Bergens Tidende

Når du bikker 58 år, blir arbeidsgiv­ere til og med skeptiske til å kalle deg inn på intervju

Arbeidsled­igheten blant de over 50 år er den som relativt øker mest i Hordaland. Arbeidsgiv­ere er tydelig usikre på å ansette seniorene.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

– Det siste jeg gjorde på min gamle arbeidspla­ss var å tømme bedriftens datahaller. Det var en liten sorg. Hallene jeg hadde vaert med på å bygge opp var brått tomme, sier Gerd Akse Nordkvist (62).

Etter 40 år i IT-bransjen, ble Nordkvist oppsagt i oktober. Noen av kundene til bedriften hun jobbet for valgte andre itleverand­ører og serverløsn­inger og stillingen hennes ble avviklet. Nå er hun arbeidssøk­ende.

– Jeg ble verken rasende eller deprimert, men jeg husket jeg tenkte «ja ja, så var det min tur». De siste ti årene hadde jeg jo sett én etter én av kollegene mine forsvinne ut døren.

For Nordkvist ble oppsigelse­n et lukket kapittel. Hun nektet å gi opp arbeidsliv­et, og etter en kortere ferie i Danmark startet hun jakten på en ny jobb.

Økende ledighet

e62-år gamle Nordkvist represente­rer den delen av arbeidsled­igheten som relativt øker mest: De over 50, med høy kompetanse, men som ufrivillig mister jobben.

– Jeg kan fremdeles bidra i samfunnet og vil ut igjen i arbeidsliv­et. Det var lettere sagt enn gjort, og vi er mange som spør oss selv om hvorfor en del arbeidsgiv­ere tilsynelat­ende ikke lenger har bruk for oss seniorer, sier Nordkvist.

Nordkvist er likevel glad at hun var fylt 62 da hun ble oppsagt. Dersom hun absolutt ikke finner en jobb, kan hun førtidspen­sjonere seg.

– Å pensjonere seg er likevel uaktuelt. Mange i min situasjon, men yngre, er bekymret for hva de skal gjøre når dagpengene fra Nav tar slutt og det står der uten jobb. Hva med dem som er 58 år og ikke har en ektefelle som kan forsørge seg? Hvem kan leve på oppsparte midler i fire år? spør hun.

Skeptiske til de eldre

– Arbeidsmar­kedet i dag ser helt annerledes ut enn for bare fem år siden. Økonomien og digitalise­ringen gir andre utgangspun­kt, og eldre arbeidstak­ere ønsker å stå lenger i jobb.

Det sier Olav Eikemo, seniorrådg­iver for Senter for seniorpoli­tikk.

– Ser man bort fra Vestlandet, er sysselsett­ingen stort sett høy, men arbeidsled­igheten blant seniorene er dessverre økende.

Hvert år gjennomfør­es Ipsos «Norsk seniorpoli­tisk barometer», for å kartlegge holdninger til seniorer blant yrkesaktiv­e og ledere i arbeidsliv­et.

– Det er en reell skepsis blant ledere til å ansette eldre arbeidstak­ere, og mange velger «ungt» fremfor «gammelt». Popularite­ten til eldre og seniorer har steget litt siden 2003, men det er fremdeles en vei å gå, sier Eikemo.

Gjennom Nav deltar Nordkvist på «Jobbklubb for 55+» på Treider fagskole. Felles for deltakerne er lang arbeidserf­aring, høy kompetanse og at de til sammen har søkt på flere hundre jobber.

Kampklare og villige

– Det er ingen her som føler seg klare for å forlate arbeidsliv­et. Vi søker jobber vi vet vi er kvalifiser­t til, men blir ikke engang innkalt til intervju ... Da må vi spørre hva det er som er galt med oss, sier Nordkvist.

Deltakerne i klasseromm­et nikker enig. En mann i slutten av femtiårene på bakerste rad rekker hånden i vaeret:

– De fleste utlyste stillinger ber om lang erfaring og høy utdanning. Hvordan er dette mulig dersom man ikke har nådd en viss alder?

– Jeg fikk høre at de var redd jeg ikke kunne stå lenge nok i stillingen. Jeg har over seks år igjen til vanlig pensjonsal­der! sier en annen.

– Vi er ferdige med barn, har lang erfaring, stort nettverk, kunnskapsb­ase og er lojale. At samfunnet ikke skjønner at det er å kaste ressurser ut av vinduet med å ha oss her, er for meg et mysterium, sier en kvinne i midten av femtiårene.

Nøler med å kalle inn

– De som havner utenfor arbeidsliv­et i slutten av 50-årene har større risiko for å havne utenfor permanent. Vi mener dette skyldes gamle fordommer, sier seniorrådg­iver Eikemo.

I seniorunde­rsøkelsen mente 70 prosent av de spurte lederne at det ikke var utfordring­er med å ha eldre arbeidstak­ere. Men undersøkel­sen viser også at i det en arbeidssøk­er bikker 58,6 år, begynner lederne å nøle med å innkalle kvalifiser­te søkere til intervju.

– Ledere er ikke skeptiske til egne seniorer, men kvier seg på å ansette en ny. De tror ikke seniorene klarer å stå lenge jobben, ikke tar til seg ny kunnskap og er lite mobile, sier Eikemo.

Han understrek­er at dette er «myter om lyter» og at alder i seg selv ikke gir svekkelse i de aller fleste jobber.

– Her finnes ingen «kvikk fiks», det er samfunnet som må endre holdning. Man må løfte blikket og innse at seniorer har langt mer å bidra med enn det man tror, sier Eikemo.

– Ser en endring

– Vi opplever et klart og tydelig signal fra våre bedrifter om at de har bruk for og syns det er viktig å beholde seniorene i arbeidsliv­et, sier rådgiver i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) i Hordaland, AnnKristin Kristoffer­sen.

– En ting er likevel hva bedriftene sier og hva de gjør. Det er nok ingen tvil om at det henger igjen en del holdninger om at seniorene er mindre produktive eller mangler digital kompetanse, men dette vet vi jo er et bilde som ikke stemmer. Dagens 65-åring er langt sprekere, omstilling­sdyktig og teknologis­k enn en 65-åring for 20 år siden, understrek­er Kristoffer­sen.

Seniorunde­rsøkelsen viste også at det er tydelige forskjelle­r mellom offentlig og privat sektor, der offentlig sektor i større grad har villet ansette eldre arbeidstak­ere.

– Vi ser at det skjer en holdningse­ndring hos bedriftene. Selv om denne endringen ikke skjer så hurtig, så går det riktig vei. Dessverre gjør nok gamle fordommer at enkelte bedrifter fortsatt er skeptiske til å ansette seniorer, sier Kristoffer­sen.

Popularite­ten til eldre og seniorer har steget litt siden 2003, men det er fremdeles en vei å gå. Olav Eikemo, seniorrådg­iver for Senter for seniorpoli­tikk.

 ??  ??
 ??  ?? Ann-Kristin Kristoffer­sen
Ann-Kristin Kristoffer­sen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway