Bergens Tidende

– Musikken forandret alt

-

Miss Tati var en forvirret og usikker tenåring som fikk diagnosen Tourettes Syndrom. Så begynte hun å synge.

I DAG SLIPPER Tatiana Palanca, bedre kjent som Miss Tati, debutplate­n. Den har fått tittelen «Finally, Tati». For det har nemlig tatt litt lengre tid enn planlagt å få den ut.

– Min indre klokke går alltid for sent. Jeg har også brent meg mange ganger med å si «platen kommer da», og så har den ikke kommet likevel. Men nå kan folk si «endelig kom den der platen din, Tati». Tittelen handler også om at etter så mange år med å finpusse og utvikle min signatur og sound, er jeg endelig klar til å dele den med verden, sier Miss Tati.

Og Miss Tatis signatur og sound er ifølge BTs Alisa Larsen, som nylig anmeldte «Finally, Tati», en «grenseløs og genial» blanding av blant annet hiphop, r&b og soul.

MEN AT MISS TATI skulle ende opp med å leve av å stå på scenen, virket kanskje litt fjernt for tenåringen Tatiana.

For hun var ikke så høy i hatten da hun kom til Norge som tiåring. Miss Tati er født i Portugal, men begge foreldrene er opprinneli­g fra Angola.

–Det ble noe av en kulturkoll­isjon da jeg kom hit. Og da jeg ble tenåring, var jeg veldig usikker. Det var som om jeg hadde en tåkete sky rundt meg – slik mange har når de er fjortiser, sier Miss Tati.

En følelse av usikkerhet kan antagelig alle som har vaert tenåringer kjenne igjen. Men for Miss Tatis del viste det seg å vaere noe mer. Hun fikk nemlig diagnosen «Tourettes Syndrom».

– Det var noe som føltes vanskelig å snakke om. Tourettes er en sykdom som ofte blir fremstilt på én spesiell måte i media og i filmer; det handler som oftest om de ekstreme tilfellene.

– Det hender at folk med Tourettes dukker opp som komiske innslag i filmer. Der de banner og styrer på?

– Ja, nettopp. Men Tourettes utarter på veldig ulike måter for ulike personer. Ticsene mine var på sitt verste da jeg var fjortis, noe som ikke var enkelt, sier Miss Tati.

MISS TATI FIKK MEDISIN og gikk i terapi for å få kontroll på ticsene. Men det som virkelig hjalp henne – som ga henne et gjennombru­dd – var dans og musikk.

– Takket vaere musikken fikk jeg utløp for den energien som gjorde meg engstelig. Alle de negative tankene, usikkerhet­en. Ved hjelp av musikk og dans fikk jeg en mestringsf­ølelse som jeg ikke hadde opplevd før, og som forandret meg. Musikken forandret alt.

– Det at du mestret musikk – det å stå på scenen – gjorde det at du mestret også andre ting i livet bedre?

– Ja, rett og slett. Det ga meg selvtillit til å gjøre nye ting. Jeg ga meg i kast med stadig større utfordring­er. Jeg er stolt av å ha kommet der jeg er nå. Jeg har mitt eget band, jeg har mitt eget team, jeg har mitt eget selskap. Jeg er min egen sjef, sier Miss Tati.

DET HAR VAERT svaert hektisk for Miss Tati de siste årene. Hun jobbet i flere år i Bergen kommune, på byrådsavde­ling for klima, kultur og naering, som det heter nå. Men nå jobber hun fulltid med musikk.

– Når jeg har travle dager, og har brukt en del energi på å kontroller­e ticsene mine, hender det at det blir fullt frislipp når jeg kommer hjem til familie eller naere venner.

– Utad fremstår du som veldig sterk og selvsikker. Er du det, eller må du jobbe med deg selv?

– Jeg er selvsikker, men janteloven har en tendens til sporadisk å komme snikende på meg – så da må jeg kjempe litt med meg selv, sier Miss Tati.

Kulturjour­nalist i BT

 ?? FOTO: ØYSTEIN HAARA ?? Artist fra Bergen.Født i 1986 i Portugal, kom til Bergen som tiåring.Begynte som «kordame» for artister og band som Moi, Kakkmaddaf­akka og Fagernes Yacht Club.I 2011 begynte hun for alvor å lage egen musikk.Har nettopp vaert på turné med Sondre Lerche.Fredag 26. mai slippes hennes debutplate, «Finally, Tati».Hun er gjest på BT Lydsjekk Festival Spesial fredag 20.00, på USF Verftet. ENDELIG, TATI: Miss Tati slipper fredag sin debutplate – noe på etterskudd. – Min indre klokke går alltid for sent. Jeg har også brent meg mange ganger med å si «platen kommer da», og så har den ikke kommet likevel. Men nå kan folk si «endelig kom den der platen din, Tati».
FOTO: ØYSTEIN HAARA Artist fra Bergen.Født i 1986 i Portugal, kom til Bergen som tiåring.Begynte som «kordame» for artister og band som Moi, Kakkmaddaf­akka og Fagernes Yacht Club.I 2011 begynte hun for alvor å lage egen musikk.Har nettopp vaert på turné med Sondre Lerche.Fredag 26. mai slippes hennes debutplate, «Finally, Tati».Hun er gjest på BT Lydsjekk Festival Spesial fredag 20.00, på USF Verftet. ENDELIG, TATI: Miss Tati slipper fredag sin debutplate – noe på etterskudd. – Min indre klokke går alltid for sent. Jeg har også brent meg mange ganger med å si «platen kommer da», og så har den ikke kommet likevel. Men nå kan folk si «endelig kom den der platen din, Tati».
 ??  ?? KJETIL KOPREN ULLEBØ
KJETIL KOPREN ULLEBØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway