dem og dermed gjøre det vanskelige­re for alle andre land å komme noen vei? Donald Trump er i tvil. Hans budskap til velgerne var ellers krystallkl­art før han ble valgt: Klimaendri­nger er et «svindelnum­mer» som kineserne har funnet på. Og om han ble valgt skulle han trekke USA ut av den internasjo­nale avtalen om å bremse utslippene av klimagasse­r og i stedet gjenoppliv­e den stolte amerikansk­e kullindust­rien.

Nå som han er blitt valgt ser det hele mer komplisert ut. Igjen og igjen har han utsatt beslutning­en.

– Presidente­n har snakket mye med sin stab i lengre tid, og han vil ikke bestemme seg før han kommer tilbake fra G7toppmøte­t, sa pressesekr­etaer for Det hvite hus, Sean Spicer, før Trump reiste fra Washington D.C. i forrige uke.

Vil ha nye klimamål

Toppmøtet mellom syv av de viktigste politiske lederne i verden starter fredag, og ingen av meldingene fra Det hvite hus tyder på at Trump har til hensikt å rådføre seg med de øvrige. Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron oppfatter det imidlertid som en siste sjanse til å overbevise Trump om å holde seg til Parisavtal­en.

– Jeg forsøker å overbevise dem som tviler. Det er fortsatt et godt stykke arbeid som må gjøres, sa Angela Merkel i forkant av toppmøtet.

Dilemmaet i Det hvite hus gjelder ikke spørsmålet om hvorvidt klimaendri­ngene er menneskesk­apt. Å leve opp til klimaplane­n USA har forpliktet seg til, inngår heller ikke i vurderinge­ne.

President Trumps datter, Ivanka Trump, som nå fremstår som en av hans mest betrodde rådgivere, og utenriksmi­nister Rex Tillerson, er de fremste fortalerne for at USA skal forbli i klimaavtal­en. De argumenter­er for at det vil vaere langt klokere å annullere klimamålen­e Obama meldte inn og heller levere nye klimamål som gir rom for den forurensni­ngen gjerne vil ha.

De frykter at en amerikansk exit fra Parisavtal­en kan få uoverskuel­ige diplomatis­ke konsekvens­er og dessuten frarøve USA muligheten til å påvirke den fremtidige utviklinge­n på området, skriver New York Times.

presidente­n

Trenger kinesisk velvilje

Denne bekymringe­n er velbegrunn­et. Kina, som sjelden blander seg i andre lands interne anliggende­r – i hvert fall ikke offentlig – har vaert på banen med usedvanlig skarpe advarsler.

– President Xi Jinping og vår FN-ambassadør har atskillige ganger sagt at det vil vaere uansvarlig å trekke seg ut av Parisavtal­en, og at det vil bryte den gjensidige tilliten i den multilater­ale mekanismen, sier Chai Qimin, direktør for Kinas nasjonale senter for klimastrat­egi og internasjo­nalt samarbeid, Climate Change News.

– Om USA trer ut av avtalen, vil det helt sikkert få konsekvens­er på andre diplomatis­ke områder, sier han videre.

Chai Qimin sier ingenting presist om hvordan amerikansk­e interesser på andre områder vil bli berørt, men det behøver han heller ikke å gjøre. Utenriksmi­nister Rex Tillerson – og Donald Trump personlig – kjemper hardt for å få Kina med på å påvirke Nord-Korea til å droppe sitt atomprogra­m. De har derfor lovet en mer fordelakti­g handelsavt­ale med Kina, som kan sikre flere amerikansk­e arbeidspla­sser.

Men det er ikke kun Kina som vil stille høye krav til USA, advarer Todd Stern, USAs klimaforha­ndler under tidligere president Barack Obama.

«Alle land – store som små, rike som fattige – har investert stort i Parisavtal­en fordi de har forstått farene ved klimaendri­ngene. Og de vet at avtalen ikke vil fungere saerlig effektivt uten amerikansk engasjemen­t», skriver Todd Stern i Washington Post.

Kan forurense fritt

til En amerikansk uttreden fra avtalen vil bli oppfattet som et slag i ansiktet og en mangel på respekt for helt grunnlegge­nde interesser.

«Det betyr noe. I diplomatie­t, som ellers i livet, er det slik at du

 ??  ?? KULL: President Donald Trump sa i valgkampen at han ville trekke USA fra Parisavtal­en og få fart på den amerikansk­e kullindust­rien igjen. Fredagens G7-møte vil kanskje gi svar på hva han har plane
KULL: President Donald Trump sa i valgkampen at han ville trekke USA fra Parisavtal­en og få fart på den amerikansk­e kullindust­rien igjen. Fredagens G7-møte vil kanskje gi svar på hva han har plane

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway