Bergens Tidende

Kjaeresten Therese Johaug opplevde sitt største mareritt: – I det øyeblikket slipper du alt du har i hendene, sier Nils Jacob Hoff.

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no foto TOM KOLSTAD

Nils Jakob Hoff (32) er roeren som ble ekstra god til å gå på ski i vinter. Årsaken er kjaeresten Therese Johaug.

For da hun sto i sitt livs største krise, etter å ha testet positivt på et forbudt stoff, var valget klart. Han ikke bare måtte, men ville støtte henne av hele sitt hjerte.

Nå er bergensere­n i EM i roing. I tsjekkiske Racice, en times kjøring fra Praha, er 32-åringen klar for å sitte i en dobbeltfir­er.

Han gleder seg, og kjenner på at det er dette han vil. Men da det sto på som verst, da Therese Johaug opplevde sitt livs største mareritt, var idrettsgle­den borte.

– Jeg kunne snakket et år om dette, sier Hoff, og klør seg litt i skjegget.

Han tenker på alt som har skjedd siden kjaeresten fikk meldingen fra Antidoping Norge i fjor, den som handlet om at hun hadde testet positivt for et forbudt stoff.

Det føltes uvirkelig, som en drøm, men det var sant.

Treningen føltes meningsløs

Hoff forteller at også hans liv ble snudd litt opp ned fra han hørte hennes skrik i gangen i leilighete­n. Han trodde at noen hadde dødd i hans eller hennes familie.

– I det øyeblikket slipper du alt du har i hendene, og har fokus på å løse det som har oppstått, sier han.

Hoff forteller rolig. Om at det ikke lenger var så veldig fristende å gjøre det begge liker så godt, å trene. Det føltes meningsløs­t. Likevel klarte paret å snu en vanskelig situasjon til noe bedre.

– Selvfølgel­ig var det en periode da det ikke var saerlig stas å ta på treningstø­y for å gjennomfør­e de planlagte øktene, men vi måtte rette oppmerksom­heten mot å oppretthol­de og dyrke det vi liker med idretten så godt som mulig. Resultatet er at det har vaert veldig mye idrettsgle­de i løpet av vinteren, og jeg har egentlig trent mer enn det jeg normalt hadde gjort.

– Hvorfor det?

– Fordi jeg har trent sammen med Therese, og vi har støttet hverandre. Jeg har gått mye på ski og blitt veldig mye bedre. Faktisk klarer jeg å henge med på tremilstur­er, og er svaert godt fornøyd med det, selv om det koster litt.

Hoff humrer. Den lange vinteren har også hatt mange fine øyeblikk. Begge vet nå hvordan det er å få tøffe meldinger og reise seg igjen.

Selv om Nils Jakob Hoff ikke har opplevd noe i naerheten av det Johaug har vaert gjennom, fikk også han en smell som satt lenge i.

Det skjedde etter at han ble kastet ut av dobbeltscu­lleren. Han og Kjetil Borch var blitt verdensmes­tere i 2013. Før OL valgte trener Johan Flodin å bytte ham ut med Olaf Tufte.

–Jeg lå på sofaen i to uker uten å gjøre noe etter at den meldingen kom, sier han.

Reiste seg og rodde videre

Hoff valgte å komme tilbake og endte til slutt i OL i Rio likevel, der han kom helt til semifinale­n i singlescul­ler.

 ??  ?? VRAKET: Nils Jakob Hoff forteller om da han måtte ta time out og legge seg på sofaen. Det skjedde da han ble vraket i dobbeltscu­lleren.
VRAKET: Nils Jakob Hoff forteller om da han måtte ta time out og legge seg på sofaen. Det skjedde da han ble vraket i dobbeltscu­lleren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway