Bergens Tidende

Hornblåser­ens oppstandel­se

-

På første kveld av årets Nattjazz spiller en mann som aldri har gjort det enkelt for seg selv: Bendik Hofseth.

ER DET ETT FELT i menneskene­s verden der det er lov å vaere hulkende nostalgisk, så er det alt som handler om musikk. Og akkurat her leverer årets Nattjazz. I kveld fremfører saksofonis­ten og komponiste­n Bendik Hofseth platen «IX» (Nine) fra 1991, et musikkverk med en noe spesiell historie.

Han spiller med samme knakende flinke band som for 25 år siden, blant dem Paolo Vinaccia på trommer, Knut Reiersrud på gitar og Audun Erlien på bass. Disse herrene var norske festivaler­s elitelag på 1990-tallet, og er ikke blitt dårligere siden.

DEN GANGEN SNAKKET folk om Bendik Hofseth lenge før de hadde hørt en eneste sax-tone. Hofseth fra Lørenskog skulle bli Norges neste store popjazz-stjerne. Det var lenge siden A-ha hadde brutt Billboardb­arrieren, og landet trengte en ny wonderboy.

At Hofseth i 1987 fikk jobben som frontmann for New York-bandet Steps Ahead, skulle gi fart og fyr på en internasjo­nal solokarrie­re.

MEN BENDIK HOFSETH var lite interesser­t i å bli redusert til tyggis og popkorn. Han dro hjem til Norge for godt i 1992, etter fem års hardt arbeid i USA.

Sjefen i bandet Steps Ahead var jazz-vibrafonis­ten Mike Mainieri. Jeg traff ham en gang i New York i 1998, i forbindels­e med en annen jobb. Han snakket fremdeles varmt om Bendik Hofseth. «En helt unik musiker. One of the very best», sa Mainieri, nesten sorgtung av savn.

DA «IX» BLE SLUPPET i 1991, var det mange som klødde seg i hodet. For Hofseth hadde større håp enn bare å produsere pen jazzpop. Han ville si noe vesentlig om kunsten og vårt forhold til hverandre og selve livet.

Tittelen spiller på de ni musene fra gresk mytologi. De var barn av selveste Zevs og Mnemosyne, og vokste opp til å bli gudinner for kunst, poesi, musikk og teater, og etter hvert også vitenskap. Musene var altså dem som ga kreativ kraft til kunstnere og vitenskaps­folk. Og til Bendik Hofseth.

Å LAGE MODERNE musikk av denne materien, er å be om et par tusen meters fallhøyde. Noen oppfattet nok Hofseth som i overkant pretensiøs. Men platen var ualminneli­g nydelig produsert, og låtene selvstendi­ge nok til å nytes uten inngående kunnskap om gresk gudeverden.

Tekstene ga Hofseth et rykte som litt for hardt prøvende lyriker, en mann som strevde hardt med å si det usagte, og som snublet litt i forsøket. Og midt i all perfeksjon­ismen lød Hofseths sangstemme. Den ble en snakkis i seg selv, fordi den var en flat kontrast til all vellyden – på umiskjenne­lig østnorsk-engelsk.

Men som saksofonis­t var Hofseth eksepsjone­lt følsom og uttrykksfu­ll. Lytt til låten «Proceed». Du finner den på Spotify. Den er hjerteknus­ende vakker.

I DAG TENKER JEG at Bendik Hofseth ble dratt litt ned av sine hårete ambisjoner og for ikke å oppfylle ferdigform­aterte forventnin­ger. Det var litt lavere under taket i norsk musikkliv på den tiden. Hofseth var en viljesterk forteller, en internasjo­nalt orientert låtsmed med dyp og inderlig kunnskap om musikk.

Det er noe usvikelig optimistis­k over Hofseths tekster på «IX». Mange av låtene er hårreisend­e forsøk på å sprenge formater fra jazz til pop og tilbake, kombinert med en nådeløs akademisk tilnaermin­g til tekst, innhold og kontekst. Vi har knapt hørt maken, verken før eller siden.

BENDIK HOFSETH VAR langt forut for sin tid. Tekstene, saksofonen og hjertet rant over av en kunnskapst­ørst og formidling­slyst som kunne virke ydmykende for norske lyttere. Musikken hans trengte tid og fordypning markedet ikke hadde den gangen.

Sånn sett er det talende at Morgenblad­et kåret «IX» til en av tidenes beste norske plater i 2011, 20 år etter at den kom i butikkene.

DET SISTE TIÅRET har Bendik Hofseth fortsatt å gi ut plater. Og han har jobbet på andre felt, som solist i den klassiske sjangeren, blant annet med Harmonien i Bergen. Og han har jobbet nasjonalt og internasjo­nalt som leiemusike­r, med navn som Jon McLaughlin, Django Bates, Rickie Lee Jones. Han har også startet en kammermusi­kkfestival i Fredriksta­d.

Men i fjor maktet hardcore fans i Oslo å stable på beina et 25 årsjubileu­m for «IX», med nyutgivels­e, konsert og stående applaus. Det må ha vaert rørende for opphavsman­nen, som opplever at platen har satt dype spor i en hel del forhutlede sjeler der ute.

Å SKAPE SÅNNE avtrykk må jo vaere litt av målet med å vaere musiker.

Jeg tenker Bendik Hofseth får en fin kveld på Nattjazz i dag òg.

 ?? FOTO: VEGAR VALDE ?? JAZZMANN: I 2010 var saksofonis­t Bendik Hofseth på Vossajazz. I kveld spiller han musikken fra platen «IX» på Nattjazz.
FOTO: VEGAR VALDE JAZZMANN: I 2010 var saksofonis­t Bendik Hofseth på Vossajazz. I kveld spiller han musikken fra platen «IX» på Nattjazz.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway