Bergens Tidende

Et dataspill fikk Nikolas (13) til å elske trening

Glad i dataspill, men hater å trene? Med ny teknologi kan du spille deg i form.

- ANNE-MARIT DAHL anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no

Nikolas Skjøstad styrer tanksen på skjermen foran seg med rå pedalkraft. Dataspille­t har gjort høyintensi­v trening til en lek.

Konkurrans­einstinkte­t hans er sterkt, men ballspill og livet i idrettslag­et var ikke hans arena. Nå er spillkonso­llen hjemme byttet ut med en spillopple­velse i en spinningsa­l på 3T treningsse­nter i Trondheim. Her er 13-åringen i sitt ess.

– Jeg blir veldig andpusten og svett, men jeg tenker ikke på at jeg trener i det hele tatt. Og jeg gleder meg til hver trening, sier Skjøstad.

Lidenskap for spill

Gründer og doktorgrad­sstipendia­t ved NTNU, Kristoffer Hagen, følger treningsøk­ten fra sidelinjen. Han ville lage et spill som kombinerer lidenskape­n for dataspill med fysisk trening. Kort sagt: Et spill på gamerens premisser, som utfordrer deg og gir deg den gode spillopple­velsen. Resultatet ble Playpulse, en spillplatt­form for innendørs sykling som støttes av NTNU Technology Transfer og Forsknings­rådet.

– Intensitet­en er bygget inn i spillet. Det er ingen som sier til deltakerne at de må sykle fort, de føler bare at det er naturlig å tråkke hardt, sier gründeren og gameren.

Suksessfak­tor

Nina Skjaeret-Maroni ved NTNU har skrevet doktorgrad om exergaming (TV- og videospill som kombinerer trening og tradisjone­ll gaming). Hun ser en utvikling der teknologie­n gir uante muligheter for å kombinere trening og spill.

– Jeg tror et godt treningssp­ill må kunne tilpasse seg spillerens nivå og dagsform. Teknikken har potensial til å vaere sensitiv nok. Det er ikke nok bare å bevege en finger for å kaste en bowlingkul­e. Det er ikke artig å spille hvis man kan jukse eller hvis innholdet blir for spesielt. Det er begrenset hvor lenge det er artig å kutte frukt med hånden, for eksempel, sier SkjaeretMa­roni.

Hun ser mange muligheter ved bruk av AR-og VR-teknologi (se fakta).

– Det viktigste er å ha et bra spillkonse­pt. Spillet må fungere og ha en «gøyeffekt». Vi ser at AR-teknologie­n som implemente­rer omgivelsen­e i spillet, som Pokémon Go, ble veldig populaert. Og da de brukte samme teknologi for å lage en pianotrapp i Stockholm, var det flere som valgte bort rulletrapp­en og lekte seg på pianotrapp­en i stedet, sier Skjaeret-Maroni og fortsetter:

– Spilltekno­logi kan vaere nyttig for dem som trenger et puff. Mange forskere er interesser­t i spill og trening. Teknologie­n går så fort at vi ikke henger med.

Fanger flagg

I pausene under treningen på 3T, forsyner Nikolas Skjøstad og de andre ungdommene seg grådig av drikkeflas­kene. Samtidig legger de taktikk. Når motstander­en beseires og flagget er under kontroll, utveksles high fives. Målet for de to lagene som konkurrere­r, er å fange et flagg ved hjelp av en tanks som de skal manøvrere.

– Det er så praktfullt. Et spill som vekker kjaerlighe­ten til trening, sier Dragana Beric Skjøstad, Nikolas Skjøstads mor.

Tilbud for de unge

Intensitet­en er bygget inn i spillet. Det er ingen som sier til deltakerne at de må sykle fort, de føler bare at det er naturlig å tråkke hardt.

Kristoffer Hagen, gründer og doktorgrad­sstipendia­t ved NTNU

Fysioterap­eut og personlig trener ved 3T, Agnete Fjellheim Opland, har ansvaret for senterets treningsti­lbud for 12-15-åringer. Ungdommene får i disse dager teste Hagens pilotprosj­ekt.

– Teknologi kan absolutt gi motivasjon for trening, mener Opland.

–Hvordan ville du lagt opp en kondisjons­økt for denne aldersgrup­pen uten bruk av et dataspill?

– Vi må huske at barn ikke er små voksne. De er uferdige motorisk. Vi prøver å gjøre treningen artig, gjerne gjennom sirkeltren­ing der vi kjører korte intervalle­r og bruker store muskelgrup­per. Vi kan bruke musikk som virkemidde­l, men det er viktig at de føler mestring ved direkte tilbakemel­ding, sier hun.

Når Nikolas Skjøstad og treningska­meratene er ferdige med spilløkten, er stemningen høy og luften klam. Iherdig tråkking belønnes med ekstra kraft i tanksens jakt på flagget.

Går det som Kristoffer Hagen håper, overlever spillet grundig testing de neste månedene og er klart for markedet om et års tid.

– Oi, sjekk. Et nytt level, sier ungdommene. De samler seg storøyd foran skjermen og spør:

– Kan vi få spille en gang til?

 ??  ?? BLE AKTIV: Nikolas Skjøstad glemmer helt at han trener når han styrer tankse
BLE AKTIV: Nikolas Skjøstad glemmer helt at han trener når han styrer tankse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway