Bergens Tidende

Trump lekset opp for sine allierte

-

USAs president Donald Trump vil fokusere sterkt på både terrorisme og innvandrin­g i Nato. Samtidig krever han at andre allierte legger mye mer penger på bordet.

Trump ble tatt imot av Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g da han ankom til torsdagens toppmøte på Natos nye hovedkvart­er i Brussel.

Sammen avduket de et minnesmerk­e for 11. september utenfor hovedkvart­eret. Under seremonien holdt Trump en tale der han kom med et krystallkl­art budskap til de øvrige stats- og regjerings­sjefene i alliansen om hvilke oppgaver han mener Nato bør prioritere.

– Fremtidens Nato må inkludere et sterkt fokus på terrorisme og innvandrin­g, sa Trump.

– Tusener på tusener strømmer inn i landene våre og sprer seg utover. I mange tilfeller har vi ingen anelse om hvem de er. Vi må vaere harde, vi må vaere sterke og vi må vaere årvåkne, sa han.

Pengekrav

Trump trakk også frem trusler mot Nato langs grensene i sør og i øst, og han nevnte Russland spesielt.

– Disse alvorlige sikkerhets­truslene er grunnen til at jeg har vaert veldig, veldig direkte med generalsek­retaer Stoltenber­g og medlemmer i alliansen og sagt at Natos medlemmer må møte sine økonomiske forpliktel­ser.

Hele 23 av Natos 28 medlemslan­d har ikke nådd alliansens mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar, påpekte han. Hadde alle brukt to prosent av BNP i 2016, ville det ha gitt alliansen 119 milliarder dollar mer til forsvar.

– Mange land skylder enorme pengesumme­r fra tidligere år, sa Trump.

Ifølge ham er dette dypt urettferdi­g overfor amerikansk­e skattebeta­lere. USA har de siste åtte årene brukt mer på forsvar enn alle andre Nato-landene til sammen.

– Det er et minimum med to prosent hvis vi skal konfronter­e dagens veldig reelle og veldig ondsinnede trusler.

Terrorkamp

I talen kom Trump også inn på terrorangr­epet i Manchester. Et barbarisk og ondskapsfu­llt angrep, sa han.

– Alle som verdsetter livet, må samle seg om å finne, avsløre og fjerne disse drapsmenne­ne og ekstremist­ene. De er tapere. Hvor enn de finnes i våre samfunn, må vi drive dem ut og aldri, aldri slippe dem inn igjen, sa Trump. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway