Bergens Tidende

Rørende og vondvakker­t

-

Et følsomt og vakkert portrett av livslang kjaerlighe­t som etes opp innenfra.

Samtidig lar han innimellom alle fire omtale seg selv i tredje person, et grep jeg er usikker på nødvendigh­eten av. Sømløst flytter handlingen seg mellom årstidene i Åse Hegrenes’ svaert funksjonel­le og romantisk-triste hage. Et vakkert, tidvis poetisk, kammerspil­l om kjaerlighe­t, ømhet, samhold, gjensidig avhengighe­t utspiller seg blant høstløv og fallende snø. Inn i dette veves også en liten datters død.

EN TREKKSPILL­ENDE Espen Leite smyger seg inn og ut mellom de agerende og lar sine toner kommentere og forsterke vekslende stemninger. Kanskje blir det litt overforbru­k av musikken, som om man ikke helt stoler på at publikum skal reagere riktig på det som skjer – men i denne regien og med disse skuespille­rne er det i tilfelle en aldeles ubegrunnet engstelse.

OPPSETNING­EN ER et samarbeid mellom DNS og Riksteatre­t, som hver stiller med to skuespille­re. Dermed får vi oppleve Kari Simonsen på en bergensk scene. Rørende i bevegelser mellom fortvilels­e og trass gestalter hun dette mennesket som opplever at mørket senker seg rundt henne, som ikke skjønner hva som skjer og må se at alt som før var godt – slik de to unge viser det – nå er noe fjernt og uoppnåelig.

I ET NYDELIG SAMSPILL må Sverre Bentzens Albert vaere hjelpeløst vitne til det som skjer. Fra en gryende anelse, via stigende sikkerhet til han, som han sier, må avlaere seg å håpe og innstille seg på at «de» skal komme og hente kjaeresten hans – selv om han har lovet henne at de alltid skal vaere sammen. Fortvilels­en griper ham. Det blir hjerteskja­erende, men ikke patetisk. Den balansegan­gen makter både Grytten, Riise og de to skuespille­rne.

HØSTEN KOMMER og Anna er borte. Ikke kan han forsone seg med at hun ikke lenger er der, ei heller med hva han gjorde: «Eg dytta min store kjaerleik ut av sitt eige hus». Men hun kommer tilbake, også etter sin død, med stille formaninge­r om hvordan han skal dyrke hagen. Deres kjaerlighe­ts hage.

Det er ømt, det er poetisk, det er vondt, det er vakkert, det er minneverdi­g.

ANMELDT AV JAN H. LANDRO

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? PARET: Kristoffer Sagmo Aalberg og Stine Robin spiller det unge paret i «Albert og Anna».
FOTO: MARITA AAREKOL PARET: Kristoffer Sagmo Aalberg og Stine Robin spiller det unge paret i «Albert og Anna».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway