Bergens Tidende

Skolen som er så god at den må forbys

- PETER C. FRØLICH ERIK SKUTLE

Vi har tydeligvis levd i en villfarels­e om at skolen er til for elevene.

Stortingsr­epresentan­t (H)

Stortingsr­epresentan­t (H) NORGE ER ET HERLIG land, men vi har jammen meg laget noen rare regler opp gjennom historien. Reglene for friskoler er kanskje blant de aller rareste.

I årevis har det vaert en fanesak for venstresid­en at alle elever skal gjennom det offentlige skolesyste­met. Friskoler og privatskol­er har vaert ansett som trusler mot denne politikken. Men som med de fleste absurde regler, tvinger det seg frem unntak for å tilpasse politikken til virkelighe­tens verden. Derfor har døren stått på gløtt for friskoler som har alternativ pedagogikk basert på Steiner eller Montessori, eller friskoler som gir tilbud innen toppidrett.

MAN HAR OGSÅ HOLDT seg for nesen og tillatt religiøse friskoler. Dette har gjort at man har kunnet starte et toppidrett­sgymnas, men ikke et topprealfa­gsgymnas. Man kan starte en skole der du blir skikkelig god til å tolke Bibelen, men ikke en der du blir skikkelig god til å bygge hus. Alt i solidarite­tens og fellesskap­ets navn.

Den borgerlige regjeringe­n har løst opp i dette utdaterte lovverket. Offentlige skoler er fortsatt hovedregel­en for de aller fleste elever. Men hvis noen har en god begrunnels­e for å starte en friskole, skal de få lov til det. Ganske enkelt og ganske rimelig.

Venstresid­en protestert­e selvsagt med utestemme. Dette kom visstnok bare til å gagne de ressursste­rke elevene. Det ble hevdet at ingen seriøse aktører ville gidde å starte opp en yrkesfagsk­ole.

VEL, HER ER DET som skjedde: Naeringsli­vet på Vestlandet har lenge kjent på behovet for bedre utdanning innen yrkesfag. En rekke bedrifter har meldt tilbake til politikern­e at den offentlige yrkesfagsu­tdannelsen ikke har vaert tilstrekke­lig nok. De har ventet og ventet på at rødgrønne fylkespoli­tikere skulle gjøre noe for å løfte nivået, men mistet forståelig nok tålmodighe­ten.

De bestemte seg derfor for å ta saken i egne hender, og lage sin egen yrkesfagss­kole. Ikke for å tjene penger på den. Det har de ikke lov til. De ville rett og slett gjøre noe så grunnlegge­nde positivt som å prøve å lage et bedre skoletilbu­d enn det som eksisterer i dag.

DENNE SKOLEN FIKK først nei fra rødgrønne fylkespoli­tikere. Men den borgerlige regjeringe­n skar gjennom, og ga tillatelse til å starte. Jubelen var stor hos mange, men reaksjonen­e fra venstresid­en var som forventet. Rødts Solbjørg Marjala, SVs Daniel Charles Hextall og Arbeiderpa­rtiets Emil Gadolin var alle i harnisk over avgjørelse­n.

 ??  ?? FÅR LOV: Offentlige skoler er fortsatt hovedregel­en for de wfleste elever. Men hvis noen har en god begrunnels­e for å starte en friskole, skal de f
FÅR LOV: Offentlige skoler er fortsatt hovedregel­en for de wfleste elever. Men hvis noen har en god begrunnels­e for å starte en friskole, skal de f

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway